Regio - In 2017 werd de populaire Bruggenloop Rotterdam nog afgelast vanwege de hevige sneeuwval. De editie van dit jaar werd door de atleten van AV Flakkee gelopen onder zeer gunstige omstandigheden en dat leverde snelle tijden op. In het startveld van ruim 11.000 lopers presteerden Christiaan van Beusichem en Ricardo Sint Nicolaas uitstekend door in de top-10 te finishen met zeer snelle tijden. Lees hieronder het hele wedstrijdverslag.

Bruggenloop Rotterdam en Inkelcross Kruiningen

De Bruggenloop was op zondag 9 december alweer toe aan de 31e editie. Vanwege de afsluiting van de Maastunnel was de organisatie dit jaar genoodzaakt de route iets aan te passen, zo werd de Erasmusbrug vervangen door de Willemsbrug. Verder was het parcours vertrouwd met de Koningsbrug, Piekbrug, Boerengatbrug en de Van Brienenoordbrug. Ondanks deze hindernissen worden er vaak snelle tijden gelopen, dit trekt topatleten uit de wijde omtrek aan om hier te starten. Zo ook voor AV Flakkee die met Christiaan van Beusichem en Ricardo Sint Nicolaas twee sterke ijzers in het vuur had. Beide mannen liepen in oktober een formidabele marathon, Van Beusichem werd 4e in de Zeeuwse Kustmarathon en Sint Nicolaas liep in de marathon van Eindhoven naar een toptijd van 2.34u. “Na de Kustmarathon heb ik geen wedstrijden meer gelopen, wel heb ik goed kunnen trainen dus ik mik op een tijd onder de 50min”, aldus Van Beusichem. Om precies 15.00u klonk het startschot en al snel vormde zich een kopgroep van vijf met o.a. Nixon Fernandes en Ruben Scheurwater. In het tweede groepje zagen we Van Beusichem en Sint Nicolaas samen met o.a. David Bouman en Patrick Kwist (R’dam Atl). Zij noteerden na 5km een tussentijd van 16.20min, een hoog tempo maar voor Van Beusichem ging het te makkelijk, hij schroefde nog een tandje op en liep weg uit zijn groep. Na 10km klokte hij 32.44, Sint Nicolaas volgde op plaats acht met 33.20min, spectaculaire tussentijden, wat was er mogelijk in de slotfase?!

In de kopgroep had Yorben Ruiter uit Krimpen aan de IJssel zijn tegenstanders eraf gelopen en met een voorsprong van 1.30min op de Eritreeër Aggrey Agaba won hij in 45.51min. Van Beusichem was in de slotfase Scheurwater gepasseerd en finishte zo als vijfde in 47.48min, een gemiddelde van 18,5 km/h! Sint Nicolaas had zijn achtste plaats vastgehouden en klokte eveneens een toptijd met 49.01min. “Het ging echt super, er stond nog wel wat wind maar we hadden een goed groepje en het tempo bleef hoog”. Op de 41e plaats finishte Freek Goedhart, met 54.22min verbeterde hij zijn persoonlijk record. In het grote startveld deden veel Flakkeese lopers mee, enkele mooie prestaties kwamen nog van Hans Pijls (1.04:28), Rianne Potappel (1.10:26), Sharon van Iwaarden en Jessica Faber (beiden 1.22:08). Helaas bleek het parcours door de wijziging wel circa 250m te kort, het mocht de pret voor de meesten niet drukken.

Zaterdag 1 december werd in Kruiningen de derde wedstrijd in de Zeeuwse Crosscompetitie gehouden, de Inkelcross in het mooie natuurgebied bij Camping Den Inkel waar Maikel Peeman vorig jaar een prachtige overwinning behaalde. Het was een grijze middag en met wat miezer regen waren het echte crossomstandigheden. Bij de jeugd was er succes voor Daphne Joppe, zij won bij de meisjes A. Haar broer Zedie kwam bij de jongens-D in actie, na een spannende strijd was het Ivar Engels die de derde plaats net voor Zedie wegkaapte. Op de lange cross 9km stond een sterk startveld klaar. Vooraan waren het de Zeeuwse toplopers Tim Pleijte en Tim van den Broeke die de dienst uitmaakten, laatstgenoemde won na 31.19min. Eric Wolfert kwam namens Flakkee in actie. In de eerste ronde kon hij net bij Jozias Boone (Goes) blijven, in ronde twee zagen we Wolfert voorbij Boone gaan en in de slotronde kon hij zelfs het gat van 15sec naar Sander Post (Terneuzen) dichtlopen. Post was in de eindsprint de sterkste, Wolfert werd keurig tiende in 35.00min. “Het ging heel hard in de kop vanuit de start, ik heb bewust iets ingehouden zodat ik mijn race goed kon opbouwen, dat lukte perfect!”

Tekst AV Flakkee, foto: Christiaan van Beusichem, Ricardo Sint Nicolaas en Freek Goedhart presteerden uitstekend in de Bruggenloop.