Goeree-Overflakkee, 25 november 2011 – Goeree-Overflakkee is een prachtig eiland van rust, zon, zee en strand. Waar boeren en vissers hard werken en waar men nog naar elkaar omziet. Toch is er een groot probleem op het eiland.

Waar het gros van de bevolking liever het hoofd afwendt, worstelt de lokale politiek, diverse hulpverleners, jeugdopvang én diverse ouders met een groot, lastig op te lossen, drank- en drugsprobleem. Op het eiland gebruiken jongeren meer drugs en alcohol dan in de rest van Nederland. Ook beginnen ze er op Goeree-Overflakkee op steeds jongere leeftijd mee, al vanaf 10-11 jaar. Lange tijd is dit probleem niet onderkend. Een aanzienlijk deel van de jeugd op het eiland gebruikt regelmatig en bovenmatig veel harddrugs, vooral speed. In het programma ‘Netwerk’ sloegen hulpverleners en scholen alarm over het gebruik, maar ook over het feit dat veel eilanders, vooral ouders, ontkennen dat er iets aan de hand is. Drugs en alcohol zijn een groot probleem. Wist u dat in groep 8 van de basisschool al 8% van de kinderen een keertje dronken is geweest? Schokkend! U denkt: “Nee, hoor, dat doet die van mien niet…” Weet u dat wel zo zeker?

In maart 2004 is het project ‘Het Geheim van Goeree-Overflakkee’ van start gegaan. Dit project richt zich op het geven van voorlichting, het ondersteunen van de handhaving (politie) en het opzetten van een duidelijke hulpverleningstructuur, maar dit speciaal in het leven geroepen project rond alcohol- en  drugsproblematiek wordt door de hulpverleners en scholen niet erg succesvol genoemd. Hoe kan dit?? Van de week is het artikel: ‘Kinderen krijgen eerste drank vooral thuis’ gepubliceerd. Hier vertelt kinderarts Nico van der Lely van de polikliniek voor jeugd & alcohol van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft dat het grootste deel van de tieners die met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden, ooit zijn eerste glas drank van de ouders kreeg. Deze arts schat dat dit voor zeker driekwart van de kinderen opgaat. ''We moeten bij de ouders beginnen, als we dit willen tegengaan'', zegt hij. Dit is een artikel dat landelijk is gepubliceerd… en het eiland Goeree-Overflakkee zit boven dit gemiddelde! Eigenlijk is het Geheim van Goeree-Overflakee geen geheim meer.

Praten ouder(s) en of opvoeder(s) over deze onderwerpen met hun kinderen of denken ze dat het een wilde periode is die ‘natuurlijk’ weer een keer stopt en er dan geen gevolgen meer zicht- of merkbaar zijn? De praktijk wijst helaas vaak anders uit. 

Stel uzelf, als ouder(s) en of verzorger(s), eens de volgende vragen:
- Weet ik waar mijn zoon of dochter uithangt in het weekend?
- Weet ik of mijn kind drank en of drugs gebruikt en hoeveel?
- Weet ik wie de vrienden (en ouders) zijn van mijn zoon of dochter?
- Als er iets mis gaat, komt mijn kind dan naar mij/huis toe of zoekt het andere uitvluchten?
- Hoeveel gesprekjes voeren we eigenlijk met elkaar?

Kijk, als ouder(s) en of opvoeder(s), eens naar de antwoorden die u gaf… Waar kan het beter als u kijkt naar uw eigen antwoorden en de praktijk? Er zijn jongens en meiden die naar een niveau lager moesten op school, omdat ze hun hersens ‘verzopen’. De meeste van de jongeren die gebruiken zijn diep ongelukkig, ook al geeft hij of zij dat natuurlijk niet zomaar toe. Als ouder zie je je kind graag gelukkig, daarin kunt u als ouder/verzorgende zelf ook een rol in vervullen. Zie om naar uw kinderen en jongvolwassenen en ga met ze in gesprek over deze serieuze zaken die vaak veel schade tot gevolg hebben. 

Juist omdat ouder(s) en/of verzorger(s) het beste met hun kinderen voor hebben houden ze contact. Geen ‘kop in het zand’ cultuur meer op het eiland, we zijn er voor elkaar! Toch...?

Informatief

Verschillende organisaties en gemeenten organiseren preventieactiviteiten gericht op alcohol en/of drugs. Op DEZE site en in de Agenda op www.iGO.nl zie je welke activiteiten er plaatsvinden op Goeree-Overflakkee en vind je meer informatie over alcohol en drugs...

‘Flakkee Boven Tafel’ heeft een reeks uitzendingen gewijd aan het gebruik van alcohol en drugs op het eiland, op onderstaande link kunt u er eentje bekijken. Er is en DVD met alle afleveringen te verkrijgen.

http://exposureroom.com/members/kabeltv/c643553cc016413e97071f71d3dd039e/