27 februari 2024, Nieuwe-Tonge - Na een tweetal fraaie overwinningen tegen respectievelijk Simonshaven en Vlotbrug wacht de Nieuwe Tongse Voetbal Vereniging een zware proeve van bekwaamheid als het afgelopen zaterdag op bezoek gaat bij koploper vv GOZ, dat zijn thuiswedstrijden op kunstgras speelt, een ondergrond die door de zwart-witten immer als zéér lastig wordt ervaren. Lees een verslag en de uitslagen door David Bakker >>

Vervolg

Het team van trainer Carlos Fortes heeft vertrouwen getankt uit de laatste ontmoetingen en treedt met open vizier de resterende wedstrijden tegemoet. Bij de zebra’s moeten Emiel Buijs evenals Duncan van der Made verstek laten gaan. Youri Kievit keert na een langdurige periode van blessureleed terug in de selectie.

Voetvalvereniging Gemengd Oranje Zwart uit Mijnsheerenland sprak bij aanvang van het seizoen de intentie uit om na de degradatie uit de vierde klasse zo snel mogelijk een terugkomst te bewerkstelligen. In die opzet slaagt de ploeg van Dirk Quik tot nu toe met verve. Van de 12 wedstrijden verloren de oranje-zwarten er slechts één en moest het ook eenmaal een puntendeling tolereren. Het verschil met naaste belager Pernis bedraagt zes punten, een kloof die de GOZ’ers het liefst intact willen houden.

Grote kans NTVV in 1e minuut

Het voor deze kwakkelwinter zo typerende grauwe wolkendek in combinatie met een flauwtjes schijnend zonnetje draperen het prachtige Sportpark De Erve op dominante wijze. De spelers van zowel de thuisploeg alsook NTVV hebben er geen oog voor en gooien na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kucuksen meteen alle remmen los. Al in de 1e minuut krijgen de bezoekers een dot van een kans als Neal Kuiper op subtiele wijze wordt gelanceerd en alleen op Youri Bakker afgaat, die de uithaal van de snelle spits tot zijn grote opluchting op de paal ziet afketsen. GOZ trekt daarna snel het initiatief naar zich toe en zet de zwart-witten langzaam maar zeker vast op eigen helft, waar een robuust georganiseerde muur van NTVV’ers de tegenstander opwacht, mét daarbij een opvallend verdedigende rol voor linksbuiten Jens van Es.

GOZ beukt, maar NTVV geeft geen krimp

Omdat échte kansen voor de koploper in deze fase uitblijven, proberen de mannen van Dirk Quik het maar van afstand, maar telkenmale vinden de vaak krachteloze pogingen de stevige vuisten van Davy Schellevis op hun weg. Een schot vanaf de rand van het zestien metergebied komt op de edele delen van Jasper van der Welle terecht, waardoor soigneur Cor Jordaan, die zijn afwezige broer Johan vervangt, in actie moet komen. Bij één van de tegenstoten krijgen de zebra’s, ook op ‘t randje 16, een vrije trap toebedeeld, maar de vaardig door Nick van Alphen voorgelepelde bal wordt door geen enkele medespeler getoucheerd. Aan de overzijde moet Schellevis zich strekken om een indraaiende pegel onschadelijk te maken. De druk wordt groter en groter van GOZ, hetgeen ook trainer Carlos Fortes niet ontgaat. “We moeten de duels aangaan mannen”, scandeert de gedreven oefenmeester richting zijn poulains, die bijna niet meer aan aanvallen toekomen en zich genoodzaakt zien om achterin met véél soldaten het fort te bewaken. Uit een gestrande aanval van de bezoekers luttele minuten later komt het leer tot bij de aalvlugge rechtsbuiten van GOZ, die zijn kans schoon ziet en de sterk spelende Raoul Flikweert eindelijk voorbij snelt, maar Davy Schellevis weet het schot nét op tijd te keren en houdt z’n ploeg in de race om schadevrij te rust te halen. De Nieuwe-Tongenaren moeten alle zeilen bijzetten!

