Goeree-Overflakkee - Op de avond van 4 mei hangen we op Goeree-Overflakkee de vlaggen halfstok (van 18.00 uur tot zonsondergang, de Nederlandse driekleur zonder wimpel) als blijk van eerbied en respect voor alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op deze zaterdag zijn er acht herdenkingsbijeenkomsten in verschillende dorpen, waarbij iedereen van harte welkom is, om één van deze herdenkingen bij te wonen. Lees hieronder verder.

Herdenkingsbijeenkomsten

De programma´s van de herdenkingen staan HIER.

Vlaginstructie

  • Er is geen richtlijn voor de afmeting van de vlag, behalve dat de lengte zich verhoudt tot de breedte als 3:2.
  • De vlag mag in gehesen situatie nooit de grond raken. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben.
  • In principe mag de onderste punt niet aan de mast worden bevestigd; de vlag dient te wapperen. In het geval dat de vlag anders de grond raakt, mag hier een uitzondering op gemaakt worden.
  • De vlag mag niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering daarop is wanneer de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.
  • Op 4 mei wordt ‘uitgebreid’ gevlagd, dat betekent dat de vlag op alle rijksgebouwen uithangt.
  • Alleen de Nederlandse vlag wordt halfstok gehangen, overige vlaggen niet.

Hijsen en neerhalen

Bij het hijsen van de vlag wordt deze eerst vol gehesen, waarna hij langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte is gekomen. Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Na zonsondergang wordt de vlag op herdenkingsplaatsen neergehaald. Bij het neerhalen van de vlag gaat de vlag vanaf halfstok eerst naar de top alvorens neergehaald te worden.

Vlagprotocol 5 mei

Op Bevrijdingsdag hangt op alle gebouwen van de Rijksoverheid de Nederlandse vlag (zonder wimpel) uit. Voor burgers is dat niet verplicht; zij mogen de vlag wel uithangen. Er wordt aanbevolen om de vlag alleen te laten wapperen tussen zonsopgang en zonsondergang.