Middelharnis - Stichting Bewindvoering en Beheer (SBB) Zomerland constateert een groeiende hulpvraag naar ‘beschermingsbewind’. Directeur Will van Vliet en lijsttrekker van D66 Jeffrey Verlegh gaan in gesprek over omgaan met kwetsbare mensen. Will van Vliet: "Vaak sta ik bij de gemeente op de stoep voor bijzondere bijstand, maar dat potje is snel leeg...." Lees hieronder verder.

Vervolg

Van Vliet: "Beschermingsbewind is er voor mensen van 18 jaar en ouder die niet voor hun eigen geldzaken kunnen zorgen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, die nooit hebben kunnen werken. Of mensen die niet (meer) in staat zijn om goede beslissingen te nemen zoals ouderen met dementie. De rechter wijst een bewindvoerder toe, als blijkt dat familie die taak niet kan overnemen. Denk daarbij aan mensen met stapels ongeopende post. Mensen die bang zijn voor telefoontjes of bezoek van deurwaarders. Als stichting brengen we de problemen in kaart en stabiliseren we de situatie. Helaas komen deze mensen pas in een laat stadium bij ons terecht.”, verzucht Will van Vliet. “Vaak sta ik dan bij de gemeente op de stoep voor bijzondere bijstand, maar dat potje is snel leeg.”

“Ons werk bestaat uit het beheer van hun uitkeringen, het regelen van toeslagen en het betalen van de gemeentelijke belastingen en vaste lasten. Voor familie is dat vaak een ingewikkelde taak door de toenemende digitalisering. SBB Zomerland neemt deze zorg uit handen. Als stichting werken wij zonder winstoogmerk. Jaarlijks moeten wij verantwoording afleggen aan de rechter.”

Lijsttrekker Jeffrey Verlegh vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat steeds meer mensen financiële problemen hebben: “Door de coronacrisis zijn veel mensen verder in de problemen gekomen. Ik wil een oproep doen om goed op elkaar te letten. Schaamte en trots bij deze kwetsbare mensen mogen geen reden zijn om hen te laten vallen. Daarnaast is het zaak om zo snel mogelijk preventief beleid te maken, zodat mensen niet in de problemen hoeven te komen. Als D66 willen we bijvoorbeeld inzetten op voorlichting voor jongeren om ze bewust te maken van risico’s over schulden. Het is heel makkelijk om online een telefoonabonnement af te sluiten, maar de maandelijkse kosten kunnen hoog oplopen. Daarnaast willen we een inloopspreekuur bij de gemeente zodat mensen laagdrempelig terecht kunnen met hun problemen. Zo werken we aan vooruitgang voor deze doelgroep.”

Tekst D66 GO