Middelharnis - “Opvang en hulpverlening bij huiselijk geweld: Het gaat niet om geweld achter de voordeur, maar om geweld in onze samenleving.” Het mini-symposium Vrouwen Veilig Thuis, op Internationale Vrouwendag, georganiseerd door het 8MaartteamGO, is door de deelnemers als waardevol ervaren. Er zijn nieuwe inzichten gedeeld en contacten gelegd. Na afloop ontvingen alle aanwezigen een overzicht van ondersteunende instanties bij huiselijk geweld. Lees meer >>

Vervolg

De gemeente Goeree-Overflakkee, die onlangs de Regio Visie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling aannam, ondersteunt het initiatief van het 8MaartteamGO middels een subsidie. Petra ’t Hoen vervangt burgemeester Grootenboer die verhinderd is, en opent de avond namens de gemeente. Ook de Soroptimisten GO steunen de avond door aanwezigheid en een financiële bijdrage. In de hal en mooie zaal van sportschool Focus in Middelharnis zijn zo’n veertig vrouwen samengekomen, vooral vanuit politiek, zorg- en welzijnsinstellingen en onderwijs.

Werkwijze politie

In een interview met Marjon van Namen, casemanager Huiselijk Geweld van de politie Rotterdam, geeft zij aan hoe de politie werkt tegenwoordig. Na veel geweld tegen vrouwen, met de moord op de 16-jarige leerlinge Humeyra als absolute dieptepunt, past de politie nieuwe protocollen en werkwijzen toe. Zo is het bijvoorbeeld niet langer noodzakelijk om aangifte te doen, om toch gehoord en geholpen te worden.

Samenwerking

De politie werkt samen met gemeente en hulpverlenende instanties. Wijkagenten Sharon en Marline gingen uitgebreid in op vragen uit de zaal. Zij vinden de avond heel waardevol en zeggen toe in de toekomst weer mee te doen, wanneer er beroep op ze wordt gedaan. Sharon: “Wij vinden het belangrijk te laten merken dat we als politie benaderbaar zijn en mensen echt willen helpen.”

Manon Hameeteman en Mariëlle de Looze, medewerkers van Kwadraad nemen de aanwezigen mee in hun werkwijze en bespreken daarna een casus met de zaal. De getoonde video van de NOS ‘Wat is femicide’, is heel verhelderend voor iedereen. Daaruit blijkt tevens hoe weinig het onderwerp femicide leeft in Nederland. Terwijl in andere landen vrouwen de straat op gaan om aandacht voor geweld tegen vrouwen en de roep om meer veiligheid, blijft het hier in Nederland akelig stil. De reden voor het 8MaartteamGO om het onderwerp op de agenda te zetten.

Vrouwenopvang Enver

Voor vrouwen op het eiland en ook voor de aanwezigen is Vrouwenopvang Enver vrij onbekend. Terwijl deze hulpverlening speciaal gericht is op vrouwen van de Zuid-Hollandse eilanden. Dat is voor manager Gülnaz Dogan een extra reden om met twee collega’s naar Middelharnis te komen, om meer bekendheid te geven aan deze instantie, die ook beschikt over een tiental woonlocaties voor opvang. Het verhaal van ervaringsdeskundige Ewin zorgt voor een doodstille zaal en diep gevoelde emoties.

Het is niet alleen een probleem tussen de achterdeur en voordeur. Het is een probleem in onze samenleving. Er wordt veel weggekeken en ook makkelijk gezegd: “Dan ga je toch bij hem weg!” Volgens deskundige Marjon van Manen is dat een vorm van ‘blaming the victim’. “We moeten naar elkaar omzien, aandacht geven en het gesprek aangaan.”

​​​​​​​Petra ’t Hoen van de gemeente concludeerde na afloop: “Het was een inspirerende avond.”

Tekst en foto: 8MaartteamGO