25 augustus 2023, Sommelsdijk - "En dan heb je nog de situatie dat je slechts één belangrijke taak hebt en je toch in staat blijkt te falen in juist die ene taak. Daarvan hebben we er op het eiland helaas één (...) Ik vind dit ronduit plichtsverzuim..." Lucas Hartong is terug! Lees column 'Je had één taak' van Hartong hieronder >>

Vervolg

Je had één taak!

"Je had één taak!"

Bovenstaande uitspraak doen we als iemand één taak had uit te voeren, maar die totaal de soep heeft laten inlopen. U kunt vast wel zo iemand of misschien is het uzelf wel overkomen. We zijn allemaal mensen, nietwaar? Doorgaans is een mislukt resultaat van een taak nog wel te overzien en nemen we ons serieus voor om het een volgende keer aanmerkelijk beter te doen. Soms echter is het rampzalige resultaat kostbaar en trek je de haren uit het hoofd dat het gelopen is zoals het ging, bijvoorbeeld bij schade die in de papieren loopt. En dan heb je nog de situatie dat je slechts één belangrijke taak hebt en je toch in staat blijkt te falen in juist die ene taak. Daarvan hebben we er op het eiland helaas één.

In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 augustus j.l. vond een illegaal ‘feest' plaats in een leegstaande boerderij aan de Groeneweg in Den Bommel. Zo’n duizend mensen waren van heinde en ver gekomen om uit hun dak te gaan met harde muziek, drank en drugs, aldus de vele getuigen die ’s nachts niet meer hebben geslapen. Voertuigen versperden de weg en er stonden tenten in de berm. Op meldingen van de overlast kwam de politie af, maar die greep niet in want: ‘geen ervaring met dit soort praktijken'. ’s Morgens vertrokken uiteindelijk de meeste deelnemers in hun voertuig, al dan niet onder invloed van het één en ander.

De politie wilde in eerste instantie niet reageren op de vele vragen van omwonenden en pers. ‘Geen prioriteit en veel te veel zoekwerk', aldus de woordvoerder. Op maandagavond werd de burgemeester benaderd om als hoofd van de politie druk uit te oefenen. Zij reageerde zelf niet, maar dinsdagavond kwam eindelijk een toelichtende verklaring van de politie richting pers. De politie zei niet te hebben opgetreden “omdat er geen vechtpartijen, vernielingen of geweldsincidenten plaatsvonden”. Nee, duh, men was hoogstwaarschijnlijk te ladderzat of verdoofd! De politie gaf toe dat een groot deel van de bezoekers inderdaad onder invloed was, maar dat “onder invloed gaan rijden ‘s ochtends niet is waargenomen”. Dat lijkt me schier onmogelijk. Tot slot verklaarde de politie dat “geen vervolgonderzoek wordt gedaan naar de organisatie".

Ik vind dit ronduit plichtsverzuim van de eilandelijke politie. Niet optreden bij ernstige klachten van omwonenden, niet ingrijpen bij overmatig gebruik van alcohol en drugs (het zou je kind maar zijn dat zich klem zuipt of gebruikt en opgenomen moet worden in het ziekenhuis of bij een drugskliniek!), wegkijken als bestuurders stoned of dronken achter het stuur kruipen (en die wegen maar ‘veiliger' maken!) en als klap op de vuurpijl pas onder zware druk met een publieke verklaring komen en weigeren om onderzoek te doen en daarmee een volgend drama te voorkomen. Het is werkelijk te zot voor woorden.

Maar daarmee houdt dit drama niet op. Wie is namelijk eindverantwoordelijk voor de eilandelijke politie? Wie heeft als enige openbare orde en veiligheid in haar portefeuille? Wie kan op grond van de Gemeentewet (o.a. artikel 172, 174) en overige relevante wetgeving een gebiedsverbod of samenscholingsverbod afkondigen? Wie staat in dienst van de samenleving en dient te allen tijde op te komen voor de belangen van de in haar gemeente woonachtige burgers? Wie dient publiekelijk verantwoording af te leggen over het -al dan niet!- door haar gevoerde beleid? Wie moet hierover bevraagd worden door pers en gemeenteraad? Tot slot: wie had die bewuste nacht één taak en heeft die compleet verzaakt? Er zijn nog zoveel méér vragen over dit drama te stellen, maar u mag op deze specifieke vragen vast het antwoord geven.

Tot slot: laat de eilandelijk politie als de wiedeweerga op les gaan bij korpsen die wél ervaring hebben met ‘dit soort praktijken', zoals in Maastricht, Rotterdam, Amsterdam… Lijkt me best handig.

Lucas Hartong.