6 maart 2023, Herkingen - "Een bloeiende gemeenschap", die conclusie trok een deputatie van de Partij van de Arbeid die Herkingen 4 maart jl. bezocht. "Ook op een maartse zaterdagochtend bruist de haven van bedrijvigheid. Aanleiding voor een werkbezoek zijn problemen bij de oude havenkom die vanwege bouwtechnische staat buiten gebruik is gesteld." Mevrouw Rina van de Velde liet raadslid Petra ‘t Hoen zien hoe de gemeente, voortvarend, een oplossing realiseert om de talrijke jachten, te water te laten, in afwachting van renovatie van de haven. Lees meer >>

Vervolg

"Toerisme is de kurk waarop dit dorp drijft", aldus havenmeester Toon Huizer. "Het stelt onze supermarkt in staat om, jaar rond, open te blijven".

Namens de stichting erfgoed Herkingen laat hij trots de plek zien waar het historisch weeghuisje herbouwd wordt als dorps-ontmoetingspunt. Er blijft wat te wensen, zo wordt waterschapskandidaat Hennie Wiersma-den Dulk gewezen op de spuikolk waar plannen zijn om het strandje uit te breiden.

Met verleggen van de polderuitlaat in die richting zou overlast van de trompet-koker-kalkworm ten einde zijn. Deze exoot gedijt in de brakke scheidslijn van zoet en zout en zorgt voor aanzienlijke schade aan de jachten.

Hennie laat zich informeren over de waterkwaliteit en de plannen om het getij terug te brengen in de Grevelingen. "Wij zijn er klaar voor", aldus de havenbeheerders. In dat gesprek wordt uitgezoomd op de essentiële beschikbaarheid van zoet water voor het boerenbedrijf.

Dorpsraad-vertegenwoordiger Marja Hogewerf drukt provinciaal PvdA-kandidaat Lars Klappe op het hart Herkingen niet te vergeten in de nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer: "onze basisschool floreert en er zijn (kleinschalige) bouwplannen maar het verdwijnen van onze buslijn zet de leefbaarheid onder druk en leidt soms tot schrijnende situaties."

Beide PvdA-kandidaten waren positief verrast over de levendigheid aan de rand van hun kiesdistrict en zegden toe de ontwikkelingen te blijven volgen.