Goeree-Overflakkee - In 2016 is het totaal aantal misdrijven in de gemeente Goeree-Overflakkee (licht) afgenomen met negen procent. Gemiddeld genomen is het aantal misdrijven in de eenheid Rotterdam gelijk gebleven in deze periode. De ontwikkelingen in high impact crime (HIC) in Goeree-Overflakkee zijn van beperkte omvang (verschillen kleiner dan 20). In de eenheid Rotterdam is er sprake van een sterke afname in misdrijven woninginbraak. In Goeree-Overflakkee is er hier geen sprake van. Lees hieronder verder over vermogenscriminaliteit, incidenten, jeugdproblematiek, persoonsgerichte aanpak en Burgernet.

Vermogenscriminaliteit (foto 1)

Het aantal misdrijven diefstal/inbraak in box, garage, schuur of tuinhuis (-37%) en diefstal uit/vanaf motorvoertuigen (-31%) is afgenomen tussen 2015 en 2016. In de eenheid Rotterdam zijn diefstal van motorvoertuigen en zakkenrollerij afgenomen en fietsdiefstal toegenomen. In Goeree-Overflakkee zijn de ontwikkelingen vergelijkbaar, maar in beperkte aantallen (verschillen kleiner dan 20). In geen van de thema's drugshandel, huiselijk geweld en cybercrime zijn er duidelijke ontwikkelingen in Goeree-Overflakkee. Ontwikkelingen zijn van beperkte omvang (verschillen kleiner dan 20).

Incidenten (foto 2)

Het aantal incidenten in Goeree-Overflakkee is in 2016 ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2015. Uitgezonderd incidenten burengerucht zijn de ontwikkelingen in Goeree-Overflakkee steeds vergelijkbaar met die in de eenheid Rotterdam. Maar de ontwikkelingen zijn alle van beperkte omvang (verschillen kleiner dan 20). Er waren in 2016, anders dan in 2015, geen incidenten met geweld tegen politie ambtenaren (GTPA) of rond veilige publieke taak (VPT).

Jeugdproblematiek (foto 3)

Het totaal aantal verwijzingen naar bureau HALT is in Goeree-Overflakkee is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2015. Er is wel een verschuiving in het type verwijzing waarvoor jongeren uit Goeree-Overflakkee bij bureau HALT terecht komen. Er waren in 2016 geen verwijzingen voor vernielingen, terwijl dit de meest voorkomende verwijzing was in 2015 (-6). Er waren wel meer verwijzingen voor baldadigheid (+3) en vermogensdelicten (+5).

Persoonsgerichte aanpak (foto 4)

In 2016 kregen er zes personen uit Goeree-Overflakkee een persoonsgerichte aanpak van het Veiligheidshuis. Op deze zes personen werden er ook zes aanpakken ingezet, vier meer dan in 2015. Bij drie van deze aanpakken was de persoon in kwestie niet eerder bekend bij het Veiligheidshuis (nieuwe instroom). Er stonden, net als in eerdere jaren, geen personen uit Goeree-Overflakkee op de HIT-lijst van het Veiligheidshuis.

Er zijn in 2016 in totaal 52 verschillende verdachten uit Goeree-Overflakkee besproken in ZSM overleg, dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2015 (+31). De meeste personen stroomden in op het thema jeugd. Gezamenlijk waren de 52 verdachten verantwoordelijk voor 55 meldingen op de ZSM. (foto 5)

Burgernet (foto 6)

In de gemeente Goeree-Overflakkee waren op 1 januari 2017 in totaal 2.850 personen aangemeld bij de politie als deelnemer van Burgernet, een toename van 12 procent ten opzichte van 1 januari 2016. De dekkingsgraad van Burgernet zit boven de ondergrens van 5 procent, maar nog niet op het streefdoel van 10 procent gemiddeld voor de eenheid.

Zie statistieken hieronder op de (helaas niet zo grote) foto's.