Middelharnis - "Beste inwoners van Goeree-Overflakkee, het is een spannende tijd..." Naar aanleiding van alle ontwikkelen en vragen die er zijn rondom de uitbraak van het corona virus, ook op ons eiland Goeree-Overflakkee, heeft de burgemeester een open brief geschreven aan alle inwoners van onze gemeente. Ook een aparte brief voor de kinderen is opgesteld. Lees hieronder de open brief van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, ook aan de kinderen.

OPEN BRIEF VAN DE BURGEMEESTER

Beste inwoners van Goeree-Overflakkee,

"Het is een spannende tijd. De getroffen maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus krijgen steeds meer impact op ons dagelijks leven. Nu is ook het besluit genomen om de scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden te sluiten. De maatregelen gelden in elk geval tot en met 6 april, maar misschien langer. We weten het niet. Er is veel onzekerheid. We weten wel dat de getroffen maatregelen écht nodig zijn.

Volg de richtlijnen!

Ik wil iedereen op het hart drukken de maatregelen en richtlijnen vanuit de regering en het RIVM goed te volgen. Was uw handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, schud geen handen, gebruik papieren zakdoekjes en houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Misschien denkt u dat het voor u niet nodig is, maar u doet het niet alleen voor uzelf. We doen dit om de kwetsbare medemens te beschermen en te voorkomen dat de druk op de zorg verder oploopt.

De afgelopen dagen zien we dat veel inwoners, organisaties en instellingen al hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Er wordt veel thuisgewerkt, bij gezondheidsklachten gaan mensen de deur niet meer uit en sociale contacten worden beperkt. We zien dat veel evenementen worden afgelast en (sport)clubs hun leden moeten teleurstellen. Ook voor hardwerkende ondernemers is dit een tijd van onzekerheid. De maatregelen doen soms bijna letterlijk pijn. Dat begrijp ik. Maar het is goed dat we met elkaar deze lastige keuzes durven maken.

Let goed op elkaar!

Het is verstandig om bijvoorbeeld dat bezoek aan ouders of opa en oma even uit te stellen en afspraken te verzetten. De telefoon pakken kan altijd en een e-mail, WhatsApp-bericht of kaart sturen zal ook zeker gewaardeerd worden. Het kan voor mensen die nu noodgedwongen aan huis gebonden zijn, een eenzame tijd worden. Denk aan onze ouderen, maar ook bijvoorbeeld aan mantelzorgers en mensen met astma of COPD.

Juist nu moeten we naar elkaar omkijken. Elkaar steunen. Informeer misschien even of u – als u niet tot een risicogroep behoort – kan helpen met een boodschapje. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe initiatieven om elkaar te helpen spontaan ontstaan. Dat typeert onze inwoners, we helpen elkaar. We moeten de sociale contacten beperken, maar met wat creativiteit kunnen we elkaar blijven bijstaan!

Gezond verstand

Laten we vooral ook ons gezond verstand gebruiken. Misschien stond u in de supermarkt en was het schap van het toiletpapier leeg. Of u greep mis bij de blikgroenten. Zelfs de supermarktketen die normaal vooral ‘hamsteren’ promoot, heeft opgeroepen om dat nu vooral niet te doen. Er is genoeg. Het is niet nodig, maar het is ook heel vervelend voor de mensen die niet zo makkelijk naar de winkel kunnen en misgrijpen.

Onze maatregelen

Ook als gemeente hebben we te maken met de maatregelen. En we nemen zelf ook de nodige maatregelen. Activiteiten als de buurtsport en schoolvoetbaltoernooi gaan helaas niet door. Onze medewerkers werken de komende tijd zo veel mogelijk vanuit huis. Een afspraak met u kan daardoor afgezegd worden of veranderen in een telefonische afspraak. Natuurlijk hebben wij liever face-to-face contact met u, maar het kan nu niet anders. We rekenen op uw begrip.

De GO-bus, het mobiele gemeentehuis waar we zo trots op zijn, rijdt even niet. Het gemeentehuis blijft – met de nodige hygiënemaatregelen – wel open en ook telefonisch blijven we bereikbaar.

Vragen?

Op de website van de gemeente Goeree-Overflakkee.nl houden we u op de hoogte van de consequenties voor onze gemeente.

Heeft u gezondheidsvragen, kijk dan vooral op www.rivm.nl.

Ik wil ten slotte mijn waardering uitspreken voor al die mensen die keihard werken om deze pandemie te bestrijden. Een dank aan alle mensen die werkzaam zijn in de zorg, de crisisorganisaties, maar denk bijvoorbeeld ook aan de supermarkten. Uw werk is zo ontzettend belangrijk voor onze gemeenschap, daar wil ik u hartelijk voor bedanken.

Ik hoop dat we snel met elkaar het normale leven weer kunnen hervatten en wens de mensen die besmet zijn een spoedig herstel toe. We doen dit met elkaar. Ik wens u veel sterkte toe in de tijd die voor ons ligt. Een tijd waarin we op Goeree-Overflakkee meer dan anders op elkaar zijn aangewezen.

Met vriendelijke groeten,

Ada Grootenboer-Dubbelman
Burgemeester
-----------------

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heeft een boodschap voor alle kinderen op Goeree-Overflakkee:

Beste kinderen,

Wat een rare tijd is dit, he! Je hoort van alles over het coronavirus en zag de afgelopen week vast ook dat er opeens dingen anders waren. Je kon niet meer trainen bij je sportclub, je moest extra je handen wassen en misschien mocht je de juf of meester op school ook geen hand meer geven.

Die maatregelen – want zo noemen we dat – hebben een goede reden. We willen voorkomen dat veel mensen ziek worden en tegelijk naar het ziekenhuis gaan.

En nu kun je ook niet meer naar school, terwijl het geen weekend en geen vakantie is. Vrij zijn is best leuk, maar dit voelt vast een beetje raar. Misschien mis je je vriendjes of vriendinnetjes, had je nog iets aan je juf of meester willen vragen of baal je dat je spreekbeurt niet door kan gaan. Dat snap ik. Dat is ook niet leuk.

Veel kinderen maken zich zorgen. Misschien jij ook. Het is inderdaad een spannende tijd. Maar weet dat je niet bang hoeft te zijn. Veel slimme mensen werken keihard om ervoor te zorgen dat straks alles weer normaal is. En dat gaat lukken. Jij helpt ook door nu even niet meer naar school te gaan. Het is beter om nu niet naar plekken te gaan waar veel mensen zijn.

En als je bang bent, praat er dan thuis over met iemand. Samen is beter dan alleen. Blijf er niet alleen mee lopen, ga niet piekeren! Dat helpt nooit.

Maar wat moet je nu de komende tijd gaan doen? Misschien kun je al voor school wat dingen doen, wat extra rekensommen maken of een moeilijk boek lezen. Dat is altijd goed natuurlijk. En misschien krijg je ook wat huiswerk van je juf of meester via bijvoorbeeld de e-mail.

Weet je wat je ook kunt doen? Misschien kun je nu even niet op bezoek bij opa en oma, maar je kunt wél bellen of een brief of tekening maken. Verzin iets leuks, dan gaan de weken snel voorbij.

Hartelijke groeten,

Ada Grootenboer-Dubbelman
Burgemeester