Regio - Afgelopen vrijdag 30 juni 2023 stond de marathon vlucht vanuit Agen op het programma voor PV De Combinatie. "Deze is gekozen als Grote Prijs Schoorsteenveegbedrijf Flakkee-vlucht. Agen ligt aan de rivier Garonne in Zuid-Frankrijk en ligt tussen Bordeaux en Toulouse. Agen is bekend om zijn gedroogde pruimen, maar de laatste jaren ook als losplaats van marathon duiven...." Lees meer >>

Verslag PV De Combinatie

De afstand van Agen naar Middelharnis bedraagt 905 km. Een afstand die de duiven in ruim 12 uur kunnen afleggen.

Om 7 uur op de ochtend van de lossing was het bewolkt en was het nog niet goed genoeg om te kunnen lossen. Daarom moest er gewacht worden en al vrij snel trok de lucht open en was ook de lucht op de vlieglijn prima voor de duiven. Om kwart over 8 konden de duiven aan de terugreis beginnen en de omstandigheden waren niet zo zwaar als de afgelopen weken. De temperatuur was prima en de duiven hadden de wind schuin mee. Op deze internationale vlucht werden 29.688 duiven gelost. Onder dit aantal bevonden zich ook 146 duiven van PV de Combinatie uit Middelharnis.

Even voor 7 uur ’s avonds werd er doorgegeven, dat de eerste Nederlandse duif zich had gemeld. De duivencoaches van PV de Combinatie stonden nu op scherp. Wie zou op deze marathonvlucht met de eer gaan strijken?

Rond kwart voor 9 ziet Richard van den Bos zijn krasdoffer NL21-21404373 aan komen, de nestdoffer aarzelt geen moment en valt om 20.44.50 op de plank en weet zo de eerste prijs in PV de Combinatie te winnen en is dus tevens winnaar van de Grote Prijs Schoorsteenveegbedrijf Flakkee.

De winnende doffer heeft Richard gekregen van zijn vriend Jacco Provoost uit Zeeland en de ‘373 heeft het niet van een vreemde, want zijn beide ouders hebben goed gepresteerd en wonnen al meerdere vroege prijzen op de marathonvluchten.

Toen de duif maandagavond voor de vlucht door Richard van den Bos is ingekorfd, had deze de zorg over een jong van ca 10 dagen. Dit jong is waarschijnlijk de grote stimulans geweest om zo snel mogelijk naar huis te vliegen en deze vlucht winnend af te sluiten.

In het begin van het seizoen is de duif elke week mee geweest om zo voldoende conditie op te bouwen. De laatste weken tweemaal per dag rondom huis getraind zo ca driekwartier per training. Daarnaast een paar dagen voor de vlucht nog weggebracht voor een lapvluchtje van uit Zeeland om het kompas nog even op scherp te zetten. En dat het kompas van deze duif scherp was, bleek wel uit het feit dat hij met een gemiddelde snelheid van 73 km p/u naar huis is gevlogen en voor weer een geweldige prestatie voor zijn baas heeft gezorgd.

Naast de 1e wint Richard van den Bos ook de 3e prijs. Jaap Koese maakt met de 2e prijs het podium compleet.

Tekst PV De Combinatie