Goeree-Overflakkee - Een tipje van de sluier lichten we op, maar het liefst zouden we iedere ondernemer en ZZP-er op ons eiland bij name noemen én NU in het zonnetje zetten. Juist nu, of er vandaag voor jou zon schijnt of vandaag juist niet! Want voor de ene ondernemer schijnt ze volop en voor de andere lijkt ze een avondzon te worden of is ze het al. De burgemeester schreef eerder: "Innovatief, daadkrachtig, gepassioneerd en enorm creatief. Zo heb ik de ondernemers op Goeree-Overflakkee in de afgelopen jaren leren kennen". En ze heeft gelijk: zo zijn ze! In deze, voor de meeste ondernemers en ZZP-ers uitdagende tijd, zien we juist die eigenschappen naar voren komen op ons eiland. We delen graag een kleine greep uit het 'wel en wee' aan berichten die naar buiten komen van en door Flakkeese ondernemers. Lees hieronder verder.

Vervolg

Ondernemers op ons eiland zijn over het algemeen heel divers; allemaal op hun eigen wijze vaak een 'harde werker', want zo zijn "wij". De harde werkers waren er, zíjn er en mogen er, elk op hun eigen wijze, nog steeds zijn. Laten we eerlijk zijn: soms zijn we zwak en kwetsbaar, maar we staan altijd weer op: samen sterk en weerbaar.

De ondernemer /ZZP-er

We zien een gemêleerd gezelschap ondernemers: de altijd gepassioneerde ondernemer, de soms radeloze ondernemer. Hij of zij die de onderneming waar jaren hard voor gewerkt is, inmiddels heeft moeten sluiten. De ondernemer die weet dat íe knokt, maar zeer waarschijnlijk "ten onder" zal gaan aan deze niet te voorspellen viruscrisis én de ondernemer die knokt omdat ie al uit ervaring weet dat ie weer boven komt. De ondernemer "in de dop" zien we er ook tussen. Hij/zij die wellicht juist deze week vol goede moed het nieuw gekochte pand introk en nog steeds grootse plannen gaat realiseren en we zien de ondernemer die onzeker is geworden over de vraag wanneer de enorme investering terugbetaald kan worden. We zien de ondernemer die in de afgelopen jaren genoeg groeide en daardoor nu best "even kan teren op de buffer". We zien de ondernemer vol vertrouwen en we zien de ondernemer die er geen vertrouwen (meer) in heeft. We zien ondernemers die op hun eigen wijze innovatief zijn en juist in deze periode "nog een klapper weten te maken". Ook de ondernemer of ZZP-er die ondanks dat de zaak grotendeels plat ligt, blij is dat er nog íets gedaan kan worden. Al is het dan nu slechts een gedeelte van het werk dat normaliter gedaan wordt; hij of zij geeft daar een eigen creatieve draai aan en gaat door. Én de ondernemer of ZZP-er die zijn of haar werk "buiten" deed en 'gewoon' door kan blijven gaan met bijvoorbeeld de natuur of het gebouw te onderhouden. Gewoon... of ís het allemaal niet meer gewoon?! Bevinden we ons, zoals iemand zei: "...in het oog van de orkaan of in de kalmte voor de storm..."? Wie zal het zeggen?! We zijn onafhankelijk, maar van zoveel factoren afhankelijk.

Persoonlijk

Een ondernemer uit de eerste en tweede categorie hierboven, is Ineke van Wageningen, eigenaresse van haar winkel zoals iedereen die kent "op d'n Diek in Menheerse". Zij is (en blijft) gepassioneerd, maar heeft ook momenten van radeloosheid. Ze schrijft heel eerlijk: "Waar ik aan denk Facebook? Aan mijn bedrijf, aan “mijn” meiden. Aan alle mensen die op de een of andere manier getroffen worden door dit virus. Waar ik goed aan doe, open blijven, dicht gaan? Gedeeltelijk open? Heb na 26 jaar ondernemen al veel beslissingen moeten nemen, maar deze beslissingen zijn zo moeilijk. Dit voelt zo onnatuurlijk. Ik slaap slecht, en ik denk vele met mij. En ik weet het, ik mag niet zeuren, want ben gelukkig tot nu toe gezond en mijn naasten gelukkig ook. Daar ben ik erg dankbaar voor. Maar ik weet het gewoon even allemaal niet meer.... Morgen als het weer licht mag worden ziet de wereld er weer beter uit, maar nu is het even donker...."

