Goeree-Overflakkee - "Na een reeks overwinningen in Brabant heeft Ricardo Sint Nicolaas de focus verlegt naar Zeeland waar zijn volgende grote doel ligt: de Kustmarathon op zaterdag 7 oktober. In de aanloop daar naartoe testte hij de vorm in de 15km van Wolphaartsdijk en de Halve van Westenschouwen. De Zeeuwse toppers waren niet opgewassen tegen het hoge niveau van de 37-jarige atleet die in deze vorm ver gaat komen in de Kustmarathon-titelstrijd." Lees hieronder het hele verslag van de 15 van Wolphaartsdijk en de Halve van Westenschouwen die vorige week en deze week gehouden zijn.

Vervolg

“Met mijn 2.22uur op de marathon van Rotterdam is het jaar in principe al geslaagd, een snelle najaarsmarathon laat ik even gaan, de Kustmarathon is meer een strijdmarathon, dat trekt me wel! Vorig jaar heb ik 33km als tempomaker van Eric Wolfert meegelopen, toen heb ik aan de sfeer kunnen proeven en nu ga ik voor eigen kansen.” De eerste test was zaterdag 12 augustus: de 15km van Wolphaartsdijk, een oude klassieker die sinds 2018 weer terug is op de kalender. Het parcours bestond uit vijf ronden van drie kilometer met elke doorkomst enthousiaste aanmoedigingen van het publiek in het dorp. Onder de deelnemers waren drie Ethiopische topatleten die vanwege de burgeroorlog naar Nederland zijn gevlucht. De snelste van deze drie was Mustefa Tebo, hij liep in 2021 op de marathon van Amsterdam 2.07:49, een atleet van wereldformaat. Het was dan ook geen verrassing dat Tebo al snel alleen aan kop lag en de wedstrijd won na 44.50 minuut, een tempo van 20 km/h. Op plaats twee volgde Neguse in 45.27 minuut en de eerste Nederlander was Lucas Nieuweboer uit Soesterberg met 46.21 minuut. Daarachter was het Ricardo Sint Nicolaas die zich zeer goed staande hield tussen dit geweld, hij was één van de sterkste motoren in de achtervolgde groep en wist in de laatste kilometers afstand te nemen van toppers als Bosselaar, Hendriks en ook de derde Ethiopiër, Gebremariam, zwichtte voor het tempo van de atleet uit Oude-Tonge die als vierde finishte na 48.22 minuut. Danny Huibregtse, winnaar van de laatste Kustmarathon, finishte als tiende in 51.08 minuut. Eric Wolfert was de tweede atleet namens AV Flakkee, hij liep een sterke wedstrijd en finishte als zestiende in een tijd van 54.38 minuut.

35e Halve van Westenschouwen

Zaterdag 19 augustus werd de 35e Halve van Westenschouwen georganiseerd, met bijna 500 deelnemers was deze editie opnieuw een groot succes. In de boswachterij is het vrijwel geen meter vlak, dat maakt deze halve marathon (21,1km) extra pittig maar daarom ook ideaal als voorbereiding op de Kustmarathon die eveneens veel zware stukken kent. Ricardo Sint Nicolaas won de vorige editie in 1.11:54 en zat toen slechts 36 seconden boven het parcoursrecord van Erwin Harmes. “Vandaag ga ik voor het record, de vorm is er!” Concurrentie werd verwacht van Danny Huibregtse uit Westkapelle, hij probeerde mee te gaan maar na 2km moest hij passen. De winst was zodoende al snel binnen maar Sint Nicolaas bleef tempo maken op jacht naar het parcoursrecord, ondanks de pittige stroken kende de Flakkeese atleet nergens een zwak moment en zo won hij in een geweldige tijd van 1.10:35. “Missie geslaagd, het ging fantastisch!” Huibregtse werd tweede in 1.14:04, hij zal serieus aan de bak moeten om zijn Kustmarathon titel te prolongeren. Niels Boot was op de achtste plaats de tweede atleet van AV Flakkee, hij finishte in een mooie tijd van 1.20:50.

Maarten van Walsem en Corné Stroober liepen hun eerste halve marathon, Eric Wolfert was hun tempomaker, oftewel ‘haas’ in hardloopjargon. Tot 16km bleven de mannen samen, Van Walsem had nog energie over en gaf Wolfert het sein om vol door te gaan tot de streep, zij finishten als 15e en 16e in 1.24:22 en kort daarachter klokte Stroober (19e) een prachtige tijd van 1.26:11. Adriaan Tanis finishte als 24e in 1.29:15, hij zat daarmee net voor André Melissant (30e) die met zijn enorme ervaring opnieuw een keurige prestatie neerzette met 1.29:41. Jeroen Stoop finishte na 1.41:19, Antoinette Goedegebuur, Miranda de Leeuw, John de Leeuw en André Meijer hadden goed samengelopen en finishten in 2.11:01.

Foto: Ricardo Sint Nicolaas op weg naar het parcoursrecord in de halve van Westenschouwen. Tekst AV Flakkee