PvdA wil investeren in mensen en niet op hen bezuinigen

6 mei 2021, Middelharnis - Gemeente Goeree-Overflakkee heeft een structureel tekort van 2,5 miljoen. Door een openbare klankbord dialoog over de bezuinigingen heeft de gemeenteraad gesproken over de kaders waarmee het college aan de slag kan gaan om tot concrete voorstellen te komen. Later dit jaar zullen deze voorstellen via een raadsdebat en besluitvorming in het openbaar besproken worden met ruimte tot inspraak voor burgers. De PvdA heeft eerder een open avond georganiseerd over bezuinigen en/of inkomsten verhogen. Petra ’t Hoen, gemeenteraadslid voor de PvdA, heeft in de eerste klankbordgroep over bezuinigen gepleit om "...niet te bezuinigen op mensen en hun directe leefomgeving." Hieronder rekent de PvdA ook verenigingen die het al moeilijk genoeg hebben na het plan Mooi. "Dus niet bezuinigen op zaken die de burgers direct raken." Lees hieronder meer.

Vervolg

Bij burgers en ondernemers zijn mogelijkheden en kansen opgehaald. Met de opgehaalde ideeën heeft Petra ’t Hoen, raadslid PvdA, het college op 29 april jl. de volgende kaders meegegeven:

  • Niet bezuinigen op mensen en hun directe leefomgeving. Verenigingen die het al moeilijk genoeg hebben na het plan Mooi horen daar ook bij. De bibliotheek, verenigingsgebouwen, sport en cultuur zijn geen bezuinigingspost. Pro-actief anders om gaan met de eigen bijdrage in de Wmo, zodat de mensen die het echt nodig hebben worden geholpen. Dus niet bezuinigen op zaken die de burgers direct raken.
  • Géén inzet van Eneco-gelden voor het dichten van het gat. De PvdA wil dat dit geld concreet terugvloeit naar de inwoners.
  • Een stabiele begroting naar de toekomst toe.

De PvdA is van mening dat het college moet onderzoeken of de gemeente niet krachtiger in eigen beheer haar taken kan uitvoeren in plaats van dure inhuur. Nieuwbouw van het gemeentehuis staat niet op het PvdA verlanglijstje. De PvdA heeft in haar open avond opgehaald dat er ruimte is om inkomsten te verhogen via de toeristen belasting. De gemeente loopt nl. uit de pas – te laag tarief – met de andere kustgemeenten in Nederland.

Tot slot ziet de PvdA graag dat het college kansen pakt in dit traject. De Pvda zou graag in deze bezuinigingsronde niet alleen toe willen werken naar de benodigde 2,5 miljoen. Zij vindt dat onze gemeente behoefte heeft aan ontwikkelruimte. Juist nu, nu de problemen van burgers op veel terreinen groter worden is investeren belangrijk. Investeren in een duurzame toekomst.

De PvdA denkt dan aan:

  • een investeringsfonds op gebied van wonen, ruimte om actiever te opereren op gebied van grondbeleid, er dreigt een wooncrisis;
  • investeren in kwaliteit in het sociaal domein. De PvdA ziet dat de kosten almaar stijgen voor jeugdzorg/ouderenzorg/wmo etc.

Het college investeert enorm in personeel, maar waar gaat het niet goed ? Kan het effectiever dan het nu gaat?

De PvdA is nieuwsgierig naar het vervolg en de concrete voorstellen die het college gaat doen. Wil je de PvdA laten weten hoe je denkt over het gemeentelijk ombuigingstraject en/of heb je ideeën waar bezuinigingen kunnen plaats vinden, of inkomsten kunnen worden gevonden en wil je die met ons delen dan horen wij dat graag. Dat kan op facebookpagina PVDA GOEREE OVERFLAKKEE.

Tekst PvdA Goeree-Overflakkee