Regio - Zaterdag 6 oktober 2018 stond Zeeland in het teken van de Kustmarathon. Door de jaren heen is dit evenement uitgegroeid tot iets massaals, bijna 1800 lopers gingen weer van start voor de 42km tussen Burgh en Zoutelande waar duizenden mensen langs het parcours stonden. In een sterk startveld liep Christiaan van Beusichem namens AV Flakkee naar een hele knappe 4e plaats. Lees hieronder een wedstrijdverslag door één van de leden van AV Flakkee.

16e Kustmarathon Zeeland

"Voor de wedstrijd was de spanning van de vele gezichten af te lezen. Zo ook bij Van Beusichem die na een uitstekende voorbereiding zijn debuut maakte in deze wedstrijd. In april werd hij 8e Nederlander op de marathon van Rotterdam met een tijd van 2.34u maar wat zou hij nu kunnen in de zwaarste marathon van Nederland? “Ik heb me goed voorbereid, we hebben ook een aantal keer met de trainingsgroep op het parcours getraind dus ik weet wat me te wachten staat, niet te hard starten, dat is me op het hart gedrukt”.

Nadat de ernstig zieke organisator Lein Lievense om klokslag 12u het startschot loste ontstond een kopgroep van twaalf met daarin de buitenlandse favorieten Van Schuerbeeck (België), Oumaarir (Marokko), Miereczko (Polen) en de Zeeuwse toppers Harmes, Pleijte, Van Noorden, Wiessner en Adan. Kort daarachter volgde Van Beusichem met David Bouman, zij kozen eigen tempo. Al na 1,5km vond Van Schuerbeeck het genoeg, de prof met een PR van 2.12u verhoogde het tempo en nam snel afstand van de rest. Na de makkelijke passages over de stormvloedkering, Neeltje Jans en de Veerse Dam begonnen de lopers na 19km bij Vrouwenpolder aan een stuk strand van 9km. Het was hoog water en dat betekende mul zand, de marathon was nu écht begonnen! Van Beusichem had 2.30min achterstand op de achtervolgde groep en kwam halverwege als tiende door.

Dat het strand er flink inhakte bleek in Domburg na 30km, bij velen was het beste er af en ook in de kop zakten sommigen erdoor. Van Beusichem niet, die had er nog een tandje bij gedaan en begon in rap tempo in te lopen op zijn concurrenten. Van Noorden, Pleijte en Miereckzo, de winnaars van 2013, 2016 en 2017, wist hij nog voor Westkapelle (37km) te verschalken. “Dat gaf een kick, zulke grote namen!” Van Beusichem was los en de top-5 begon te lonken. Met zijn prachtige, soepele, tred bedwong hij de trappen en glooiende duinpaden alsof het niets was. Nog een paar zware kilometers naar de streep die Van Schuerbeeck na 2.34:15 als eerste was passeerde, voor Oumaarir met 2.36:49 en Zeeuwse trots Erwin Harmes die opnieuw het podium haalde met 2.40:10. Daarmee bleef hij maar net uit de greep van Van Beusichem die na 2.41:47 als vierde finishte, een unieke prestatie! “Ik heb enorm genoten, de sfeer, het parcours en uiteraard mijn prestatie, alles klopte vandaag, het was fantastisch!”

Na 3.09:53 finishte Eric Wolfert als 35e. In de tweede helft had hij veel tijd verloren door blaren. “Ik heb er nooit last van en nu al na 15km, op den duur deed elk stapje zeer, het moest op karakter”. En dat heeft Wolfert, eenmaal over de finish konden de schoenen uit, het resultaat was enkele blauwe nagels, op beide voeten blaren en bloed in de schoenzolen. “Dit is balen, top-15 en onder de 3u had er echt ingezeten maar met zulke voeten kom je niet ver!” André Melissant liep een keurige marathon en finishte als 64e na 3.19:33. “Het ging goed, het laatste uur was pittig maar dit was mijn elfde Kustmarathon alweer, dus op ervaring kon ik die laatste loodjes goed volbrengen”. Jaap van der Bok finishte als 167e na 3.39:51 en houdt daarmee zijn reeks in stand, hij behoort nog tot een selecte groep die alle Kustmarathons heeft uitgelopen. Leon van der Wende finishte na 4.23:59. Voor Johan Looij was het zijn debuut op de marathon, hij finishte na 4.45:50. “Op het strand verstapte ik mezelf, daarna had ik veel last van m’n hamstring waardoor het tempo eruit ging, maar ik heb het gehaald, daar ben ik trots op!”