3 april 2023, Regio - Na de zwaarbevochten zege in het winderige duel tegen hekkensluiter DRL wacht het 1e elftal van de Nieuwe Tongse Voetbal Vereniging (NTVV) een échte uitdaging in de derby tegen het dit seizoen verrassend sterk voor de dag komende VV Melissant. Lees meer >>

Verslag

Na de zwaarbevochten zege in het winderige duel tegen hekkensluiter DRL wacht het 1e elftal van de NTVV een échte uitdaging in de derby tegen het dit seizoen verrassend sterk voor de dag komende VV Melissant. Het eerste treffen tussen de beide ploegen eindigde in een 2-0 overwinning voor de oranjehemden en de zebra’s zullen derhalve uit zijn op revanche. Wedstrijden tussen NTVV en VV Melissant hebben steevast iets speciaals. Vaak is de vorm van de dag doorslaggevend en wordt de eindstand bepaald door onvoorziene details. De match komt te vroeg voor Lars Hollaar, die nog altijd kampt met een lieskwetsuur. Laatste man Jasper van der Welle zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komen als gevolg van ’n slepende knieblessure, die de captain al maanden aan de kant houdt.

Tegenstander Melissant heeft deze voetbaljaargang vriend en vijand verbaasd met fris en aanvallend voetbalspel waardoor het team van Johan Nagtegaal thans op de runner-up positie prijkt. Trainer, staf en spelers zijn in ‘the winning mood’ en hebben als insteek het bereiken van de nacompetitie, waardoor een snelle terugkeer naar de 4e klasse een realistische optie zou worden. Winst tegen de aloude rivaal NTVV op Sportpark de Kopernis is daarom vereist, kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig om het publiek te trakteren op een levendige pot voetbal met 22 gemotiveerde spelers!

Licht overwicht voor Melissant gedurende beginfase

De tientallen uitgeklapte papaplu’s zorgen voor een kleurrijk aangezicht langs de lijn als referee van dienst Gideon Begeer voor het eerst zijn fluitsignaal laat schallen en de 22 acteurs de miezerige regendruppels als extra hinder zullen moeten trotseren. De oranjehemden trekken onmiddellijk fel van leer en creëren een klein overwicht in de eerste minuten van het duel. Een vrije trap van de Melissantenaren zorgt voor de nodige paniek in de Nieuwe-Tongse doelmond waarbij de bal achtereenvolgens de lat en de paal beroert, maar NTVV komt ten langen leste met de schrik vrij. Daarna ontstaat er een soort status quo op het veld. Beide ploegen hebben hun verdediging op orde en maken het speelveld groot, waardoor de aanvallen maar moeizaam tot uitgespeelde kansen kunnen worden getransformeerd. Zowel NTVV als Melissant mogen vrijuit combineren tot het zestien metergebied, waarna de hechte defensies de opgezette aanval spoedig ontregelen. Het spel van Melissant oogt weliswaar wat geraffineerder dan dat van de zwart-witten, tot écht grote kansen leidt het optische overwicht niet. Dat ontgaat ook trainer Nagtegaal niet, die staande voor de dug-out het spelbeeld nauwlettend in de gaten houdt en zich wellicht verbaast over de felle tegenstand van de thuisploeg. Collega Wim Eilander aanschouwt even verderop als een veldheer de gedragingen van zijn elftal en lijkt tevreden met de gang van zaken.

De wedstrijd verloopt gezapig in het eerste bedrijf. Pas na ruim een half uur spelen komt er wat meer schwung in het spel. Een vrije trap van VV Melissant, die steevast worden genomen door Jacob van der Spaan komt tot bij Arnoud Both, maar zijn kop-stoot zeilt naast het doel van Davy Schellevis. Ook Marc Vroegindeweij krijgt daarna een kopkans, maar weer staat het vizier niet op scherp bij de runner-up in klasse 5C. Melissant voert de druk op en een bijtend schot vanaf de rand van de 16 wordt door goalie Schellevis stompend weggewerkt. In de slotminuten van de 1e helft lijkt NTVV te ontbolsteren en moet doelman Roy Hobbel al zijn kwaliteiten aanspreken als op links Nick van Alphen door de vijandelijke linies breekt en de bal bij Brett van Vliet arriveert, maar diens uithaal mist nét wat kracht waardoor Hobbel op tijd kan redden. Met ’n brilstand op het bord vangt de rust aan en mogen de teams gaan uitpuffen.

Wedstrijd ontbrandt in tweede helft

De tweede akte schiet uit de startblokken en wéér krijgen de bezoekers de eerste grote kans als een voorzet via de linkerkant op een haar na wordt gemist door de meegesnelde Alex Krouwel. NTVV antwoordt met een snelle tegenstoot die via de aalvlugge Jens van Es en tussenstation Gert Aantjes bij eindhalte Brett van Vliet terechtkomt, maar Roy Hobbel is op zijn post en maakt het gevaar onschadelijk. Melissant schakelt daarna een tandje bij en met name de rechterflank bezorgt de zebra’s kopzorgen. De verdediging onder leiding van Jeroen Roijers echter geeft geen krimp. Sommige duels ontaarden in keiharde confrontaties en arbiter Begeer lijkt er zijn handen vol aan te hebben en moet enkele kaarten trekken om de regie in handen te houden. NTVV is na 10 minuten dichtbij een goal als een oranjehemd de bal achterwaarts aan keeper Roy Hobbel wil bezorgen, maar niet had gerekend op Brett van Vliet, die zijn inzet nochtans door de alerte doelwachter ziet gepareerd.

