Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een, inmiddels echt ingeburgerde, "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland met haar inwoners. Sinds drie jaar woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. "Ik weet niet hoelang het duurde. Vijf minuten? Tien? Op een gegeven moment gaf hij het op en begon te antwoorden.... ". Lees hieronder haar nieuwste column: Kletskous >>

Kletskous

Als ik het verhaal van mijn moeder moet geloven (en dat doe ik) was ik een jaar of 3 toen ik op het strand bij het Hartelkanaal op mijn korte beentjes naar een visser toe drentelde en een vragenvuur op hem opende. Mijn ouders zagen het van een afstandje lachend aan. De beste man had namelijk he-le-maal geen zin met een kleuter in gesprek te gaan en negeerde me stug, in de verte turend naar zijn hengel. Ik weet niet hoelang het duurde. Vijf minuten? Tien? Op een gegeven moment gaf hij het op en begon te antwoorden. Het praten zat er dus al jong in.
Jaren later stond ik op de middelbare school voor de keuze waar iedereen op een gegeven moment voor komt te staan: wat ga je hierna doen? Ik wilde studeren maar wist niet zo goed wat. Ik weet niet of mijn moeder het voorval met de visser in gedachten had toen ze zei: “ga journalistiek doen!” Ik vond het geen gek idee en na vier jaar had ik mijn diploma in handen. Afgestudeerd (niet geheel verrassend) in de richting Radio, waar makkelijk praten een absoluut voordeel is. Ik plakte er nog een studie aan vast en daarna begonnen mooie jaren binnen de regionale omroep.
Hier op het eiland maakte ik na 19 jaar werken in de mediawereld een uitstapje naar werken met vrijwilligers. Prachtig, maar toen ik na een jaar totaal onverwacht benaderd werd om mee te doen aan een nieuw radiostation hoefde ik toch niet lang na te denken. Zodoende ben ik sinds deze week elke werkdag te horen op 4ever49radio. Gezien mijn leeftijd (het voorval met de visser vond 46 jaar geleden plaats) een station waar ik me heel erg thuis voel.

Van de week was ik bij een dagbesteding op het eiland toen ik me even de visser waande. Aan een tafel zat een groepje mensen. Een van de mannen aan tafel stak zijn hand uit om zich voor te stellen. Daarna volgde een kort vragenvuur: Hoeheetje? Waarwoonje? Hebjeeenonderbroekaan? Natuurlijk heb ik alle vragen naar eer en geweten beantwoord. En mocht hij ooit een radioprogramma krijgen? Dan ga ik zeker luisteren!

Debby Roukens

NB Debby is elke werkdag te beluisteren via (ondermeer) DAB+ en 4ever49radio.nl Tussen 16 en 19 uur presenteert ze samen met eilandgenoot Mark van Dale het programma Spitsstrook.