Goeree-Overflakkee - De Ouwe Waerelt (DOW), het blad van de Historische en Archeologische Vereniging De Motte, heeft in de loop der jaren de geschiedenis van de visserij van Middelharnis in beeld gebracht. In nummer 70, dat in december 2023 is verschenen, staat het laatste deel. Lees meer >>

Vervolg

De artikelen over de visserij zijn geschreven door Marlies Jongejan. Honderd jaar na het verdwijnen van deze vorm van bedrijvigheid uit Middelharnis, vormt ‘Zeer bekwame zeelieden en uitnemende beugvissers’ de afsluiting van deze serie.

De Ouwe Waerelt, nummer drie van de drieëntwintigste jaargang, zoomt ook in op andere historische en archeologische onderwerpen. Zoals de gebouwen waarin het openbaar onderwijs in Oude-Tonge door de jaren heen vorm kreeg en de conservenfabriek van Holleman, die tot 1953 blikgroente fabriceerde in Zuidzijde.

In vrijwel alle dorpen op Goeree-Overflakkee staat anno 2023 nog altijd een korenmolen. Waarom dat in Middelharnis niet het geval is, doet Jan Both uit de doeken. Prachtig fotomateriaal laat zien dat het dorp ooit zelfs twee korenmolens telde.

Ook zijn er artikelen over het bezoek dat stadhouder Willem V aan Goeree-Overflakkee bracht en over verlichting door de eeuwen heen. Dit laatste aan de hand van archeologische vondsten. Een andere archeologische vondst, een Romeinse maliënkolder, staat centraal in een artikel van Dianne van de Zande. De maliënkolder is het pronkstuk van de expositie over de Romeinse tijd op Goeree-Overflakkee, die momenteel te zien is in het Streekmuseum te Sommelsdijk.

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische en Archeologische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk.

Lid worden van De Motte kan via de ledenadministratie van de vereniging, D. van Bloois, tel. 06 1188 0882.