GOZ in slotfase ineens op rozen

Vijf minuten voor tijd capituleert NTVV dan toch. Een GOZ-speler soleert ongehinderd langs de achterlijn en uit de voorzet tikt Rick Jeanson simpel de 1-0 binnen. De ban lijkt daarmee gebroken, want de Nieuwe-Tongenaren hadden de naar nu blijkt ijdele hoop om de thee met 0-0 te bereiken, maar…niets is minder waar. Enigszins verdoofd door de tegenvaller weten de zebra’s de bal 4 minuten later niet uit de eigen zestien weg te krijgen, welk misverstand vrij eenvoudig door de attente Rick in ’t Veld wordt afgestraft. Met een toch nog comfortabele 2-0 voorsprong voor de koploper vangt de pauze aan.

GOZ beslist de wedstrijd

De thuisequipe vervolgt de strategie van voor de rust door opnieuw vol op de aanval in te zetten en het laat zien waarom het bovenaan prijkt op de ranking. De ploeg herbergt een aantal zéér behendige spelers, is uitermate fit en heeft aan zelfvertrouwen bepaald geen gebrek. Ook in de tweede helft kan het naar hartenlust combineren en weet het de schaarse aanvallen van de opponent uit Goeree-Overflakkee vroegtijdig te ontregelen, waardoor sterspeler Neal Kuiper niet in stelling kan worden gebracht. In de beginfase van het tweede bedrijf golven de aanvallen over de helft van NTVV, dat zich gelukkig mag prijzen met een klassegoalie als Davy Schellevis, die de kanonskogels één voor één weet af te weren. Toch moet ook hij zich, na eerst een formidabele safe, gewonnen geven op de rebound van opnieuw Rick in ’t Veld en is de wedstrijd gespeeld, ofschoon Neal Kuiper vlak erna Nick van Alphen in schotpositie brengt, maar de inzet mist kracht en richting. Het is het laatste wapenfeit van de topscorer in dit treffen, die Gert Aantjes verwelkomt als zijn vervanger. Kan de ‘supersub’ nog iets betekenen voor zijn ploeg?

Thuisaanhang viert reeds de overwinning

De wind is inmiddels gaan liggen op Sportpark De Erve, maar dat geldt niet voor de aanvalsstormen van de thuisploeg, die onverminderd doorgaan. De voor rust zo schier onvermurwbare defensie van NTVV biedt de oranje-zwarten thans alle gelegenheid om een spervuur van aanvallen te laten neerdalen op de goal van de arme Schellevis, die onvermoeibaar de ene na de andere redding in petto heeft. Carlos Fortes doet nog een poging om een ‘eretreffer’ af te dwingen door Youri Kievit als extra spits in te brengen, maar ook de pas herstelde aanvaller blijkt niet opgewassen tegen de prima opgestelde verdedigingslinie van de Mijnsheerenlanders. Een snel uitgevoerde aanval van vv GOZ daalt neer bij de rand van het strafschopgebied, waarna voorstopper Marko Karsbergen ongelukkigerwijs tegen een aanvaller botst, waarop het reeds feestvierende thuispubliek massaal om een penalty schreeuwt. De voortreffelijk leidende Kucuksen besluit tot een salomonsoordeel en gunt de koploper in 5D een vrije trap nét buiten de 16, die loeihard en fraai geplaatst wordt ingeschoten, maar al even sierlijk wordt weggestompt door de nimmer aflatende Schellevis. De sluitpost wordt vervolgens beloond met een applausje van de supporters op de galerij, illustratief voor de sportiviteit op deze zaterdagmiddag.

Plichtmatig slot met nóg een GOZ-treffer

De slotminuten zullen niet de geschiedenisboeken ingaan als groots, maar toch weet het sterke GOZ nog een 4e goal te realiseren door alweer een Rick (Wijntje), slechts van waarde voor de statistiek. Jens van Es krijgt in de laatste seconden nog een kans om de eer te redden voor NTVV, maar geheel in de geest van de wedstrijd strandt ook deze poging in schoonheid. Als arbiter Cihad Enver Kucuksen, een man die we zonder twijfel op een hoger niveau gaan terugzien, affluit, is v.v. GOZ weer een stapje dichter bij de gedroomde promotie en is NTVV na twee puike triomfen weer terug op aarde.

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant (86; Husseyn Kasim), Jasper van der Welle, Marko Karsbergen,