Kanonskogel Gert Aantjes zet NTVV op 1-0

Na exact een kwartier zien de nog steeds met paraplu’s getooide 125 toeschouwers, waaronder veel supporters uit Melissant, een behoedzaam opgezette NTVV-aanval aanbelanden bij Gert Aantjes, die vervolgens een projectiel van zijn rechterschoen afvuurt dat tienden van een seconde later achter een vrij onthutste Roy Hobbel ploft. “Dat doet hij geen tweede keer meer…”, klinkt het vanaf de veranda uit de monden van een Melissant-fan, maar daarmee doet hij de NTVV-spits tekort, want een vrijwel identieke goal scoorde de 25-jarige Aantjes in de thuismatch tegen SV Simonshaven. Melissant gaat gelijk in de wapenen en nadat Davy Schellevis in eerste instantie z’n team behoedt voor de gelijkmaker, moet de bekwame sluitpost van de zwart-witten zich één minuut later gewonnen geven als een foutloze voorzet over rechts van de mannen van Johan Nagtegaal op schitterende wijze door Arnoud Both in de touwen wordt gejast. De 1-1 is een feit. De wedstrijd is weer helemaal open en het spelbeeld golft op en neer, want beide ploegen nemen geen genoegen met een remise in deze raséchte derby, die het aanzien in deze fase méér dan waard is. Met veel effect krult Marc Vroegindeweij opnieuw de bal voor het doel en andermaal is het de kopsterke Arnoud Both die de bal op spectaculaire wijze met het voorhoofd toucheert, maar de doelpoging verdwijnt naast de goal van Schellevis. Nagtenaal schreeuwt zijn team naar voren, wetende dat het móoet winnen om kans te houden op een periodetitel.

Jeroen Roijers kopt NTVV naar 2-1

De klok geeft 75 aan, als NTVV een vrije trap krijgt van scheidsrechter Begeer, na een charge op Jens van Es. Nick van Alphen kijkt en vorst in de drukke doelmond van Roy Hobbel naar Jeroen Roijers. Met chirurgische precisie trapt de spelmaker het leer naar de ausputzer van de zebra’s, die bezig is aan een sterk seizoen voor het Nieuwe-Tongse keurkorps. Met een subtiele knikbeweging kopt Roijers de bal achter Roy Hobbel en De Kopernis ontploft op én buiten het veld. Melissant trapt héél snel af en pompt de bal veelvuldig naar de rechterkant. NTVV moet enkele malen aan de noodrem trekken, maar de daaruit voortkomende vrije trappen van Jacob van der Spaan leveren niet het gewenste resultaat voor de oranjehemden. Frustratie sluipt in het spel van de Melissantenaren, die Alex Krouwel 10 minuten voor tijd de aftocht zien blazen nadat Begeer de speler voor de 2e keer geel toont.

NTVV houdt stand in hectische slotfase

De toeschouwers krijgen een hectische slotfase voorgeschoteld, waarbij Melissant ‘alles-of-niets’ speelt en NTVV via snelle uitbraken diverse malen de kans krijgt om het gevecht te beslissen. Gert Aantjes staat oog in oog met Roy Hobbel, maar krijgt de bal niet achter de Melissant-goalie, die snel uittrapt waarna de oranje aanvallers een razendsnel contra-attaque op de mat leggen, die eindigt bij Arnoud Both, wiens kopstoot bovenop de deklat luid uiteen spat. Zal NTVV de zege ditmaal wel over de streep trekken, waar dat deze jaargang al diverse malen niet lukte in de slotminuten. Nick van Alphen lanceert Brett van Vliet, waarna de jeugdige spelverdeler onderuit wordt gehaald, maar fluitenier Begeer ziet er geen strafschop in. Melissant gooit de bal nog één voor ‘de pot’, maar ook deze ultieme poging faalt. Als Gideon Begeer voor het laatst fluit deze namiddag, steekt alles was NTVV lief is hartstochtelijk de handen in de lucht. Wim Eilander komt als één van de laatste NTVV’ers van het veld gelopen en analyseert meteen: “een beetje fortuin, maar dat mag ook wel eens hè!”, zo slaat de door de wol geverfde trainer de spijker op de spreekwoordelijke kop.

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant (77; Erik Roijers), Jeroen Roijers, Marko Karsbergen, Emiel Buijs.

Midden: Glenn Kievit, Brett van Vliet, Nick van Alphen.

Voor: Jens van Es (90; Youri Kievit), Gert Aantjes, Neal Kuiper.

Niet gewisselde spelers:

Duncan van der Made, Arjen van Weenen.

Man of the Match:

Jeroen Roijers

Scoreverloop:

60 Gert Aantjes 1-0

62 Arnoud Both 1-1

75 Jeroen Roijers 2-1

Foto:

Jeroen Roijers (rechts in het doel) kopt de 2-1 uit een vrije trap van Nick van Alphen (8) achter doelman Roy Hobbel. ’

Tekst:

Door David Bakker.