Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Samen-leven'. Ze schrijft: "Me-in-we. Het was een uitdrukking die ik afgelopen week las in een interview met geriater Rudi Westendorp. Westendorp was maandenlang onderdeel van het Deense corona-adviesteam en probeerde het verschil tussen Denemarken (waar corona goed onder controle is) en Nederland uit te leggen. Volgens hem ligt de balans tussen het collectief en het individu in Denemarken veel meer bij het collectief. Regels staan niet ter discussie. Het is ‘Me-in-we’. Hij zei: “Jij maakt deel uit van de samenleving, dus moet de samenleving goed voor jou zorgen, maar nog belangrijker is dat jij de samenleving goed moet laten functioneren. Het raakte me als burgemeester..."

Vervolg column burgemeester: 'Samen-leven'

"Het is hoe ook ik onze samenleving zie. We letten op elkaar, we zorgen voor elkaar, we vormen samen de samenleving.

Als burgemeester ontvang ik veel post. Vaak gaat het om bemoedigende woorden, uitingen van zorg of bijvoorbeeld een verzoek om strengere coronamaatregelen. Met enige regelmaat ontvang ik ook brieven en e-mails van mensen die ervan overtuigd zijn dat het coronabeleid niet deugt. Dat varieert van oproepen tot burgemeesterlijke ongehoorzaamheid tot feitelijk onjuiste complottheorieën. Ik vind dat zorgelijk. We creëren afstand tot elkaar, terwijl we elkaar juist nu hard nodig hebben. We zetten de verhoudingen op scherp. Het lijkt soms of we voor het blok worden gezet: voor of tegen. Er wordt dan vaak niet meer naar elkaar geluisterd met de intentie om samen naar oplossingen te zoeken, maar om de tegenstellingen uit te vergroten.

Ik zeg niet dat we klakkeloos de regels van de overheid moeten volgen. We hebben van jongs af geleerd voor onszelf te denken, steeds te vragen naar het ‘waarom’ en dat is goed. We mogen kritisch zijn en onze zorgen uiten. De gevolgen van de coronamaatregelen zijn ook ingrijpend. Voor een deel van onze samenleving zijn ze zelfs zeer ingrijpend. Maar het belang van ‘we/wij’ weegt zwaar.

Dat vraagt vertrouwen in onze regering. Vertrouwen in de deskundigen die op basis van de beschikbare informatie in een onzekere en verwarrende tijd hun keuzes maken. Dat vraagt ook vertrouwen, omdat wij realistisch genoeg moeten zijn om te erkennen dat we dat totaalplaatje niet hebben.

Door de, vaak ongenuanceerde, ‘schreeuwers’ dreigen we de realiteit uit het oog te verliezen. De realiteit is dat het overgrote merendeel van de Nederlanders het nut van de coronamaatregelen ziet en begrijpt. Er zijn zorgen over het virus. Er is moeheid, angst, verdriet en frustratie, maar er is ook vertrouwen in het beleid. Ondernemers dragen hun steentje bij, mensen met klachten laten zich testen en de mondkapjes zijn een steeds vertrouwder beeld in publieke ruimtes. De app CoronaMelder is al miljoenen keren gedownload, zodat mensen bij een besmetting in hun omgeving eerder gewaarschuwd worden. Dat is het grotere plaatje, laat u niet ‘ondersneeuwen’ of uit balans brengen door de schreeuwers.

Laten we daarom juist de focus houden op het gezamenlijke belang. En op het positieve. We zien dat in andere delen van Nederland jongeren zich nog wel eens misdragen, maar dat merken we op Goeree-Overflakkee niet. Ook onze jeugd neemt verantwoordelijkheid. Dat maakt me als burgemeester zeker trots.

Ik ben trots op hoe we samen opnieuw, amper hersteld van de eerste coronagolf, ons inzetten om het coronavirus te bestrijden. Mensen kijken naar elkaar om, hebben aandacht voor elkaar en luisteren om te begrijpen. Houd vol, we vormen samen deze samenleving en hebben elkaar nodig. Me-in-we."

Met vriendelijke groet,
Ada Grootenboer-Dubbelman.