Regio - [herhaling] De RAD schrijft op haar website: "Misschien ken je het wel: je loopt met je volle vuilniszak en milieupas naar de ondergrondse container en … je treft een paar zakken voor of naast de inwerpzuil van de container. Wat doe je dan? Check of je er een storingsmelding staat op de zuil? Scan je je milieupas om te zien of je toch je vuilniszak in de container kunt gooien? Of zet je jouw volle vuilniszak gewoon naast die andere zakken? In het laatste geval noemen wij – en de handhavers van de gemeente – dit een bijplaatsing..." Lees meer >>

De NVRD (de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten, waar de RAD ook lid van is) omschrijft een bijplaatsing zo:”we spreken van een bijplaatsing als er afval naast of in de buurt van een afvalcontainer wordt geplaatst. Het kan gaan om zakken, kartonnen dozen, grofvuil of los huisvuil. Een ‘bijplaatsing’ is iets anders dan een ‘illegale dump’ waarbij afval niet in de buurt van een afvalcontainer wordt gedumpt.”

Bijplaatsingen zorgen ervoor dat de omgeving rondom de ondergrondse container er verloederd uitziet, ze leveren zwerfvuil op en trekken ongedierte aan. Het brengt ook extra kosten met zich mee voor het opruimen en omdat het legen van de ondergrondse container niet mogelijk is. Omdat dat wat bij de ondergrondse container is geplaatst niet zo maar meekan in de (kraan)wagen die de ondergrondse container leegt, moet een andere wagen de bijplaatsing(en) komen ophalen en wegbrengen.

Een hoop woorden om jou duidelijk te maken dat je je volle vuilniszak of kapotte kinderzitje niet naast de ondergrondse container moet zetten (dat kapotte kinderzitje kun je beter naar de milieustraat brengen). Je bent nog in overtreding ook als je je afval niet op de juiste manier aanbiedt, ook wanneer je bijvoorbeeld ‘stiekem’ restafval in je pmd-zak doet. In de gemeente Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard letten de boa’s daar goed op.

Lees HIER het hele artikel van RAD.