Goeree-Overflakkee - VVD Goeree-Overflakkee heeft zich in een brief aan Mark Rutte en de VVD Tweede Kamer fractie uitgesproken tegenstander verklaard van Eurobonds en steun uit het ESM zonder voorwaarden. Zij doet dit samen met tal van andere VVD-fracties uit het land. De partijen roepen de VVD-fractie in de Tweede Kamer en de minister-president op om tijdens komende onderhandelingen geen concessies te doen over dit onderwerp. Lees hieronder meer.

Europa

Het Coronavirus zorgt voor veel leed in Europa. Een pandemie waar geen enkel zorgsysteem op voorbereid is en waarbij we elkaar in Europa moeten helpen. Door onder andere medische noodhulp, vrije doorgang van goederen, vrije deling van kennis en informatie. We moeten in deze tijd solidair zijn.

Economische gevolgen

Daarnaast zijn er economische gevolgen. Dit is van een andere orde. Nederland staat er financieel goed voor, door de grote offers die onze bevolking heeft gebracht na de vorige crisis. Er zijn door het kabinet destijds ingrijpende maatregelen genomen. Dit was nodig om goed voorbereid te zijn op een nieuwe crisis. Deze crisis. Enkele Europese landen houden zich al vele jaren niet aan de afgesproken begrotingsregels. Het zijn deze landen die nu economische steun verwachten zonder voorwaarden. Dat is niet acceptabel.

ESM

De Eurozone heeft na de kredietcrisis van 2008 een noodfonds gecreëerd: het Europees Stabilisatiemechanisme (ESM). Doel van dit fonds is om steun te kunnen geven aan eurolanden in nood. Hier is een voorwaarde bij opgenomen dat er economische hervormingen dienen plaats te vinden indien gebruik wordt gemaakt van dit noodfonds. Want, zo is te lezen in het regeerakkoord: “Om de muntunie goed te laten werken, is het nodig dat deze wordt verbeterd, dat alle lidstaten hun verantwoordelijkheden nakomen en de negatieve gevolgen van hun beleid niet kunnen afschuiven op andere landen.”

De VVD Goeree-Overflakkee steunt het Europese steunpakket van 500 miljard, indien dat gericht is op corona gerelateerde uitgaven. Maar er is geen steun voor een vrijbrief voor Europese landen om door te gaan met hun huidige financiële beleid, waarbij er geen enkele prikkel is om dit beleid aan te passen. De risico’s die Nederland loopt via het noodfonds (en de opkoop van schulden door de Europese Centrale Bank) moeten beheersbaar en verantwoord blijven.

Eurobonds

Daarnaast is er vanuit enkele landen een pleidooi voor Eurobonds. Het gemeenschappelijk financieren van schulden van EU-lidstaten vindt de VVD Goeree-Overflakkee ongewenst. De EU dient geen schuldengemeenschap te worden. Ook hierin is het regeerakkoord glashelder. De VVD Goeree-Overflakkee roept - samen met tal van andere fracties in het land - de VVD-fractie op om het kabinet aan het regeerakkoord te houden.

Het is tijd voor solidariteit en voor medische noodhulp aan hen die getroffen zijn door het coronavirus. Economische steun is ook zeker mogelijk, alleen wel door afspraken te maken die te verantwoorden zijn.