Middelharnis - Zes inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee kregen op donderdag 29 augustus 2019 officieel het Nederlandse staatburgerschap, nadat zij de eed of de belofte hadden afgelegd. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heette de inwoners en hun familieleden van harte welkom in het gemeentehuis: "...Ik hoop van harte dat u zich net zo veilig in Nederland zult voelen als al die anderen die zich hier in de loop der eeuwen hebben gevestigd.’’ Lees hieronder verder.

Welkom

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heette de inwoners en hun familieleden van harte welkom in het gemeentehuis. Onder het genot van een kopje koffie of thee maakten de aanwezigen kennis met elkaar. Na een gesprek over rechten en plichten die aan het Nederlanderschap verbonden zijn, legden de zes inwoners de verplichte verklaring van verbondenheid af.

Naturalisatieceremonie

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit waarbij men stil staat bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. De inwoners leggen een verklaring van verbondenheid af en krijgen een besluit van verlening van Nederlanderschap.

Nieuwe mogelijkheden

Vanaf het moment dat het Nederlanderschap is verkregen, kunnen de inwoners gebruik maken van de mogelijkheden als stemmen, een Nederlands paspoort aanvragen en ook in andere landen van de Europese Unie wonen en werken.

Zes nieuwe Nederlanders

De zes nieuwe Nederlanders zijn afkomstig uit Zuid-Afrika, Somalië, Syrië, Groot-Brittannië en Suriname. Tijdens een speciale naturalisatieceremonie overhandigde burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman aan de zes inwoners het Bewijs van Nederlanderschap. Daarnaast ontvingen de inwoners een Nederlandse vlag voor een feestelijke afsluiting van de ceremonie.

Tijdens een informele bijeenkomst sprak burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en stond zij stil bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen: “Nederland is een land waarop je trots kunt zijn en dat een rijke geschiedenis heeft waarin begrippen als tolerantie, respect en ondernemerszin diep zijn geworteld. Door de eeuwen heen is Nederland een veilige haven geweest voor mensen die in hun eigen land niet werden getolereerd. Ik hoop van harte dat u zich net zo veilig in Nederland zult voelen als al die anderen die zich hier in de loop der eeuwen hebben gevestigd.’’