Middelharnis – Op zaterdagmiddag 2 maart 2024 verzorgt Vocaal ensemble Magnificat een Choral Evensong in samenwerking met het schoolkoor van CSG Prins Maurits. De Evensong zal plaats vinden in de Hervormde kerk te Dirksland en vangt aan om 17:00 uur. Lees meer >>

Een Choral Evensong is een vorm van avondgebed die kenmerkend is voor de Anglicaanse Kerk. Het bevat elementen uit de middeleeuwse Latijnse avonddiensten en is grotendeels ongewijzigd gebleven sinds het eerste Book of Common Prayer uit 1549. Deze Evensong valt in de Veertigdagentijd, de periode voorafgaand aan het Paasfeest waarin bezinning een belangrijke plaats inneemt.

Dat is de reden dat deze Evensong begint met de Lent Prose, een gregoriaanse hymne over boetedoening en de vraag om vergeving. De twee lezingen gaan over de Tien Geboden en over de tempelreiniging. De anthems die zullen klinken zijn uitgezocht bij zowel de lezingen als de tijd van het jaar. De vaste onderdelen, het Magnificat, Nunc Dimittis en de gebeden klinken in een zetting van Herbert Sumsion en Richard Shephard, componisten die leefden in de 20e en 21e eeuw.

Vocaal ensemble Magnificat en het Prins Maurits schoolkoor hebben reeds een aantal keer samen een Choral Evensong verzorgd. Deze samenwerking werd wederzijds gewaardeerd en leverde een succesvolle formule op voor de uitvoering van de Choral Evensong. Dit blijkt onder andere uit het feit dat een aantal leden van Magnificat hun zangcarrière zijn begonnen bij het Prins Maurits koor. Beide koren zullen afwisselend maar ook samen enkele stukken ten gehore brengen, daarnaast wordt de aanwezigen twee keer gevraagd mee te zingen.

De Choral Evensong is onder leiding van Mirjam van den Hoek en Sander van den Houten zal het orgel bespelen. De kerk is open om 16:30 en de toegang is vrij. Na afloop zal een collecte gehouden worden voor de gemaakte onkosten.

Tekst Magnificat