1 maart 2024, Goeree-Overflakkee - Elke vrijdagmorgen rond 09:00 uur publiceert iGO.nl een column voor haar lezers. De ene keer een column van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) en de andere keer een column van Lucas Hartong. Deze keer weer een column van Mien, lees 'Verborgen regels' -"Ongeschreven spelregels in de buurt waar we wonen of bij instanties waar we tegenaan kunnen lopen. Die verborgen regels kunnen vreselijk frustreren, zeker als je ermee te maken hebt en ze haaks staan op de ‘echte’ regels of op onze regels...." >>

Vervolg >>

Column van Mien - Verborgen regels

We kennen en hebben veel regels. Nederland wordt het ‘land van de regeltjes' genoemd. Nou kennen we op ons eiland ook heel wat regels. Wij hebben in Mien eigen straat zelfs regels. Met name op het gebied van onze gewoontes kennen we meer verborgen regels of ongeschreven regels. Er lijkt een toename te zijn van die verborgen regels in Mien straat. Wat mag ik wel jou en wat mag jij niet van Mien. Of wat wil ik niet dat jij doet, maar doe jij toch.

Verborgen regels die frustreren

Ongeschreven spelregels in de buurt waar we wonen of bij instanties waar we tegenaan kunnen lopen. Die verborgen regels kunnen vreselijk frustreren, zeker als je ermee te maken hebt en ze haaks staan op de ‘echte’ regels of op onze eigen ‘echte’ regels. Soms hebben we te maken met ongeschreven regels als: ”maar ik wist niet af van jouw regel, dus het is een deze-geldt-niet-voor-mij-regel”.

Die verborgen regels in de straat waar Mien woont waren er tal. Ik zal er voor de grap 3 uitlichten.

Regel 1: Zet nooit je auto bij mij voor de deur.

Regel 2 is ook wel herkenbaar denk ik: Zeg jij mij geen gedag, dan zeg ik jou ook geen gedag.

En regel 3: Je bent mijn type niet, dus verwacht niks van mij.

Verborgen regels ombuigen

Vaak hebben verborgen regels een negatief karakter en daarom frustreren ze. Maar over wie zegt dit iets als jíj je ergert? Over Mien?

Het fijne van verborgen regels is dat het ‘ongeschreven regels’ zijn en we ze dus heel makkelijk kunnen veranderen of aanpassen. De frustratie van de ongeschreven regels in de buurt bijvoorbeeld kan ik zelf ombuigen naar iets fijns. Iets wat een goede uitwerking heeft, waardoor de ongeschreven regels geluk en blijdschap brengen in Mien straat. En het mooie is dat als we het samen doen, we ineens een hele leuke straat hebben, waarin veel meer mogelijk is.

Voordat je naar die voordelen vraagt: ja, we hebben het bij Mien in de straat eens bewust uitgeprobeerd. En de uitkomst was dat we nu een fijnere sfeer in Mien buurt hebben en we het niet vervelend vinden om iets voor de ander te doen. We weten dat die ander dat ook voor ons doet, als we even niet kunnen.

In Mien straat wonen mensen die het niet erg vinden om elkaar als eerste gedag te zeggen, want ze krijgen een glimlach of een “goeiedag” terug. En moet ik een keer met de auto iets verderop in de straat gaan staan (wat niet erg is, want dan kom ik uiteindelijk toch nog aan Mien 10.000 stappen), dan weet ik dat de buurman dat de volgende dag moet doen als ik wat vroeger thuis ben. En als we dat allebei af en toe hebben, vinden we dat allebei al minder erg, want ‘gedeelde smart is tenslotte halve smart’.

Ook elkaar helpen in de tuin is ook gewoon prettig. Want waar de ene buur beter in is, kan ie de andere mee helpen en dat werkt altijd van twee kanten. Een keertje vegen of een keertje snoeien levert soms de mooiste gesprekken op en wat blijkt: We zijn dan allemaal ‘mens’, met onze leuke en minder leuke dingen in dit leven. De één niet meer of minder dan de ander.

Voor diegene die kiest om de ongeschreven regels tot iets moois te maken is het voorjaar en ja, de zomer komt er weer aan. Voor diegene die enkel aan zichzelf wil denken en daarbij ongeschreven regels wil laten gelden omdat ‘deze-geldt-niet-voor-mij-regel’ belangrijker is dan het belang van een fijne buurt: probeer het gewoon eens. Leer de verborgen regel van vriendelijkheid. Je zult het zien: het kost je niets, maar het levert een prettige buurt op!

Gelukkige Mien uut een fijne straat