Goeree-Overflakkee - Op vrijdagmorgen 13 maart 2020 werd bekend dat het Coronavirus positief is getest onder de bevolking van Goeree-Overflakkee. De dag ervoor kwamen er landelijke maatregelen die ervoor onder andere voor zorgen dat de rest van de maand maart samenkomsten van meer dat 100 personen niet wenselijk zijn, aldus de regering. Diverse kerken op ons eiland hebben hun gemeenteleden en bezoekers opgeroepen thuis te blijven. Sommige kerken houden hun diensten aanstaande zondag met minder dan 100 mensen, anderen zorgen voor online verbindingen. Lees hieronder verder.

Vervolg

Het kabinet kondigde donderdag 12 maart, na een crisisberaad, een pakket van maatregelen aan. De maatregelen stellen onder andere dat iedereen die lichte verkoudheidsklachten heeft thuis moet blijven. Kwetsbare groepen, zoals ouderen, zieken of mensen met verminderde weerstand doen er volgens het kabinet sowieso beter aan om thuis te blijven. Mensen die thuis kúnnen werken, wordt gevraagd dat ook te doen. Lees hieronder alle maatregelen.

De maatregelen zijn:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.

Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie aangevuld en worden de vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus aangevuld.

Heb je vragen over het Coronavirus of wil je meer weten? Kijk op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Bekijk HIER (rivm.nl) de laatste update over het aantal positieve tests in Nederland.