Middelharnis - Namens het Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta overhandigde wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee op donderdag 19 januari 2017 een cheque ter waarde van €2000,00 aan Jépé Mast, bestuurslid van de stichting Behoud Beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’. Het geld is bedoeld voor een ultrasone meting van de 120 jaar oude romp van het zeilend zeevissersschip uit Middelharnis. De Johanna Hendrika is wereldwijd het laatst overgebleven exemplaar van de ooit grote Nederlandse vloot zeilende beugsloepen. Lees hieronder verder.

Bijzondere ambassadrice van de Zuid-Hollandse Delta

De Johanna Hendrika is een voor de Zuid-Hollandse delta kenmerkend scheepstype dat rond 1900 vanuit Middelharnis, Pernis, Zwartewaal, Vlaardingen en Maassluis op de Noordzee en Atlantische oceaan viste. In 2006 haalde de stichting Behoud Beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ het unieke schip vanuit het Franse Boulogne naar haar oude thuishaven Middelharnis. Ze krijgt hier een toekomst als belangrijk nationaal zeegaand varend monument. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de MD10 weer het ruime sop kiest, maar dan als ambassadrice van de Zuid-Hollandse Delta en het eiland GoereeOverflakkee. Ze doet dan onder andere dezelfde Noordzeehavens aan als de Nederlandse vissersvloot rond 1900.

Hoge cultuurhistorische ensemblewaarde

Onlangs is het schip met een spectaculair transport op de Menheerse Werf, de historische scheepstimmerwerf van Middelharnis, gezet. Het transport en de plaatsing vormen de kroon op de eerste fase van een grondige restauratie, uitgevoerd door de stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika en de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis. Ze vertelt hier het verhaal van de visserij en het belang van de Menheerse vloot voor de ontwikkeling van Middelharnis en het eiland. Met het samenbrengen van de MD10 en de Menheerse Werf is Middelharnis een project met een hoge cultuurhistorische ensemblewaarde rijker.

Meten = weten

De eerstvolgende en broodnodige actie is het minutieus ultrasoon meten van de romp om een gedetailleerd bouwbestek te kunnen opstellen. Het fundament van het restauratieplan. Met de bijdrage vanuit ‘Zicht op Haringvliet’ is deze meting in januari van 2017 reeds uitgevoerd. Hiermee is de rompdikte op verschillende plekken bekend en is het restauratieplan hierop aangepast. Een prachtig begin van een ambitieus jaar voor de MD10 en de Menheerse Werf. Op menheersewerf.nl is meer informatie te vinden over de Menheerse Werf en de beugsloep MD10 Johanna Hendrika.

Zicht op Haringvliet

Het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta heeft in 2015 onderzoek laten doen naar de historische vaarroutes en vloot en hoe deze beter te benutten zijn. De brochure Sail Haringvliet is te vinden op heerlijkbuiten.nl.

Foto

Op de foto’s staan de heren Frans Tollenaar, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee en Jépé Mast, bestuurslid van de stichting Behoud Beugsloep MD10.