Regio - Lees hieronder het wedstrijdverslag van PV De Combinatie: "Jaap Koese is de winnaar van de Grote Prijs Bouwbedrijf Van Gurp vanuit Bergerac, met spektakel in de nacht! Één van de klassiekers in de duivensport is deze vlucht uit Bergerac. De vlucht staat al jaren op het vluchtprogramma en wordt vervlogen voor heel Nederland..." Lees meer >>

Vevolg

Bergerac een plaats in de Dordogne in Frankrijk, bekend om de wijnbouw. Ook was Bergerac driemaal de aankomstplaats van de Tour de France. Bij de laatste editie wist sprinter, Marcel Kittel, te winnen.

De laatste vlucht vanuit Bergerac leek ook wel op een sprinteditie, ondanks dat deze vlucht geschaard wordt onder de marathonvluchten.

Afstand van Bergerac tot Middelharnis is ca 820 km. Vrijdag 28 Juli jl. zouden de duiven gelost moeten worden, maar vanwege slechte weersomstandigheden is dit uitgesteld naar

zaterdag 29 juli jl.

Die dag waren de weersomstandigheden iets beter en om 13.30 uur kon het sein tot lossen worden gegegeven. Onder de geloste duiven waren er 210 van PV de Combinatie, welke door 20 duivencoaches waren ingekorfd.

De duiven hadden wind mee en kwamen met hoge snelheid richting Nederland.

Het werd een spektakel in de nacht. Vele nachtelijke aankomsten zijn gemeld.

Zo ook bij de winnaar van deze vlucht en dus ook winnaar van de Grote Prijs Bouwbedrijf Van Gurp, Jaap Koese. Jaap werd ’s nachts getipt door collega-duivenmelker Jan Polder dat hij 2 duiven had geconstateerd. Hierop ging Jaap naar buiten en zag tot zijn grote verbazing 2 duiven op het hok zitten. Dat was voor hem een vreemde gewaarwording, maar wel super leuk om mee te maken.

De ene duif, NL22-8431232, was al geconstateerd om 02.11.32 en dit bleek de winnaar te zijn van deze vlucht. De eerste keer dat deze duif is ingekorfd voor een marathonvlucht en dan direct zo’n geweldige prestatie. De duif is ingekorfd op jongen van 5 dagen.

Jaap Koese heeft deze duif vorig jaar gekregen van Frank Hage uit Woerden en de vader is een zoon van Lady in the Dark van Gerard Schalkwijk en die kwam ook een paar keer in de nacht thuis.

De moeder is een dochter van Vino (Baas-Berg) x Lieve Marianne van Tim Hage.

Het nachtvliegen heeft de ‘232 dus niet van een vreemde.

Een vlucht waar menig duivencoach de slaap niet kon vatten, maar als je dan midden in de nacht duiven thuis krijgt, is het dat dubbel en dwars waard.

Als de duiven op koers liggen, zijn ze tot heel veel in staat. Zelfs ’s nachts doorvliegen en midden in de nacht, terwijl het overal donker is, toch veilig de thuishaven bereiken.

Naast de 1e wist Jaap ook de 4e prijs te winnen en Jan Polder pakte 2 en 3.

Zo wint de voorzitter van PV de Combinatie de Grote Prijs Bouwbedrijf Van Gurp.

"Proficiat met deze prachtige prestatie!"