8 augustus 2023, Ouddorp - AV Flakkee organiseerde de 38e De Vogel Strandloop. "Het duingebied van de Kwade Hoek en het strand van Ouddorp vormde een prachtig decor voor de 242 deelnemers. Met 18 graden, een zonnetje en windkracht 3 waren de omstandigheden zeer goed, zeker gezien de vele neerslag van de afgelopen week. Carsten Kok en Laurey van den Berge bewezen opnieuw hun klasse door, evenals vorig jaar, de winst op de 10km te pakken..." Lees hieronder het hele wedstrijdverslag van de 38e De Vogel Strandloop Ouddorp die afgelopen vrijdag 4 augustus is gehouden en bekijk de foto van Carsten Kok op weg naar zijn tweede overwinning op rij in de Strandloop Ouddorp >>

Vervolg

Het was gezellig druk bij de start ter hoogte van Strandpaviljoen De Zeester. Om 18.30uur gingen zo’n 80 wandelaars van start voor hun 10km wandeltocht en gelijk daarna klonk op het strand de start voor de jeugd die de 500m liep. Luca Franken uit Ede was met 1.59 minuut net iets sneller dan Benjamin Stolk (2.00 minuut) en Nathan Tanis (2.01 minuut). Om 19.30uur gaf Daan Moerkerk namens de hoofdsponsor het startschot voor de hardloopwedstrijd 4,5km en 10km. Het was Carsten Kok uit Puttershoek die vastberaden de leiding nam, in zijn spoor volgden Ricardo Sint Nicolaas, Christiaan van Beusichem (beiden AV Flakkee) en Edwin van de Merbel (PAC R’dam). Na 2km schelpenpad begon dit viertal aan het eerste stuk strand en daar was het titelverdediger Kok die al snel een gaatje sloeg. Intussen was de strijd op de 4,5km in volle gang, Edwin Stolk (AV Flakkee) leek onbedreigd op de winst af te stevenen maar op het strand was het Matthijs van der Veer uit Ouddorp die erg sterk liep, hij wist in korte tijd zijn achterstand om te buigen naar een voorsprong om zo na 16.23 minuut als winnaar te finishen. Stolk volgde op 20 seconden als tweede en Julian van Lith uit Brielle pakte met 16.55min de derde plaats. Carlijn IJpelaar uit Kaatsheuvel was met 20.24 minuut de snelste dame op de 4,5km, voor Lotte Tillema (20.53) uit Sommelsdijk en als derde Carlijn Koningswoud (21.54) uit Nieuwe-Tonge.

Intussen werden de krachtsverhoudingen op de 10km steeds duidelijker. Kok had halverwege bij de strandafgang 15 seconden voorsprong op Van Beusichem en Sint Nicolaas volgde op 20 seconden van de leider. Op het fietspad onderaan de duinen ging het tempo weer de hoogte in, deze atleten produceerden snelheden tussen de 18 en 19 km/h. De verschillen waren nog overbrugbaar maar Kok liep onverminderd sterk in een zeer soepele tred en gezien het net afgaand tij was hadden de lopers een relatief hard strand waardoor het voor een echte specialist als Van Beusichem wat minder selectief was dan andere jaren. En zo mocht speaker Kees-Aart van der Meijde de 18-jarige Kok ook dit jaar als eerste binnenhalen met een winnende tijd van 34.32 minuut, Van Beusichem, winnaar in 2018 en 2021, finishte nu als tweede in 34.52 minuut en Sint Nicolaas completeerde het podium met 35.39 minuut. “Ik heb er weer van genoten om hier te lopen, het ging soepel en ook op het strand kon ik het tempo hooghouden,” aldus Kok. “Ik had al snel in de gaten dat Carsten heel makkelijk liep, hij speelde met ons en controleerde zijn voorsprong. Intussen ben ik ook 42 jaar, de nieuwe generatie neemt het over maar ik ben blij dat ik nog zo goed meekan,” aldus Van Beusichem. De overige Flakkeese atleten in de top tien waren Eric Wolfert op plaats vijf in 37.51 minuut, Adriaan Koole zesde in 38.03 minuut en Roland Schellevis op plaats zeven in 38.25 minuut. Bij de dames was het Laurey van den Berge die namens AV Flakkee haar favorietenrol waar maakte door te winnen in een tijd van 41.46 minuut. De Zeeuwse ultraloopster Leonie Ton werd op ruime achterstand tweede in 44.55 minuut. “De afgelopen jaren had ik na het eerste stuk strand mijn kruid al verschoten en moest ik op karakter naar de finish, nu had ik mijn krachten beter verdeeld en kon ik in het tweede deel mooi constant blijven,” aldus Van den Berge. Met 45.15 minuut finishte Vanessa Hartman uit Brielle als derde dame.