Het zijn geschreven woorden van deze onderneemster in hart en nieren, maar wat zéggen ze veel. Zo schrijft collega-ondernemer Anita Bienefelt: "Ineke, ik heb m van je gekopieerd. Ik kan het niet beter omschrijven...." Want, waarom? "We" hebben ook deze momenten en voelen namelijk met je mee, Ineke.

Innovatief en grensverleggend

Zo zijn er ondernemers die de mensen een aantal weken terug nog nietsvermoedend aan hun tafel serveerden, maar waar je nu alleen kunt afhalen. Over creativiteit gesproken. Ze hadden wellicht nooit bedacht dat dit ooit een optie zou zijn, maar ze dóen het met passie! Onlangs werd een petitie (de zoveelste volgens mij) opgestart om een Mac Donalds te krijgen hier op het eiland. Nou in zekere zin hebben "we" het voor elkaar, want we hebben een heuse 'Tram Drive' langs de weg in Nieuwe-Tonge (zie foto). En bij een plaatselijke kerk in Sommelsdijk werd de bestelling van een gehouden kipfilet-actie ook 'gewoon' vanuit de auto geregeld. "Ik kon langsrijden en we hoefden de auto niet uit. En mooi dat we zo een extra bron van inkomsten hebben, ook als kerk." Het concept van een drive-through (of drive-thru) is trouwens al in de jaren 30 ontwikkeld, maar wat voelen "we" ons rijk nu we dit in 2020 opnieuw lijken te "ontdekken". Voor dit moment een slimme service waarmee jouw klanten toch je producten nog kunnen kopen én een gepaste afstand kunnen bewaren. Ja!, hoor ik de agrariër in m'n achterhoofd zeggen, laten we nu niet doen alsof we dit nu net verzinnen; "Wij" hebben dit allang! Wat denk je van de eierautomaat (zie foto) en verse groenten die we te koop hebben!"

En hoe zit het met de ondernemer van de (mini)camping, het vakantiepark of de jachthaven? En wat doet dit met die 'kleine' horeca-ondernemer op ons eiland, maar ook al die anderen in de detailhandel (mode-, woonbranche e.d.) die dicht moesten, omdat ze geen andere mogelijkheid hebben? Er zijn er zoveel die 'gewoon' rekenden op hun inkomsten. "Het blijft gewoon zo verdrietig! Je zult je goedlopende 'tentje' moeten sluiten en/of voor de komende tijd veel reserveringen cancelen? Het lijkt me vreselijk." Er zijn er die de mogelijkheden hebben om te gaan bezorgen of om hun waar te gaan versturen, maar velen kunnen dat ook niet! Toch blijven we moed houden en elkaar bemoedigen. Een ondernemer: "Onze ouders hebben de ramp in '53 en de oorlog meegemaakt... en waar staan we nu met elkaar? Wij zijn op Flakkee daadkrachtige mensen, met veerkracht: wij staan 'gewoon' weer op!"

Er groeit iets moois....

Het is moeilijk, maar zoals een ondernemer ook zei: "'t is hard en ik vind het heftig, maar er wordt een mooi stukje bewustwording gecreëerd: we kúnnen het niet alleen. We hollen wel door, maar sámen bepalen we richting; sámen zijn we sterk!". Moeilijk als we ineens geconfronteerd worden met iets waar, op korte of langere termijn, zo slecht een oplossing voor te verzinnen is, maar mooi dat "we" met al die eigenschappen, die onze burgemeester benoemde, toch nog manieren blijven zoeken en vinden om deze tijd door te komen. Mooi te beseffen dat we dat sámen (moeten) doen en die saamhorigheid en empathie voor de ander daadwerkelijk geboren wordt. Voor wie het wíl zien; je ziet het! Zeker ook onder de lokale ondernemers. "We zijn er voor elkaar en dragen dit dus samen!"

