25 maart 2024, Stellendam - Onze Nederlandse vissersdorpen hebben afgelopen week een centrale plaats in het Europees Parlement. Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) opende maandagavond zijn expositie met 25 panelen over het belang van visserij. Aparte aandacht is er ook voor de innovatie en visverwerking in de visserijgemeenschappen als Yerseke, Bunschoten, Vlissingen, Urk, Katwijk, IJmuiden, Scheveningen en Stellendam. Op de foto-expositie staat de haven van Stellendam afgebeeld, met o.a. de scheepswerf, de visserijschool en het innovatiecentrum. Lees meer >>

Vervolg

In een voorafgaande conferentie spraken o.a. Urker wethouder Nathanaël Middelkoop, een Europêche-topman en een topambtenaar van de Europese Commissie. Ze bespraken kansen voor de sector. Bert-Jan Ruissen pleitte voor Europese subsidies op nieuwbouw-schepen. Ook wil de SGP-politicus schepen groter dan 24 meter niet langer uitsluiten van steun als zij hun schip of motor moderniseren.

SGP-raadslid Adriaan Kasteleijn: “De SGP op Goeree-Overflakkee heeft graag input geleverd voor deze expositie. De visserijsector met het maritiem cluster neemt nog altijd een grote plaats in op Goeree-Overflakkee, zowel in het verleden als in de huidige tijd waarin de visserij toch sterk onder druk staat. Europees beleid heeft veel invloed op de visserijsector. Het is daarom goed om een korte lijn met 'Brussel' in de persoon van Bert-Jan Ruissen te hebben.” Vanuit gemeente Goeree-Overflakkee woonde visserij-wethouder H. van Putten de conferentie bij.

Bert-Jan Ruissen: “We moeten het erfgoed van onze vissersdorpen in leven houden. De EU moet perspectief en vertrouwen geven aan vissers. De SGP zet zich in voor ruimte voor ondernemerschap!”

Tekst: SGP Goeree-Overflakkee