Nieuwe-Tonge - Het eerste elftal van NTVV is de laatste weken bezig met een opmerkelijke revival. Met prima combinatiespel en onderlinge opofferingsgezindheid hengelde het team van interim-coach Sander van Tilborg twee overwinningen en een gelijkspel binnen en bezorgde het de supportersschare weer vreugdevolle momenten. Lees meer en bekijk de foto's >>

Vervolg

In de uitmatch tegen FC Vlotbrug zullen de zebra’s proberen de goede lijn door te trekken en zicht te houden op de (3e) periodetitel, waarin de Nieuwe-Tongenaren één puntje achter- liggen op streekgenoten Melissant en v.v. OFB. Behoudens de tot het einde van het seizoen geblesseerde Jasper van der Welle kan Sander van Tilborg kiezen uit een fitte selectie die hun aanvallende intenties opnieuw ten volle zullen willen benutten.

FC Vlotbrug, volgens Facebook ‘de Leukste Voetbalvereniging van Hellevoetsluis’, staat 1 plekje lager op de ranking dan NTVV en maakt tot nu toe de verwachtingen ‘om onmiddellijk terug te keren naar de 4e klasse’ bij lange na niet waar. De ploeg die enkele seizoenen terug nog fier in de derde klasse opereerde, behaalde slechts één puntje uit de laatste 5 wedstrijden en zal derhalve extreem gebrand zijn op een zege.

Furieus begin zebra’s

Het warme briesje begeleidt de 22 matadoren bij opkomst op Sportpark De Kooistee. Samen met de relatief hoge luchtvochtigheidsgraad zorgt de föhnwind ervoor dat de spelers flink wat lichaamsvocht kwijt zullen raken deze middag. De uitformatie stormt onmiddellijk naar voren na het fluitsignaal van arbiter Alex Borghmans. Gert Aantjes bezeert zich bij één van de eerste aanvalsgolven en moet zich laten verzorgen door soigneur Johan Jordaan. Een beetje trekkebenend vervolgt de linksbuiten zijn weg en bij het eerstvolgende balcontact lijkt Aantjes sportief wraak te nemen door de bal onhoudbaar achter de Vlotbrug-goalie te knallen, maar referee Borghmans bekrach-tigt het vlagsignaal van zijn assistent en keurt de goal af. Nog geen minuut verder toveren de zebra’s een grootse aanval uit de hoge hoed. Via Duncan van der Made komt het leer bij Neal Kuiper die Gert Aantjes vrij ziet staan waarna de zojuist nog van pijn vertrokken spits de bal onberispelijk in het net jast en de 0-1 in de boeken vastlegt. Na de snelle voorsprong blijft NTVV de bovenliggende partij en geeft het ’t gehavende Vlotbrug - de ploeg van de na dit seizoen scheidende Alex Gerrits mist veel spelers vanwege blessures en schorsingen - geen centimeter ruimte om hun zo geliefde combinatievoetbal te spelen. De ‘forechecking’ van Nieuwe-Tongenaren is uitstekend, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor Duncan van der Made, de man met ‘de uitschuifbare benen’ die zich als een ware terriër vastbijt in iedere opponent.

NTVV bouwt voorsprong uit

Pas na 10 minuten krijgen de Vlotbruggenaren de eerste serieuze kans, die prima wordt afgerond, maar ook nu belet de buitenspelregel een geldige goal. NTVV speelt achterin rustig en beheerst de bal rond en schakelt vervolgens in rap tempo over om de spitsen te kunnen bedienen. FC Vlotbrug heeft er zijn handen vol aan en is op het eigen kunstgrasveld gewoonweg niet opgewassen tegen het verfrissende spel van de bezoekers. Neal Kuiper ontsnapt na ruim een kwartier speeltijd aan zijn directe tegenstander, passt elegant op Lars Hollaar die aansluitend een kogelharde uithaal op de lat ziet afketsen. Een volgende aanval van de zebra’s, opnieuw in gang gezet door Duncan van der Made, komt tot bij Brett van Vliet, maar diens schot blijkt geen probleem voor de attente doelman van de geel-zwarten. Seconden later demarreert Neal Kuiper weg bij zijn tegenstander, die niets anders rest dan de topschutter met een harde charge onderuit te halen met een onvermijdelijke strafschop als gevolg.

Na de kortstondige blessurehandeling van Neal Kuiper neemt Nick van Alphen zijn positie in nabij de penaltystip en met een strakke, zuivere knal in de linkerhoek zet hij zijn elftal op 0-2. FC Vlotbrug probeert zich daarna terug te knokken in de wedstijd en dankzij een slippertje achterin bij NTVV lijkt dat ook te lukken, ware het niet dat doel-wachter Davy Schellevis op katachtige wijze de inzet van één van de Vlotbrugspitsen weet te pareren en zodoende de aansluitingstreffer voorkomt. In de slotfase van het eerste bedrijf moet verzorger Johan Jordaan, die een drukke middag heeft, opnieuw uitrukken om Lars Hollaar te behandelen. De centrumspits kermt van de pijn, maar ook hij wil koste wat koste in de arena blijven, een toonbeeld van wilskracht die wel-beschouwd voor alle zebra’s geldt in dit treffen. Vlak voor tijd snelt Neal Kuiper met grote passen langs twee verdedigers, maar de keeper kan, zij het op het nippertje, redding brengen. Eén minuut later verovert Lars Hollaar de bal en beloont zichzelf daarna door met een uitgekiend schot de 0-3 in het net te schieten. Davy Schellevis moet op de valreep nog al zijn kunde aanwenden om een goal te kunnen afwenden en slaagt daarin zodat de rust met een riante voorsprong voor NTVV wordt bereikt.

