Goeree-Overflakkee - Provincie Zuid-Holland regelt het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkkee en in de Hoekse Waard. Daarvoor geeft ze een concessie uit waar openbaarvervoerbedrijven op kunnen inschrijven. De nieuwe periode van 10 jaar loopt vanaf 2025. Deze zomer kwam er een concept vervoersplan uit. De lokale PvdA-afdeling en enkele dorpsraden hebben hier kritisch op gereageerd. Voor het besluit valt biedt de provinciale commissie Bereikbaarheid & Wonen op 25 oktober aanstaande gelegenheid om in te spreken. Van Goeree-Overflakkee gaan tenminste 3 inwoners de reis naar het Haagse provinciehuis maken om het openbaar vervoer te verbeteren. Lees meer >>

Vervolg

Rene Bos, afdelingsvoorzitter lokale PvdA en al een hele tijd bezig om beter openbaar vervoer (OV) op ons eiland te krijgen, gaat de eerdere PvdA-brief nog eens mondeling toelichten. Het accent ligt op een stabiel en betrouwbaar openbaar vervoer ook voor de kleinere dorpen zoals Stad aan het Haringvliet, Den Bommel, Ooltgensplaat en Herkingen. Bos vindt de buurtbus, met alle waardering voor de vrijwilligers, niet een toekomstbestendig alternatief voor de afgeschafte streekbus die eerder tussen deze dorpen reed.

Hans van der Schraaf, voorzitter van de dorpsraad Ooltgensplaat sluit zich als inspreker aan bij het initiatief van de lokale PvdA. Hij zal vooral aan de Statenleden duidelijk maken wat het dagelijks betekent om op een buurtbus te zijn aangewezen. Je kan immers zomaar bij de halte achter blijven als de buurtbus vol is. Dan kom je te laat op school, of op je werk. Daarnaast zal hij de reactie van de gezamenlijke dorpsraden – Ooltgensplaat, Stad aan het Haringvliet, Den Bommel/Zuidzijde, Achthuizen en Langstraat – kort toelichten. Eerder overleg met gedeputeerde Zevenbergen, wethouder Van Putten en Dhr. Dwars van de huidige consessiehouder over het OV in het algemeen op Goeree-Overflakkee en de vele klachten over de uitvoering, heeft helaas niet geleid tot wezenlijke aanpassingen, noch in de bestaande, noch in de voorgenomen consessie.

Frank Boerboom, buschauffeur bij de buurtbus, zal ook inspreken. Hij wil de Statenleden meenemen in zijn ervaringen als buurtbus chauffeur. Hoe moeilijk het is om de roosters rond te krijgen. En dan rijdt de buurtbus niet eens in Herkingen en voor de andere dorpen maar op beperkte tijden: van ‘s morgens acht tot ‘s middags zes uur en eens per anderhalf uur. Dat heeft veel impact voor 14% van de bewoners.

De drie insprekers hopen dat hun inbreng goed wordt vertaald naar beter openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee. De eerdere PvdA-brief (zie www.goereeoverflakkee.pvda.nl) is op een aantal kleinere punten wel gehonoreerd, doch het belangrijkste punt de streekbus terug is nog niet opgenomen. De insprekers gaan ervoor.

Overigens neemt de provincie nog dit jaar een besluit en schrijft daarna een bestek uit waar vervoersbedrijven op kunnen inschrijven. Januari 2025 zou dan de nieuwe dienstregeling ingaan.

Blijf op de hoogte

Op 1 november 2023 is er in het Diekhuus te Middelharnis een politiek café georganiseerd door de lokale PvdA. Je bent van harte welkom om hier verder te praten over het openbaar vervoer of andere onderwerpen.

Tekst PvdA GO