[Dit artikel krijgt regelmatig updates.] Goeree-Overflakkee - Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook op Goeree-Overflakkee. De gemeente geeft antwoorden op haar website: "Het is belangrijk om met elkaar – overheden, organisaties en inwoners – samen te werken om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De genomen maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart. Lees hieronder alle updates.

[Update 15 mrt 2020: Vier inwoners Goeree-Overflakkee besmet met het coronavirus. Totaal aantal testen positief in Nederland: 1135. NOS: "De scholen en kinderopvangcentra gaan morgen niet open en ook de horeca moet de deuren sluiten. Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven. Dat bevestigen Haagse bronnen. Cafés en restaurants moeten dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines."]

Zijn er besmettingen op Goeree-Overflakkee met het coronavirus?

Ja. In het Van Weel-Bethesdaziekenhuis in Dirksland is donderdag 12 maart het virus bij een patiënt vastgesteld. Deze inwoner van Goeree-Overflakkee wordt verpleegd in isolatie. Ook heeft de GGD zaterdag 14 maart bekendgemaakt dat bij een tweede inwoner het virus is vastgesteld. Deze persoon verblijft momenteel in thuisisolatie. De GGD meldt dat er in de gemeente Goeree-Overflakkee zondag twee nieuwe besmettingen van het coronavirus zijn vastgesteld. Beide inwoners verblijven momenteel in thuisisolatie.

Gemeentelijke dienstverlening

Hoe zit het met het gemeentehuis, openingstijden, GO-bus en andere dienstverlening? Als gemeente volgen we de adviezen en instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (hierna: RIVM). Voor onze dienstverlening betekent dit concreet dat:

• het gemeentehuis geopend is volgens de normale openingstijden. Onze medewerkers nemen alle hygiënemaatregelen in acht. Medewerkers die thuis kunnen werken, vragen wij om dat ook te doen. Bent u verkouden, hoest u of heeft u koorts? Kom dan niet naar het gemeentehuis.

• we fysieke afspraken zoveel als mogelijk omzetten naar telefonische afspraken. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan huisbezoeken van het team Jeugd en Gezin.

• de telefonische bereikbaarheid hetzelfde blijft.

• de GO-bus momenteel niet rijdt.

• het voor kan komen dat de wachttijden langer zijn dan normaal. We vragen hiervoor uw begrip.

• we u adviseren onze diensten en producten zo veel mogelijk digitaal aan te vragen.

Afval

  • Zijn de milieustraten open? Ja, de milieustraten in Middelharnis en Goedereede zijn open en hanteren de normale openingstijden.
  • Wordt het afval nog opgehaald? Ja, dit gaat gewoon door. De vuilniswagens legen de containers volgens de normale planning en volgens het normale ritme.

Markten

Gaan de weekmarkten wel door? Ja, de weekmarkten van Dirksland, Goedereede, Ooltgensplaat, Ouddorp, Oude-Tonge en Sommelsdijk gaan door. We moeten er wel rekening mee houden dat andere organisaties of betrokken partijen kunnen besluiten hun marktactiviteit af te gelasten.

Onderwijs

Blijven de scholen en kinderopvangcentra open? Als gemeente volgen wij de richtlijnen van het RIVM.

• De scholen in het speciaal en speciaal basisonderwijs (SBO Het Kompas, SBO De Wegwijzer, SBO De Ark) zijn voorlopig gesloten. Op de websites van stichting OPOGO en Kindwijs vindt u meer informatie.

• Andere scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open.

• Samen met het basisonderwijs zijn er afspraken gemaakt voor de komende weken. Zie aparte bijlage. ´Afstemming met primair onderwijs´

• Als u kind geen klachten heeft, is thuishouden van school niet nodig. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuisblijven.

Sport

Gaat het schoolvoetbaltoernooi met de basisscholen op Goeree-Overflakkee door? Vanwege het coronavirus en de aangescherpte maatregelen zal het schoolvoetbaltoernooi in maart niet doorgaan. In april wordt onderzocht of het toernooi op een ander moment plaats kan vinden. Hierover wordt u op de hoogte gehouden.

Gaat buurtsport door?

De activiteiten van het gemeentelijk Sportteam zijn voorlopig afgelast. Het gaat dan met name om de geplande buurtsportactiviteiten en het eilandelijk schoolvoetbal. Over de inzet van het team binnen het onderwijs worden afspraken gemaakt met de betrokken scholen. Evenementen Ik organiseer binnenkort een evenement. Kan dat wel doorgaan? Als gemeente volgen wij de richtlijnen van het RIVM. Hun advies is om bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland af te gelasten. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Kerkdiensten

Kan ik nog naar de kerk? Ook voor kerken geldt het advies om bijeenkomsten met meer dan 100 personen af te gelasten. Kerkbesturen beslissen dit zelf. Veel diensten worden inderdaad afgelast. Als diensten wel doorgaan, worden er maatregelen genomen om niet boven de 100 personen uit te komen.

Horeca

Ik heb een horecagelegenheid met veel bezoekers. Moet ik sluiten? Als gemeente volgen wij ook hierbij de richtlijnen van het RIVM. Het advies van het RIVM is om bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland af te gelasten. Dat betekent dat restaurants, hotels en cafés in redelijkheid moeten letten op het maximale aantal van 100 personen. Mensen moet op voldoende afstand van elkaar kunnen bewegen.

Voor meer informatie neem contact op de Koninklijke Horeca Nederland. corona@khn.nl of 0348 48 94 89 (tijdens kantoortijden) of via 0348 48 94 11 (weekend).

Vakantie

Kan ik, of kan een bekende van mij, nog op vakantie naar gebieden met veel coronabesmettingen? Dat blijft een verantwoordelijkheid van de persoon zelf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft hierover wel advies. Zo geven zij een negatief reisadvies voor een aantal landen. Alle actuele reisadviezen vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uitvaarten

Kunnen begrafenissen nog wel plaatsvinden? Ja, uitvaartplechtigheden kunnen doorgaan, maar het advies is om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Dat betekent niet meer dan 100 mensen. Uitvaartondernemers bekijken samen met nabestaanden hoe ze dit realiseren.

Openbaar vervoer

Kan ik nog met het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee? Ja, dat kan. Wel is het zo dat Connexxion de dienstregeling aanpast als minder reizigers gebruik maken van de bussen. Informatie hierover staat hier.

Op de websites van het RIVM/ Rijksoverheid staan adviezen voor mensen die reizen met het openbaar vervoer.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het virus, of heeft u vragen over uw gezondheid en de landelijke maatregelen? Kijk dan op de website van het RIVM. Er is ook een landelijk informatienummer 0800-1351, dagelijks bereikbaar van 8.00 uur tot 20.00 uur.