Neal Kuiper beslist ontmoeting voortijdig

Met een wervelende aanval over veel schijven begint NTVV aan de tweede helft. Ofschoon de openingsaanval nog strandt in schoonheid, is het even later wel raak als Nick van Alphen subtiel Neal Kuiper aanspeelt en de dit seizoen zo succesvolle aanvaller wederom zijn klasse demonstreert door met een subtiele beweging de bal langs zijn opponent te krullen en daaropvolgend de bal op fenomenale wijze langs de kansloze Vlotbrug-goalie te knallen. De wedstrijd lijkt daarmee gespeeld, maar daar denken de mannen uit Hellevoetsluis toch anders over en met bewonderenswaardige moed gaat de thuisploeg op zoek naar een goal. Davy Schellevis moet zich strekken om een vervaarlijk indraaiende voorzet weg te stompen, waarna Vlotbrug 2 corners op rij krijgt, maar de ‘zwart-witte defensie’ weet het dreigende gevaar in de kiem te smoren. Sander van Tilborg brengt Youri Kievit in het veld voor Gert Aantjes, maar de goaltjesdief moet vooralsnog geduld hebben, want NTVV komt er niet meer uit in deze fase, die wordt gekenmerkt door slordigheidjes waardoor Vlotbrug onverwacht enkele goede mogelijkheden in de schoot krijgt geworpen. Een vrije trap aan de rand van de zestien zorgt voor de nodige hectiek voor de goal van de bezoekers, maar ten slotte weet Davy Schellevis de bal ten koste van een hoekschop te onderscheppen.

Offensiefje Vlotbrug snel voorbij

De opleving van de thuisploeg is van vrij korte duur en langzaam maar zeker neemt NTVV het heft weer in handen, opbouwend vanuit een solide verdediging met dikwijls Emiel Buijs als initiator. Een bekwaam opgezette aanval van de Nieuwe-Tongenaren eindigt met een uithaal van de meegekomen Malcolm Jeronimus, maar de sluitpost van de geel-zwarten schrikt er niet van en grijpt de bal klemvast in de ferme knuisten. Een loepzuivere pass van Nick van Alphen arriveert bij Youri Kievit, die voornemens is zijn invalbeurt andermaal én met genoegen van een doelpunt te voorzien, maar de keeper is de routinier nét te snel af. Even later krijgen de zwart-witten een zoveelste corner die eerst door Malcolm Jeronimus hard wordt ingekopt en vervolgens voor de voeten komt van Duncan van der Made die een kanonschot afvuurt, dat vlak voor de doellijn wordt geblokt, waardoor een vijfde NTVV-goal uitblijft. Na 83 minuten spelen krijgt Vlotbrug-aanvoerder Bram Scheringa een publiekswissel en onder ovationeel applaus en vergezeld van zijn kinderen verlaat de oudgediende voor de laatste keer het veld als speler van ’t eerste elftal. Brett van Vliet probeert het even later met een stijlvol afstandsschot, edoch de keeper redt al even sierlijk. Een minuutje verder valt uit het niets de eretreffer voor Vlotbrug, maar niemand behalve doelman Schellevis die daarom maalt. De zebra’s krijgen in de slotminuten nog enkele fraaie kansen, die geen van allen worden benut waardoor het 1-4 is als Borgmans de wedstrijd affluit.

In een flow

Dankzij de overwinning, de 3e in vier matches, komt NTVV in de stand om de derde periode weer op gelijke hoogte met Melissant. Dat belooft veel met nog een drietal wedstrijden te gaan met op de slotdag het spektakelstuk Melissant - NTVV. Hoe dan ook, de zebra’s bevinden zich in een ‘flow’ en de stemming is zodoende opperbest. Komende zaterdag wacht het team van Sander van Tilborg een nieuwe proeve van bekwaamheid als het Nieuw-Beijerlandse NBSVV naar Sportpark De Kopernis komt.

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant (63; Raoul Flikweert), Malcolm Jeronimus, Marko Karsbergen, Emiel Buijs.

Midden: Duncan van der Made, Brett van Vliet, Nick van Alphen (88; Job van Wageningen).

Voor: Neal Kuiper, Lars Hollaar, Gert Aantjes (57; Youri Kievit).

Niet gewisselde speler(s): - .

1-4

5 Gert Aantjes 0-1

29 Nick van Alphen (penalty) 0-2

42 Lars Hollaar 0-3

51 Neal Kuiper 0-4

87 FC Vlotbrug 1-4

Tekst en foto's: David Bakker, NTVV