Goeree-Overflakkee - Mirjam (40): "Mijn advies naar andere ouders is: loop er niet voor weg maar praat er over met je kinderen wat alcohol is en wat het met je lichaam doet. Nu ik er meer over gehoord en gelezen heb ben ik me beter bewust van de risico’s van alcohol, ook voor kinderen in de puberfase." Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf hun tweede jaar een beeld hebben van hoe hun ouders met alcohol omgaan. Het voorbeeldgedrag van u als ouder, maar ook van andere volwassenen in de omgeving van uw kind, doet er dus toe! Dat geldt voor zowel jonge als oudere kinderen. Dat is goed nieuws, want u heeft als opvoeder meer invloed dan u soms denkt... Lees hieronder het hele verhaal van Mirjam en anderen en bekijk de video.

Vervolg

Dat is goed nieuws, want u heeft als opvoeder meer invloed dan u soms denkt. En dat betekent in de praktijk dat als u geen alcohol drinkt in het bijzijn van kinderen en jongeren de kans kleiner wordt dat ze (al jong) gaan drinken. En hoe later jongeren gaan drinken, des te beter. "Jeugd heeft de toekomst!" Lees hieronder het verhaal van Mirjam.

Campagne ‘Zien drinken. Doet drinken’ van start

De campagne ‘Zien Drinken. Doet drinken.’ is bedoeld voor ouders en andere opvoeders. Met deze week wil de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) u als ouder bewust maken van het feit dat uw drinkgedrag medebepalend is voor het toekomstig drinkgedrag van uw kinderen.

Meer informatie

De campagne ‘Zien drinken, Doet drinken.’ is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. Gemeente Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne steunen deze campagne in samenwerking met Youz verslavingszorg.

DE KLIK IS EVEN WEG - door Mirjam (40), moeder van 4 kinderen (1-13 jr.)

Wat doet de campagne ‘Zien drinken doet drinken’ met mij? Eerlijk gezegd meer dan dat ik aanvankelijk dacht. En als ik er goed over nadenk besef ik dat mijn kinderen zich soms wat anders gaan gedragen nadat ik wat gedronken heb. Ik vind een glas wijn af en toe heel erg lekker. Hoewel ik wijn rustig kan laten staan zijn er toch feestjes waar de kinderen bij zijn als ik een glas drink

Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven, maar m’n kinderen gedragen zich anders als ik wat gedronken heb, de klik met hen is dan even weg. Eerlijk gezegd zelfs bij Rosa, die nog 1 jaar moet worden. Misschien komt het bij de kleinste doordat ik dan een andere lichaamsgeur afgeef.

Mijn advies naar andere ouders is: loop er niet voor weg maar praat er over met je kinderen wat alcohol is en wat het met je lichaam doet. Nu ik er meer over gehoord en gelezen heb ben ik me beter bewust van de risico’s van alcohol, ook voor kinderen in de puberfase.

Eerst dacht ik: wijn, dat is wat anders dan sterke drank. Het is gewoon lekker en wat kan er nu mis zijn met een enkel glas, ook al drink je het regelmatig.

Nu ik er meer over gehoord en gelezen heb denk ik er toch anders over, ook al zal ik soms best nog wel eens wat drinken. Soms wil je jezelf, na een drukke dag of op een fijn moment even belonen met een glas wijn. Ik begrijp nu dat het misschien beter is om dan even te wachten tot de kinderen naar bed zijn.

Ik denk en ik hoop dat mijn kinderen verstandiger met alcohol zullen gaan dan zoals ik ermee opgegroeid ben. Met roken is het toch ook zo gegaan: daar wordt nu heel anders tegenaan gekeken dan vroeger. Bewust niet roken is de norm geworden en wat alcohol betreft zie ik het ook veranderen. Sommige vriendinnen van mij vinden het zelfs stoer dat ze niet meer drinken!

Meer informatie over de campagne en andere verhalen van opvoeders kunt u vinden op www.ziendrinkendoetdrinken.nl.