Sommelsdijk - Op vrijdag 18 augustus 2023 viert Sommelsdijk van 14:00 tot 23:00 uur weer Holle Bolle Dag: een groot dorpsfeest voor iedereen, boordevol activiteiten in de historische dorpskern met als speciaal thema: de Romeinen. "Natuurlijk is er ook weer de gezellige braderie met meer dan 80 kramen en tal van optredens en gezellige terrassen tot 23:00 uur ’s avonds. Welkom!" Lees meer >>

De Romeinen van toen

Overblijfselen van de Romeinse tijd uit de bodem van Goeree zijn in het Streekmuseum als expositie eenmalig bij elkaar gebracht. De burgemeester opent om 14:00 uur de expositie op ludieke wijze op het Marktveld.

De Romeinen zijn ook echt even terug

Naast de expositie komen de Romeinen ook echt even terug: er is een heel kampement, muziek, een beautysalon, een goochelaar en voor de kinderen ook zwaardvechten en speerwerpen (onder begeleiding uiteraard). In de salon kun je je haar Romeins laten vlechten en voorbeelden zien van Romeinse make-up en parfum aan de hand van archeologische vondsten. En proef vooral ook een glaasje Romeinse wijn gemaakt door vrijwilligers van het Streekmuseum.

Toneel: “Oens Neeltje”

Wie is toch “Oens Neeltje”? En wat heeft zij met de Romeinen te maken? Dat zal duidelijk worden in de komische toneelstukjes die vanaf 15:00 uur (om elk uur) worden opgevoerd.

Veelzijdige middag- en avondmarkt

Meer dan 80 kramen zijn aanwezig, waaronder een uitgebreide ambachts- en streekmarkt. Van bezem binden tot mosterd maken. Van rabarberchampagne tot geborduurde oorbellen. Of proef eens wilde gans! Voor de jeugd is er op de Westdijk kleedjesmarkt (aanmelden niet nodig).

De Doele: diverse exposities

De Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen zal haar prachtige gebouw De Doele openstellen tijdens Holle Bolle Dag. Er zijn beeldvertoningen over oud Sommelsdijk, de visserij van Middelharnis en van leden van de lokale fotoclub “De Rare Kiek”. Dorpsbrouwerij Solaes heeft bij de Doele een eigen terras: kom dus proeven!

Bezoek aan en langs historische gebouwen

Bekijk Barcelona door de lens van fotograaf Fons Kern in de Remonstrantse Kerk. Beklim de kerktoren van de grote kerk, kom luisteren naar het orgel of bezoek de dorpsmolen. Laat je elk uur rondleiden door een ervaren gids door de historische dorpskern (14:30, 15:30 en 16:30 uur bij het Streekmuseum).

Historische voertuigen

Zijn brommers, motoren, auto’s en landbouwvoertuigen van toen meer je ding? Ga dan naar de West Krakeelstraat. Of kom kijken naar de bootjes van de modelbouwvereniging bij de Haven (ook leuk in het donker!).

Live-muziek

Shanty-koor Op Volle Toeren zingt om 20:00 en om 21:00 uur sfeervol op het Marktveld. Swingen kun je op de Kaai met de Singing Sisters (20:30, 21:30 en 22:30 uur.

Holle Bolle Wullem

Vergeet Holle Bolle Wullem in de Kerkstraat niet. Laat jij je met hilarische streektaal over de streep trekken door hem een centje te geven?

Vanzelfsprekend zullen in de historische kern die dag een aantal wegen zijn afgesloten, zoals de Krakeelstraten en de Haven.

“Tot op ‘t durp”.