December 2023, Nieuwe-Tonge - In de laatste wedstrijd voor de winterstop neemt NTVV het op tegen FC Vlotbrug uit Hellevoetsluis. De Nieuwe-Tongenaren maken tot nu toe een vrij moeizaam seizoen door waarin door de equipe van coach Carlos Fortes slechts 5 punten bijeen werden gesprokkeld. Hierdoor bevinden de zebra’s zich thans onderaan de ranglijst in vijf D, een positie de zwart-witten onwaardig. "De inhaalmatch tegen FC Vlotbrug biedt het team een nieuwe kans om het blazoen enigszins op te poetsen..." Lees meer >>

Vervolg

Verslag door Door David Bakker

Eén week terug liet de ploeg zien dat het één helft in staat is om teams als v.v. Pernis prima tegenstand te geven, wellicht dat de formatie op de eigen Kopernis in staat is om het gaspedaal 90 minuten lang te kunnen intrappen. Carlos Fortes kan in de slotscène van dit jaar geen beroep doen op Emiel Buijs, Marko Karsbergen, Gert Aantjes en Youri Kievit.

Tegenstander FC Vlotbrug promoveerde zeven jaar geleden naar de derde klasse in West 2, maar maakte de afgelopen jaren een vrije val waardoor het team van de van promovendus SCO’63 overgekomen oefenmeester Alex Gerrits thans in de 5e klasse bivakkeert. Het team wist in 9 ontmoetingen evenveel punten als NTVV te veroveren, waardoor het 2 plaatsen hoger in de stand staat dan de opponent. Net als NTVV zal Vlotbrug dan ook niets liever willen dan het opvijzelen van het huidige puntentotaal.

Zebra’s snel op voorsprong

Het spaarzame daglicht dat onder een grauwsluier van bewolking over De Kopernis zwakjes gloort, is typerend voor deze adventsperiode, door velen ‘de donkere dagen voor Kerstmis’ genoemd. Als scheidsrechter Frans de Geus laat aftrappen klinkt het hartstochtelijk ‘hup NTVV’, waarmee één van de die-hard aanhangers de geplaagde hekkensluiter een hart onder de riem probeert te steken. Wellicht dat de aansporing heeft geholpen, want de thuisploeg begint furieus aan het duel. Nick van Alphen zet de bal voor tot bij Neal Kuiper, wiens inzet slechts met moeite én ten koste van een hoekschop kan worden gestopt. De corner van opnieuw Van Alphen wordt verkeerd beoordeeld door de verdediging van Vlotbrug, waardoor de vrijstaande Lars Hollaar ongehinderd de 1-0 kan inkoppen. Een mooie opsteker voor de Nieuwe-Tongenaren die zich daarna vrij massaal lijken terug te trekken om het verwachte tegenoffensief van de mannen uit Hellevoetsluis op te kunnen vangen. Die bestorming komt er en begint meestal aan de linkerkant, waar de vaardige linksbuiten het Raoul Flikweert erg lastig maakt. Na 20 minuten krijgt Vlotbrug een vrije trap op de rand van de 16 toegewezen door de frequent fluitende De Geus. Met chirurgische precisie wordt de driemansmuur omzeild en ziet keeper Schellevis hoe het projectiel in het net ploft.

De uitformatie laat na de 1-1 veelvuldig het beste van het spel zien en mag krap vijf minuutjes na de gelijkmaker op vrijwel dezelfde plek andermaal een vrije trap nemen. De doelpuntenmaker gaat opnieuw achter de bal staan, maar ditmaal wordt het schot door Davy Schellevis gepareerd en ook de rebound mist de juiste richting. Naarmate de wedstrijd voortschrijdt komt NTVV meer en meer onder de druk van FC Vlotbrug vandaan en creëert het enkele kansen. Onder het toeziend oog van voormalig trainer Wim Eilander alsook Kees Breen, coach van Flakkee, wordt Lars Hollaar de diepte in gezonden en diens uithaal kan maar ternauwernood naast de goal worden gestompt. Vlotbrug moet terug en de vaak vinnige spelers foeteren op elkaar, wat bepaald niet op prijs wordt gesteld door interim Nick Driehuijs, die de geblesseerde Alex Gerrits, welke afgelopen week plots te kennen heeft gegeven FC Vlotbrug na afloop van dit seizoen te verlaten, vervangt en dat met veel passie en inlevingsvermogen etaleert.

