Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het Alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. In Zuid-Holland is het aantal overmatige drinkers met 1 op 14 mensen landelijk gezien niet hoog. De provincie staat daarmee pas op de 9e plek. Gemeente Goeree-Overflakkee staat op plek 11 in de top 20 gemeentes met de meeste overmatige drinkers in de provincie Zuid-Holland. "Een overmatige drinker is gedefinieerd als het meer drinken dan 21 glazen per week voor mannen, en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen." Lees hieronder meer.

De 20 gemeentes in Zuid-Holland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken.

 1. Nieuwkoop: 12%
 2. Noordwijk: 12%
 3. Kaag en Braassem: 11%
 4. Lisse: 10%
 5. Brielle: 9%
 6. Hillegom: 9%
 7. Leiden: 9%
 8. Oegstgeest: 9%
 9. Wassenaar: 9%
 10. Zoeterwoude: 9%
 11. Goeree-Overflakkee: 8%
 12. Teylingen: 8%
 13. Voorschoten: 8%
 14. Westland: 8%
 15. Alphen aan den Rijn: 7%
 16. Delft: 7%
 17. Den Haag: 7%
 18. Dordrecht: 7%
 19. Hellevoetsluis: 7%
 20. Krimpenerwaard: 7%

Er is ook een artikel geschreven over heel Nederland om de vergelijking nog breder te trekken. In de landelijke lijst staat de gemeente Goeree-Overflakkee op plek 97 in de landelijke lijst van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Dit artikel is te vinden onder deze link.

Wat opvalt: boven de rivieren wordt meer overmatig gedronken dan beneden de rivieren. Vooral in rijke (kust)gemeentes zoals Bergen en Laren is het percentage probleemdrinkers hoog.

Wat verder opvalt over alcoholconsumptie in de provincie Zuid-Holland:

 1. De gemeentes Nieuwkoop en Noordwijk kennen de meeste overmatige drinkers. Iets meer dan 1 op 8 volwassenen uit deze provincie overschrijdt de maatschappelijke norm meer dan 21 glazen per week (mannen) of 14 glazen per week (vrouwen). Deze gemeentes staan hiermee respectievelijk op de 5e en 6e plaats in de landelijke top-10.
 2. Gemeente Nieuwkoop heeft met 17% het hoogste percentage zware drinkers in de provincie.
 3. De gemeentes Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam kennen beide met 54% een hoog aantal niet- of gematigde drinkers (1 glas of minder per dag) en het aantal overmatige gebruikers van het alcoholhoudende vocht is met respectievelijk 4% en 3% erg laag. Hardinxveld-Giessendam staat landelijk gezien zelfs in de top-5 van gemeentes met het laagste percentage overmatige drinkers.
 4. In de landelijke top 10 van de meeste niet of gematigde drinkers staan vier Zuid-Hollandse gemeentes: Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Ridderkerk en Sliedrecht. Tussen 50 en 54% van de volwassen inwoners van deze gemeentes drinkt geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

Definities van de classificaties zijn verder in het artikel te vinden.

Foto

Op de foto ziet u het percentage overmatige drinkers per gemeente in Zuid-Holland/ Goeree-Overflakkee.

Bron afkickkliniekwijzer.nl