We erkennen de ander

Een ondernemer die we allemaal wel bezoeken is de ondernemer die onze boodschappen verkoopt. Zo 'normaal' om je boodschappen te kunnen doen, maar binnen een week is het ineens niet meer 'normaal'. Ook niet voor "onze" agrariërs en andere ondernemers die zorgen dat deze winkels vol blijven. De bezoeker, maar zeker de ondernemers van de plaatselijke supermarkten, weten niet wat ze meemaken (want ook deze omstandigheden zijn niet 'normaal'). Opmerkingen zoals: "Maar mama, waarom koopt iedereen zoveel wc-papier, dat kun je toch niet eten?" horen we in de rij voor de kassa langskomen. Iemand zei: "Met schaamrood op m'n kaken gooi ik dat laatste pak melk in m'n karretje. Ik bedenk me nu; wát als de zuster die mijn moeder de komende tijd in leven probeert te houden, nu haar dagelijkse boodschappen niet kan halen, omdat overdag door anderen de winkel onnodig 'leeggeplunderd' werd?"

Het zijn ook deze ondernemers en ZZP-ers die de bevolking van Goeree-Overflakkee "in leven houden". Figuurlijk, maar ook letterlijk, omdat zij de eerste levensbehoefte verkopen. "We" schijnen toch deze tijd nodig te hebben, om ons ook daarvan bewust te worden en gaan ook deze ondernemers (meer) waarderen. Coop van den houten uit Ooltgensplaat: "We hebben schermen bij onze kassa's geplaatst, voor u en voor ons. Én we werden vanmorgen getrakteerd op wat lekkers! Zoveel positieve reacties, en jullie zijn blíj met ons! Daar doen we het voor!" (zie foto). Een veelzeggende reactie, toch?!

We vergeten niemand!

Het tipje van de "ondernemers-sluier" is deels opgelicht. Hoe zou je al die ondernemers kunnen benoemen en hun verhalen kunnen delen? Het is teveel, maar soms moet je een begin maken om tot je punt te komen: "We denken aan jullie allemaal! We zijn trots op alle ondernemers en ZZP-ers van Goeree-Overflakkee!"

De detailhandel; kapper, schilder, de boer, de techneut...laten we de vele, vele verschillen bedenken en niemand vergeten! Ook niet vergeten, die zich juist nu extra inzetten. De man/vrouw in de fabrieken. Bedrijven en stichtingen die hun (telefonische) bereikbaarheid en inzet uitbreiden om actief te helpen of jui

st een luisterend oor te bieden. Stichting ZIJN bijvoorbeeld biedt hulp, zij geven advies en zoeken mee naar een oplossing, vooral voor de wat ouderen onder ons. We denken aan de gemeenteraad, die zoekt naar mogelijkheden om haar ondernemers niet in de kou te laten staan. De burgemeester die hoogstpersoonlijk 'in de pen klimt'. Het Platform De Nieuwe Winkelstraat, die zich inzet voor een gezonde toekomst van winkelgebieden. Maar laten we tot slot al die "mini-ondernemertjes", ondernemingen en spontane acties niet vergeten: vaders en moeders die kinderen thuis onderwijzen, kinderen die in datzelfde huis of op school creatieve werkjes maken voor de vele opa's en oma's die hun kamers niet af kunnen en geen bezoek meer mogen ontvangen. We denken aan het verplegend personeel dat dag en nacht klaarstaat, evenals andere hulpdiensten. Maar laten we de 'gewone' inwoners van ons eiland niet vergeten. De klant en consument van die ondernemer. Zij organiseren veel: acties worden op touw gezet, straten die elkaar in de gaten houden, bloemen worden gebracht en taarten worden gebakken en verstuurd. We doen met elkaar aan 'raamvisite', want ook al zit er "Ouddurps" glas tussen: "In de Vliedberg zijn we er voor elkaar, zolang als mogelijk. We brengen tulpen en zwaaien naar de ander!" Fantastisch toch!

Sámen in het zonnetje

We zetten elkaar in het zonnetje, of ie voor jou schijnt vandaag of niet: je mag zelf stralen en de ander laten stralen, want je hoeft het niet alleen te doen! Sámen met al die anderen die genoemd zijn en die echt in de deze lijst genoemd hadden moeten worden: iedereen! En waarom vergeten we niemand? Omdat "we" op Goeree-Overflakkee de ander willen blijven bemoedigen, elkaar een hart onder de riem te steken en zo samen het hoofd boven water te houden, want: Sámen maken we Goeree-Overflakkee!".

Geschreven door een ondernemer, met een hart voor ondernemers én ondernemen.