Sommelsdijk - Een voorlopig laatste, maar actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor je! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas is een nieuwe studie begonnen en heeft momenteel niet genoeg tijd meer om de columns voor iGO.nl te verzorgen. De redactie is Lucas dankbaar voor zijn inspanningen, die veel trouwe lezers scherp hielden, mee lieten leven, maar ook met een vleugje humor konden laten glimlachen, tijdens het lezen van zijn columns. Voorlopig worden er even geen columns meer geschreven door Lucas, maar dit sluit gelukkig voor de toekomst niets uit. Lucas, voor nu in ieder geval heel hartelijk bedankt voor je inzet!" Lees hieronder "Tot ziens".

Tot ziens

"Lieve mensen, scheiden doet altijd lijden en dat geldt ook voor ondergetekende. Ik heb geruime tijd als columnist voor iGO.nl mogen schrijven (dank!) en heb dat met zeer veel genoegen gedaan, maar het is tijd om het stokje over te dragen. Ongetwijfeld zal er een zucht van verlichting door het gemeentehuis gaan: Hartong stopt als columnist! Laat de gemeente echter vooral niet denken dat mijn kritische kanttekeningen geheel verdwijnen. Als er aanleiding of noodzaak voor is dan zal ik ongetwijfeld in de pen klimmen. Het is echter goed om na deze jaren de kans te bieden aan een ander (jong?) talent om het van mij over te nemen.

Een laatste column dus voorlopig, mede in verband met mijn studie die nu de laatste en drukste fase ingaat: het schrijven van de thesis, ofwel afstudeer scriptie. Het onderwerp heb ik al bepaald: een studie van de aanpak van geweld tegen vrouwen in diverse Europese landen en wat Nederland daarvan kan leren. Jaren geleden sprak ik bij onze landelijke politie over de aanpak van onder andere eerwraak onder moslimvrouwen. Het mocht niet eens als dusdanig geregistreerd. Lag politiek te gevoelig. Sindsdien is de situatie bepaald niet verbeterd, dus vandaar mijn keuze voor dat onderwerp.

Bovendien heeft de politiek de mond vaak vol van 'ernstig' en 'geschokt' maar gebeurt er onder de streep uiteindelijk veel te weinig. Beleid verandert niet, slecht functionerende ambtenaren blijven gewoon zitten of komen in een rotatie'pool' en wetten worden al helemaal niet aangepast, laat staan aangescherpt. Alles begint bij de juiste omschrijving, registratie en probleembeschrijving. Vervolgens kan gekeken worden hoe anderen het doen (delen van 'best practices') en kan begonnen worden aan het op de kaart zetten van probleem en mogelijke oplossing. Dat kost tijd, maar bovenal politieke bereidheid. Stap voor stap! Wat dat betreft doet een organisatie als Femmes for Freedom baanbrekend werk, maar er zijn er gelukkig meer.

Het onderzoek doen voor en schrijven van deze thesis gaat dus de komende maanden veel tijd kosten. Vandaar dat ik in ieder geval voor de komende tijd afscheid van u neem. Ik hoop u zeker hier en daar tegen te komen, digitaal of in het echte leven. Corona gooit weer eens -hopelijk tijdelijk- roet in het eten, maar wat mij betreft ga ik me daarvan zo min mogelijk aantrekken. Als het even kan naar buiten, mensen op gepaste wijze ontmoeten, sporten en genieten van wind, zon en zelfs de regen. De plaatselijke ondernemers zoveel mogelijk helpen in deze onnodig barre tijden. En dus studeren! Het leven kan zo mooi zijn, ondanks alle tegenslag. Het is de kunst om ogen en oren open te houden, elkaar als mooie mensen te blijven zien en bemoedigen. De samenleving, dat zijn u en ik.

Ik dank u voor uw altijd betrokken meelezen en wens u een hele goede Kersttijd en jaarwisseling! Het ga u goed!"

Lucas Hartong.