[update] 22 januari 2021, Goeree-Overflakkee - Met grote verbazing heeft GJZ vernomen dat de stichting Eilandmarketing, mede namens de gemeente Goeree-Overflakkee, reclamezendtijd heeft gekocht op de NPO. “Ontdek je eigen horizon op Goeree-Overflakkee” is het thema van deze reclamespot en vertelt met prachtige beelden hoe mooi Goeree-Overflakkee is. Deze promotiefilm laat de kijker zien hoe aantrekkelijk ons eiland is, in de hoop dat de kijkers ons eiland zullen gaan bezoeken. GJZ vraagt zich af of het wel gepast is om een promotiefilm uit te zenden tijdens deze sombere en onzekere tijd van een covid-19 lockdown. "Mensen wordt afgeraden om te reizen...." Lees hieronder verder.

Vervolg

GJZ vraagt zich af of het wel gepast is om een promotiefilm uit te zenden tijdens deze sombere en onzekere tijd van een covid-19 lockdown. De mensen worden afgeraden te reizen en en hebben heel andere dingen aan hun hoofd. En rest nog de vraag wanneer er weer gereisd mag worden?

Er is volgens GJZ wederom sprake van belastinggeldverspilling. Televisie-reclamezendtijd kost veel geld. Reclame maken voor Goeree-Overflakkee in januari en tijdens de Covid-19-crisis getuigt van een amateuristisch en van een onnozel gedrag. De stichting Eilandmarketing krijgt van de gemeente 300.000 euro subsidie per jaar, uw belastinggeld. GJZ vindt dat het bestuur van de stichting Eilandmarketing hun beschamende fout goedmaakt door zelf te betalen voor het uitzenden van de promotiefilm op de NPO.

GJZ heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over deze kwestie. Lees ze hieronder. De vragen zijn ook te lezen op GJZ Facebook of op de website www.groepjanzwerus.nl

Brief aan college:

-------

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Datum: 19 januari 2021

Onderwerp: Reclamespot Visit GO / Eilandmarketing

Het college wordt verzocht de volgende vragen te beantwoorden:

· Bent u het met Groep Jan Zwerus eens dat het niet gepast is om een reclamespotje over Goeree-Overflakkee uit te zenden tijdens deze sombere en onzekere tijden van een Covid-19 lockdown?

· Hoe kunt het rijmen dat in dit reclamefilmpje kijkers worden uitgenodigd om ons prachtig eiland te ontdekken terwijl reizen nu sterk wordt afgeraden vanwege Covid-19? Naar de mening van Groep Jan Zwerus is hier zelfs sprake van een beschamende vertoning.

· De gemeente zit in de financiële problemen en door de Covid-19 crisis zal de financiële situatie er niet beter op worden. Hoeveel gemeentelijke subsidie / belastinggeld heeft dit reclamefilmpje gekost?

· Hoeveel gemeentelijke subsidie / belastinggeld is er betaald aan reclamezendtijd bij de NPO en om hoeveel reclamespotjes gaat het?

  • Wordt dit reclamespotje ook op andere zenders uitgezonden? Zo ja; op welke zenders en hoeveel heeft dit gekost?
  • Is er voorafgaand aan het uitzenden van de spotjes overleg geweest met de gemeente over deze kosten die betaald worden vanuit onder meer drie ton gemeentelijke subsidie aan de stichting Eilandmarketing?

Toelichting:

Jan Zwerus: "Vanochtend werd ik op de hoogte gebracht dat er op NPO een reclamespot van Goeree-Overflakkee uitgezonden werd. Goed dat ik hiervan op de hoogte werd gebracht omdat ik zelf nooit naar de staatsomroep kijk. Op YouTube heb ik het opgezocht. Dit reclamespotje heet Ontdek je eigen horizon op Goeree-Overflakkee en duurt 1 minuut en 34 seconden. Mijn complimenten, het ziet er gelikt uit. Toch heb ik de bovenstaande kritische vragen. Ik reken erop dat ik niet word door verwezen naar de stichting Eilandmarketing maar dat het college zijn verantwoordelijk neemt als subsidieverstrekker van drie ton per jaar en bovenstaande vragen zal beantwoorden."