14 juli 2023, Sommelsdijk - "Hij is terug...met 'Terug van weggeweest'." Vrijdag 18 december jl. schreef hij zijn "voorlopig laatste column" voor iGO.nl. We hebben het over Lucas Hartong, die zijn column destijds de titel 'Tot ziens' gaf, omdat hij weer terug zou komen én dat moment is vandaag! De trouwe iGO-lezer, (niet elke) ambtenaar, zakenman/-vrouw en politicus ziet er, net als het team van de redactie, weer naaruit om de actuele columns van Lucas te gaan lezen. Begin met de eerste hieronder, waarin Lucas prikkelende, soms pijnlijke, onderwerpen op een eerlijke manier durft aan te snijden. Lees mee met 'Terug van weggeweest' >>

Vervolg

"Lucas Hartong heeft diverse opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas staat altijd open voor een nieuwe studie. Lees hieronder de nieuwste column, die de lezer scherp houden, mee laten leven, maar ook naar het vleugje humor, waardoor we altijd weer kunnen glimlachen, tijdens het lezen."

Terug van weggeweest

Jawel. Daar is ‘ie weer! Terug van weggeweest. Na een tijdlang columns geschreven te hebben voor iGO nam ik op 18 december 2020 een break voor onder andere studie aan de universiteit van Tilburg en activiteiten die daaruit voortvloeiden. Mooie tijd gehad daar in de collegebanken, hoewel de studie op afstand via internet -helaas een periode noodzakelijk- minder goed beviel. Je miste het persoonlijk contact met de hoogleraren en vooral het uitwisselen van gedachten bij de koffie automaat. Gelukkig was het afstuderen voor de mastertitel wel live en kon de studie tot volle tevredenheid worden afgesloten.

Tussen december 2020 en nu is in ons land veel gebeurd. Helaas zijn de ontwikkelingen bepaald niet positief te noemen. Corona kwam en ging. Naar nu blijkt hebben alle overheidsmaatregelen niets geholpen en werden we ten onrechte van onze grondwettelijke vrijheden beroofd. Ook bepaalde ouders werden van hun kinderen beroofd door de staat. Het is bijna niet voor te stellen, want dergelijke zaken gebeuren doorgaans uitsluitend in landen met dictatoriale regimes. Mensen bleken zonder het te weten op illegale zwarte lijsten van de belastingdienst te staan. Kamerleden Renske Leijten en Pieter Omtzigt hebben bergen werk verzet om dit aan de kaak te stellen en de onderste steen boven te krijgen, want Rutte c.s. wilden die steen niet zoeken. De kwestie corona is nog steeds niet opgelost en die van de toeslagenouders evenmin.

De oorlog in Oekraïne brak uit, met alle gevolgen van dien. Terecht dat Nederland een deel van de vluchtelingen ruimhartig onderdak bood en biedt, maar er blijkt in no time op ons eiland een complete woonwijk voor de Oekraïners uit de grond te kunnen worden gestampt terwijl eigen woningzoekenden al jaren op de wachtlijst staan. Nederlandse jonge mensen die willen starten op de woningmarkt maken momenteel nauwelijks kans, want de overheid hanteert een voorrangsbeleid voor de vele statushouders. Begrijpelijk dat dit voor de nodige frustratie zorgt en een oplossing is nog lang niet in zicht.

De kosten van energie, benzine en boodschappen stegen bizar, zogenaamd wegens ‘de oorlog', maar het heeft er uiteraard niets mee te maken. De accijnzen en belastingen in ons land behoren doorgaans tot de hoogste in Europa. Op dit moment betaalt een Luxemburger rond de 1,50 euro voor een litertje. Ik bedoel maar. De supermarkten worden schatrijk door de prijsverhogingen en de voedselproducenten, waaronder de boeren en vissers, verdienen er geen cent meer aan. Erger: zij worden gedwongen te stoppen! Energiemaatschappijen worden slapende rijk van ‘de crisis' (die van de burgers?) De consument betaalt de rekening en de overheid verlaagt geen enkele belasting, BTW (weet u nog: groenten en fruit?) of accijns.

Er waren verkiezingen voor de provinciale staten en daarmee de Eerste Kamer. BBB werd de grote winnaar en hoewel de partij tot op zekere hoogte mijn sympathie heeft lijkt het er helaas op dat ook die partij grotendeels wordt ingekapseld door de zittende macht. Ik had nog maar nét voorgesteld om weer columns te gaan schrijven toen het kabinet Rutte viel. Gelukkig heb ik er geen actieve herinnering aan of deze column daarbij een rol zou gaan spelen. De demissionaire leden zoeken nu hard een functie elders (“weg van terug geweest", las ik ergens) en wij gaan rond november naar de stembus. Interessant wordt het zeker!

Zo ziet u maar: terug van weggeweest. Ik heb er zin in om de komende tijd de nodige kanttekeningen te plaatsen bij de actualiteit. Ik wens u ondertussen heel veel sterkte in de files richting de rest van ons land. Files die voorkomen hadden kunnen worden als er voldoende regulier onderhoud was gepleegd aan de Haringvlietbrug, maar dat is voer voor een volgende column.

Lucas Hartong.