24 februari 2022, Goeree-Overflakkee - "Je huis verduurzamen… belangrijk, maar ook voor iedereen haalbaar?" Afgelopen week was de ChristenUnie fractie te gast bij het Energieloket en Deltawind in Oude-Tonge, om te sparren met Robert Koster en Monique Sweep over de verduurzamingsopgave op Goeree-Overflakkee. "Een flinke opgave die voor veel inwoners moeilijk te overzien en/of te financieren is....." Lees meer >>

Vervolg

Bij het Energieloket (energieloketgo.nl) kunnen inwoners gratis een afspraak maken met een energiecoach. Deze coach laat zien waar in huis winst te behalen valt door te isoleren of andere duurzame investeringen te doen en geeft besparingstips. Omdat dit maatwerk is komt de energiecoach aan huis om de tips over verduurzaming en het aanvragen van subsidie te geven. Het verduurzamen van huizen vindt de ChristenUnie erg belangrijk, maar de fractie was benieuwd welke mensen tot nu toe advies gevraagd hadden. De ChristenUniefractie is namelijk erg bezorgd dat juist de inwoners die deze verduurzaming het hardst nodig hebben vanwege hoge energiekosten en ongezonde huizen de stap naar de energiecoach nog niet maken. Helaas bleek dat waar te zijn en hebben is verder doorgesproken over de mogelijkheden van de gemeente om juist deze mensen te helpen bij de verduurzaming van hun huis, door mee te denken en te financieren. Zowel landelijk als lokaal moet de politiek hiermee hard aan de slag!

Zeearenden spotten met Dirk van Straalen

Na het bezoek aan het Energieloket vertrok de fractie naar een prachtig stukje natuur en buitendijks gebied in Oude-Tonge om op pad te gaan met Dirk van Straalen, ecoloog en voorzitter van de Werkgroep Zeearend Nederland. Deze gepassioneerde vogelonderzoeker vertelde de fractie veel over de natuur en in het bijzonder de vogels en vleermuizen op en rond het eiland. Op Goeree-Overflakkee is veel prachtige natuur en allerlei soorten vogels weten het eiland goed te vinden. Tegelijk zijn er ook zorgen, over de afname van biodiversiteit, verarming van het landschap en over aanvaringen van (roof-)vogels en vleermuizen met windturbines. Maatregelen om deze botsingen te minimaliseren zijn in Nederland vooralsnog zeer beperkt. Om het aantal vogelslachtoffers te verminderen is er een detectiesysteem ontwikkeld dat naderende vogels, waaronder ook zeearenden, registreert en afwerend geluid gebruikt of de turbine tijdelijk stil zet. Dit systeem wordt momenteel alleen toegepast in windpark Krammer en in een windpark op Oost-Flakkee in het Krammer-Volkerak. En daar is Dirk heel blij mee, hij hoopt dat dit systeem of andere manieren om de vogels beter te beschermen ingezet gaan worden op meer windparken. Daarnaast pleit Dirk voor het écht ecologisch verantwoord beheren van de natuur, dus maaien op de goede momenten, niet zomaar bomen planten, maar uitzoeken welke bomen geschikt zijn. En daar zet de ChristenUniefractie zich ook graag voor in!

Naast alle informatie die Dirk gaf mocht de fractie ook zelf nog proberen een zeearend te spotten, iets wat met de harde wind nog niet helemaal meeviel. Het nest werd goed in beeld gekregen en de zeearend werd in de verte gespot, maar het was wel maar goed dat Dirk erbij was, anders had de fractie deze enorme vogel niet herkend op zo’n afstand. Al met al een ontzettend leerzame middag!