29 mei 2020, Stellendam - Politie (Forensische Opsporing Rotterdam): "Vrijdag 24 april jl vertelden we over de schipper die menselijke resten had opgevist. Ook postten we de gevonden kleding en vroegen we jullie hulp om de persoon te identificeren. Inmiddels is het DNA onderzoek bij het NFI afgerond en hebben we een officiële rapportage binnen. Er is uitgewezen dat het profiel van een man is. Dat vermoeden hadden we al, maar toch moet dat altijd met 100% zekerheid worden vastgesteld." Lees hieronder meer.

Vervolg

De onderdelen van het lichaam die zijn gevonden, matchen allemaal met elkaar. Het gaat dus om één en dezelfde persoon.

Ook is het profiel vergeleken met de profielen in de databank voor vermiste personen en strafzaken. Helaas heeft dit nog geen match gegeven. Tegelijkertijd is het profiel ook door de DNA databanken voor vermiste personen van Europol gehaald en ook hier was geen match op.

Hoe nu verder?
De menselijke resten worden binnenkort begraven op de Zuiderbegraafplaats, want daar liggen de NN personen, de mensen zonder naam, zonder identiteit. Wij gaan vervolgens onderzoeken of er via rechtshulpverzoeken in de DNA databanken van strafzaken in het buitenland gezocht kan worden.

Daarnaast onderzoeken we nog of we iets kunnen met isotopen onderzoek, zodat we aan de hand van in de resten opslagen isotopen kunnen achterhalen waar iemand vandaan komt. Isotopenonderzoek houdt in dat we gaan kijken wat iemand de laatste jaren/maanden/weken heeft gegeten/gedronken/ingeademde lucht.

Rechtshulpverzoeken andere landen
We zijn ook bezig met het aanvragen van rechtshulpverzoeken in diverse landen die grenzen aan de Noordzee. De vraag is of we mogen zoeken in andere databases dan de vermistendatabank. Daar gaat wel even een tijdje overheen. Verder wordt het verkregen profiel gebruikt door het coldcase team voor verdere analyse. Die zijn namelijk bezig met een nieuw project/traject voor vermiste personen en DNA onderzoek.

Dus, wordt vervolgd.

Forensische Opsporing Rotterdam