Neal Kuiper zet NTVV op 2-1

In de slotfase van de 1e helft ontbrandt het treffen en moet arbiter De Geus meermaals zijn gezag laten gelden om dreigende opstootjes in de kiem te smoren. De zebra’s lijken er een schepje bovenop te gooien en de defensie van Vlotbrug moet vol aan de bak om een achterstand te voorkomen. Toch moeten de stevige verdedigers vlak voor de pauze passen als Neal Kuiper de bal op Jens van Es passt en ’t leer nauwgezet terugontvangt, waarna de uitblinker de 2-1 achter de geklopte Vlotbrug-doelman knalt. De zwart-witten volharden in aanvallen en zijn in de finale minuut dicht bij de 3-1, maar de Voornenaren houden stand tot de rust, waardoor de spanning voor het 2e bedrijf blijft gewaarborgd!

Gevecht op het scherpst van de snede

De lichtmasten zijn ontstoken op Sportpark de Kopernis en dat is maar goed ook, want de duisternis is rap ingetreden gedurende de rustpauze. Met een venijnig schot begint FC Vlotbrug de krachtmeting in de 2e helft. Uit de tegenaanval brengt Nick van Alphen, die een uitstekende wedstrijd speelt, de bal bij Malcolm Jeronimus, maar zijn schot van grote afstand suist ver over de vijandige doellat heen. Het lukt de Vlotbruggenaren niet om het initiatief naar zich toe te trekken en dat leidt kennelijk tot frustraties die bij tijd en wijle op de zebra’s worden botgevierd. Zo wordt Neal Kuiper grof onderuit geschoffeld na een dieptepass van Jens van Es en moet ook vleugelverdediger Raoul Flikweert het middels een harde charge ontgelden. Trainer Carlos Fortes schreeuwt zijn spelers toe ‘het hoofd koel te houden en rustig te blijven’. Langs de lijn vraagt de thuisaanhang zich hardop af of hun lievelingsploeg er deze keer wel in zal slagen ‘de zege over de streep te trekken’, daar waar de ploeg dit seizoen al diverse malen een voorsprong snel zag verdampen. Een vrije trap van Nick van Alphen net buiten het strafschopgebied is een prooi voor de solide sluitpost van Vlotbrug. Een corner aan de overzijde lijkt gevaarlijk in te draaien, maar Davy Schellevis heeft voor hetere vuren gestaan en redt koelbloedig.

Neal Kuiper, wie anders, beslist de wedstrijd

De klok staat op 28 als Neal Kuiper de bal vlakbij de middenlijn oppakt en op magistrale wijze door de defensie van Vlotbrug soleert, waarna de snelle spits de kers op de taart zet en de bal langs de grabbelende Vlotbrug-goalie schiet. Met zijn 10e treffer mag de Nieuwe-Tongse TGV zich, tot aan de hervatting van de competitie, eind januari 2024, topscorer van de 5e klasse D noemen. Een vijftal minuten en ettelijke NTVV-aanvallen later moet scheidsrechter De Geus wederom ingrijpen als Jens van Es keihard botst op de doelman - beiden hielden onmiskenbaar niet in - en een Vlotbrug-speler daarna een slaande beweging maakte richting Van Es. Frans de Geus rest niets anders rest dan de rode kaart aan de heetgebakerde Vlotbruggenaar te tonen. Met tien man kan de ploeg uit Hellevoetsluis geen échte vuist meer maken tegen het felle verweer van de zebra’s. Carlos Fortes wisselt Jens van Es, die toch wat van slag bleek na de botsing, voor de jonge Murad Kasim en zonder echt in problemen te komen speelt NTVV de wedstrijd professioneel naar het einde en kan de thuisploeg 3 punten bijschrijven op zijn conto.

Zo eindigt een vervelende eerste seizoenshelft voor NTVV toch met een sprankje hoop. In het laatste thuisduel rolde het kwartje dan eindelijke weer eens de goede kant op en dat was zéér welkom voor de selectie, staf en supporters. Hoop, opoffering en succes zijn nauw met elkaar verbonden. De komende periode gaan staf en spelers proberen deze drie componenten inhoud te geven op weg naar een spetterend seizoensvervolg.

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Raoul Flikweert, Jasper van der Welle, Duncan van der Made, Job van Wageningen.

Midden: Malcolm Jeronimus, Brett van Vliet, Nick van Alphen.

Voor: Neal Kuiper, Lars Hollaar, Jens van Es (83; Murad Kasim).

Niet gewisselde speler(s): - Glenn Kievit, Matiz de Groot, Niels Struijk.

3 Lars Hollaar 1-0

20 FC Vlotbrug 1-1

37 Neal Kuiper 2-1

73 Neal Kuiper 3-1

MAN OF THE MATCH: JENS VAN ES