14 november 2022, Middelharnis - Afgelopen donderdagavond 10 november heeft de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee zich geboden over de programmabegroting 2023-2026. Mw. P. t. Hoen, fractievoorzitter van de PvdA reageerde bij de beschouwingen op de begroting van 2022-2023: "Ik wil 3 onderwerpen van zorg noemen waar onze fractie veel vragen over krijgt: 1) Betaalbaar wonen. 2) Zorg om de kwetsbare burger in financiële nood en 3) Toegankelijk openbaar vervoer in ieder dorp..." Lees meer >>

Beschouwingen op de begroting 2023-2026 door PvdA

Voorzitter,

We zijn hier vandaag om met elkaar de begroting voor de komende jaren vast te stellen. Ieder jaar een belangrijk moment, en in deze tijden van grote onzekerheid op allerlei gebied internationaal, maar ook nationaal, lokaal een extra belangrijk moment.

Wat zien we bij onze gemeente? Een keurig sluitende begroting, een weerstandsvermogen in de risicoparagraaf met een ratio van 6, wat meer dan uitstekend te noemen is. Goede reservepositie, complimenten. Tegelijkertijd zien we de afgelopen jaren vrijwel zonder uitzondering jaarrekeningen die een grote onderbesteding laten zien.

Als we dat op ons in laten werken: De Pvda heeft oog voor de grote onzekerheden waar we als gemeente voor staan, door o.a. prijsstijgingen en inflatie, maar wij willen waken voor paniek, behoudendheid en terughoudendheid als het gaat om investeren, vooruit durven kijken en scherp aan de wind zeilen.

Wat bedoelen we daarmee?

== Je verdrinkt niet door in het water te vallen, maar door erin te blijven liggen.==

Juist in tijden van crisis zien we de creativiteit groeien onder mensen. Juist dan, moet je in actie komen en kijken hoe je zaken anders kunt gaan organiseren. Als ik lees dat we met elkaar in dit land op dit moment 30% minder gas gebruiken als gevolg van de energiecrisis, zie ik daar ook een heel positief punt. Er is dus een groeiend energiebewustzijn. Tegelijkertijd zijn er mensen, met een kleine beurs, die wel degelijk dreigen te verdrinken, ondanks aanpassingen. De kunst van ons als gemeente is om te ondersteunen waar het nodig is, maar ook creatief te zoeken naar zo effectief mogelijk beleid én uitvoering. (motie samen met CU fixteams energiearmoede)

Daar is winst te behalen. Stimuleer de gemeentelijke organisatie en partners om ook zo te gaan denken en geef ze hiervoor de ruimte. Als we het proces van Kairos bekijken, vinden we het echt te lang duren voordat er keuzes gemaakt worden. Kairos is er gekomen ondanks de gemeente. Ondernemers en kenners van het veld hebben succesvol de handen in een geslagen om een jarenslepend eilandelijk probleem met verslaafde jongere concreet aan te pakken. Het is dan spijtig te zien dat het naar onze smaak te lang duurt om dit maatschappelijk initiatief op te pakken en toekomst te geven. Dat kan en moet beter.

We zien dat ook bij de afhandeling van de harmonisatie voetbal, het integrale verslavingsbeleid: tot 2024 gaan we alleen maar data verzamelen voordat we in actie komen, de opstart van een wooncoalitie … dit leidt tot demotivatie en dat is niet de werkwijze waar de Pvda voor wil staan.

== Je verdrinkt niet door in het water te vallen, maar door erin te blijven liggen==

Iedere euro vandaag is volgend jaar 80 cent waard. Dat betekent dat plannen die op de plank liggen uitgevoerd dienen te worden, zonder oponthoud, zodat we die euro uitgeven voor de zaken waar de inwoner direct effect van ziet. Energiearmoede ondersteuning, maar ook sportvelden, leefbaarheidsplannen, woningbouw. Als een plan vertraging oploopt gedurende het begrotingsjaar, kunnen we dan zo spoedig mogelijk dit in een rapportage naar de raad krijgen? Dan kunnen we de beschikbare middelen sneller inzetten voor andere doelen.

Creativiteit, betrokkenheid, lef – dat vragen we niet alleen van de organisatie en de dagelijks bestuurders in het college. Nadrukkelijk willen we ook reflecteren op onszelf als raadsleden. Onze rol is ook cruciaal in tijden van crisis. Ook wij dienen creatief te zijn, betrokken en actief. Dat betekent aanwezigheid bij de vele bijeenkomsten in het gemeentehuis en daarbuiten. Meedenken, niet te veel overbodige vragen indienen, denkkracht inzetten en daarin samenwerken met elkaar. De gemeente zijn wij allemaal. We zijn erbij gebaat om met z’n 31-en te zwemmen en iedereen aan boord te krijgen.

Tenslotte…

Ik wil 3 onderwerpen van zorg noemen waar onze fractie veel vragen over krijgt:

  1. Betaalbaar wonen.
  2. Zorg om de kwetsbare burger in financiële nood
  3. Toegankelijk openbaar vervoer in ieder dorp

De verleiding was groot om meerdere moties te maken die hierop ingaan. Doen we niet. De Pvda ziet dat er veel zaken in de stijgers gezet wordt, we verwachten actie op deze terreinen en we zullen dit kritisch blijven volgen.

Tot slot, onze grote dank voor de opstelling van deze begroting. We gaan graag in de auditcommissie verder praten over verbetering van de monitoring van onze doelen.

Complimenten voor de wijze waarop vanuit de verschillende afdelingen, de griffie en het college en informatie naar ons toe gekomen is.

Middelharnis, 10 november 2022

Petra ’t Hoen, Fractievoorzitter PvdA