8 augustus 2023, Den Bommel - Op zondag 06 augustus 2023 publiceerde de redactie van iGO.nl (informatie Goeree-Overflakkee) een artikel met de titel 'Zeker duizend mensen op illegaal feest Groeneweg Den Bommel'. Op dit artikel kregen we veel reactie, maar ook veel vragen. Lezers vroegen zich af hoe het mogelijk was dat er zo'n groot illegaal feest, een zogeheten raveparty, zonder vergunning werd gedoogd. En de vele bezoekers, volgens getuigen veelal onder invloed van verdovende middelen, in hun voertuigen mochten stappen om de plek des onheils te verlaten. De redactie stelde de politie verschillende vragen van lezers en kreeg antwoorden. Lees meer >>

Vervolg

Op het erf van een leegstaande boerderij aan de Groeneweg in Den Bommel werd afgelopen zaterdagnacht en zondagmorgen 6 augustus 2023 een illegale raveparty gehouden, waarbij ruim 1000 mensen aanwezig waren. Lees HIER het artikel over dit illegaal gehouden feest in Den Bommel.

De redactie van iGO.nl (informatie Goeree-Overflakkee) heeft zondagmorgen de vraag gesteld aan de woordvoerder van politie wat er precies aan de hand was in de polder van Den Bommel i.v.m. geluidsoverlast en gevaarlijk geparkeerde auto's (in bermen). Politie reageerde in eerste instantie dat op deze vraag niet goed kon worden gereageerd: "Het zoeken naar zo’n melding is echt zoeken naar een speld in een hooiberg. Tevens haalt het de lat vandaag niet in verband met andere meldingen met meer prioriteit." Uiteraard heeft de redactie hier begrip voor en we deelden daarna de link van het inmiddels gepubliceerde artikel op iGO.nl, met de opmerking dat we "hopen op wat meer informatie van uw kant". Daarna beleef het stil, ook toen we wat specifiekere vragen hadden opgesteld, zie hieronder:

Goedendag,

Dank voor uw bericht terug. Echter...Het gaat ons niet specifiek om de meldingen van geluidsoverlast die gedaan zijn en waar jullie op gerageerd hebben door te gaan kijken bij dit incident.

Ik ga er vanuit dat u de link naar het artikel gebruikt hebt en ook weet wat er gaande was. Graag antwoorden op de volgende vragen, die onze lezers en diverse getuigen hebben:

Er waren meer dan 1000 mensen bijeen op genoemde illegale raveparty. *Waarom greep politie niet eerder in en voorkwam zo dit enorme aantal?

*Waarom heeft de politie deze mensen niet gecontroleerd

*Waarom heeft de politie niet getest op verdovende middelen?

*Waarom is er niemand aangehouden? (Men bevond zich op een terrein waar men niet mocht zijn, was onder invloed e.d.).

*Waarom heeft politie de menigte "gewoon" in hun voertuigen weg laten rijden, ondanks dat er veel mensen onder invloed waren van verdovende middelen?

Waarvoor dank!

-----------------------------

Het bleef echter stil en we mailden maandagavond 7 augustus naar de eindverantwoordelijke van de politie, de burgemeester. Uiteraard kunnen we niet zeggen dat het hierdoor komt, omdat de burgemeester niet heeft gereageerd, maar ..... op dinsdagavond werd het wachten van de redactie, en dus van de lezers met hun vragen, dan toch beloond. De redactie van iGO.nl ontving dinsdagavond 8 augustus onderstaande reactie van de woordvoerder van de politie:

Reactie politie:

In de nacht van zaterdag op zondag 5 augustus heeft er een illegaal feest plaatsgevonden in Den Bommel. Agenten waren iets na middernacht onderweg naar een melding toen zij constateerden dat er veel auto’s geparkeerd stonden aan de Groeneweg in Den Bommel. Zij namen waar dat er in een leegstaande boerderij aan de Groeneweg een groot feest plaatsvond waarbij ongeveer 1000 personen aanwezig waren. Omstreeks 00.50 uur kregen wij de eerste melding van geluidsoverlast.

De agenten hebben de feestlocatie betreden, ter plaatse was er een persoon aanspreekbaar die aangaf één van de coördinatoren van het feest te zijn. Met deze coördinator was direct goed contact en met hem zijn afspraken gemaakt over de eindtijd van het feest en eventuele consequenties indien deze afspraak niet zou worden nagekomen. De omvang van het feest in combinatie met de locatie, feitelijke omstandigheden en gemaakte afspraken met de coördinator zijn op dat moment bepalend geweest in het besluit om niet repressief op te treden. Dit hield op dat moment in dat er rekening werd gehouden met onder andere de veiligheid en de openbare orde. Er vonden geen ongeregeldheden, zoals vechtpartijen, vernielingen of andere geweldsincidenten plaats. En gezien de situering van de boerderij (rondom de boerderij ligt veel water) zou ingrijpen en het verspreiden van de feestgangers gevaar voor de veiligheid kunnen opleveren.

Er is een handelingskader m.b.t. illegale feesten en hierbij zijn de openbare orde en de veiligheid van alle betrokkenen leidend, wat dus maatwerk vraagt. Nadat de afspraken werden gemaakt is er voortdurend op en rondom de boerderij verscherpt toezicht geweest waarbij geen ongeregeldheden werden geconstateerd.

Er is afgesproken om het feest gecontroleerd te laten beëindigen en bij een mogelijke heropleving wel, indien nodig, grootschalig op te treden. De muziek ging (volgens afspraak) om 10.00 uur uit en de bezoekers verlieten vervolgens het terrein.

Een groot deel van de bezoekers was onder invloed. Wanneer de politie waarneemt dat iemand onder invloed wil gaan rijden wordt er ingegrepen. Dit is deze ochtend niet door de politie waargenomen. Er werd door bezoekers ook besloten om de nacht door te brengen in de auto.

  • Wij hebben 17 meldingen van geluidoverlast ontvangen.
  • Wij hebben geen aangiften ontvangen met betrekking tot dit feest en er wordt geen vervolgonderzoek gedaan naar de organisatie.