Regio - Zaterdag 7 oktober 2023 zal de 20e editie van de Kustmarathon Zeeland gehouden worden, een strijd met de elementen waar alleen de sterksten staande blijven. "Het vergt veel voorbereiding om deze wedstrijd goed aan te kunnen. De Flakkeese atleten testten in de aanloop de vorm nog in verschillende wedstrijden, de goede resultaten geven vertrouwen voor de marathon." In de aanloop naar de Kustmarathon zijn er nog een aantal zeer mooie resultaten behaald in de Singelloop Breda en een snelle 10km in Rotterdam. Lees meer >>

>>vervolg

Met een aantal sterke Marokkaanse topatleten op de startlijst zal het voor Ricardo Sint Nicolaas een lastige opgave worden om een podiumplaats te veroveren, maar de atleet uit Oude-Tonge verzet trainingsweken van 195 km en verkeerd in de vorm van zijn leven. Zondag 3 september werd op het wielerpark van Rotterdam Ahoy de Indie 10km gehouden. Het parcours en het goede weer waren ideaal voor het verbreken van persoonlijke records. Sint Nicolaas klokte in februari op het NK 10km in Schoorl 31.06 minuut en ging nu voor een tijd onder de 31 minuten. De eerste kilometers volgde Sint Nicolaas in een groepje wat op schema 30.30 minuut liep, toen het tempo iets zakte was Sint Nicolaas alert en besloot hij de oversteek te wagen naar een groepje voor hem. “Het was gewaagd maar het voelde zo goed dat ik het aandurfde,” de doorkomst van 15.05 minuut na 5km was imposant!

Hoewel het tempo boven verwachting hoog lag gaf Sint Nicolaas niet de indruk dat hij in zou storten, in het slot moest hij erg diep gaan om bij het groepje te blijven, soms viel er een klein gaatje maar in de wetenschap dat er een geweldige tijd in de maak was hield hij vol! En zo finishte Sint Nicolaas in een fantastische tijd van 30.27 minuut. “Dit is super, ik liep voor alles of niets, dat het zo’n dik persoonlijk record zou worden had ik niet gedacht, des te mooier is het!” Freek Goedhart kwam ook in actie en finishte na een constante race in 38.25 minuut. Zondag 1 oktober werd in Breda de Singelloop gehouden, het Nederlands Kampioenschap halve marathon 21,1km. Ricardo Sint Nicolaas en Laurey van den Berge kwamen namens AV Flakkee in actie. “Het is met 23 graden behoorlijk warm, dat gaat zeker een factor worden.”

Voor Sint Nicolaas was het geen reden om in te houden, integendeel, met een doorkomst van 31.44 minuut na 10km lag hij op een schema van 1.07uur, ruim onder zijn persoonlijk record van 1.08:18. In het tweede deel moest Sint Nicolaas toch wat inleveren, de hitte in combinatie met het hoge aanvangstempo eisten zijn tol maar het verval bleef beperkt. Met 1.08:26 finishte Sint Nicolaas nipt boven zijn PR. Maar nog belangrijker was dat hij hiermee goud pakte op het Nederlands Kampioenschap in de categorie mannen 35-40 jaar. “Dit is een hele mooie opsteker richting de Kustmarathon, of ik daar de Marokkaanse toppers partij kan bieden zullen we zien, maar deze is in ieder geval binnen!” Laurey van den Berge kreeg al snel veel last van de warmte waardoor ze noodgedwongen het tempo moest laten zakken, ze finishte nog wel als elfde in 1.26:11 en kreeg gelijk behandeling van de EHBO die een drukke middag had met het koelen van oververhitte atleten. “Ik voelde mezelf echt niet lekker worden, uitlopen was al heel wat, nu goed herstellen en dan weer door naar nieuwe doelen”.

Niels Boot testte de vorm in twee wedstrijden, allereerst de Kustloop in Vrouwenpolder op zaterdag 2 september, met 9km strand een mooie generale voor de Kustmarathon. Op het startveld van 440 lopers finishte Boot op een keurige 16 e plaats in 1.24:00. Zaterdag 30 september pakte hij nog een 10km mee in Oudenhoorn, een jubileumwedstrijd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van IJsclub Nooitgedacht. Boot won de wedstrijd afgetekend in 36.55 minuut. “Het draaide lekker, ik kon het tempo goed vlak houden tot het eind, het parcours bleek 230 meter te lang, op mijn gps was ik met 36.01 minuut op 10km”.

Foto: Ricardo Sint Nicolaas in actie bij de BIG10km op de wielerbaan van Ahoy Rotterdam.