12 april 2024, Sommelsdijk - Ook op deze vrijdagmorgen een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "Overal zit dus het participatie-addertje onder het gemeentelijke gras. Wie gaat namelijk die ‘omgevingsvisie' na het participatietraject straks opschrijven en uitwerken? Juist...". Lees meer >>

Participatiedingetje

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft last van een participatiedingetje. Serieus hoor. Sinds een aantal maanden worden wij, de brave burgers van ons eiland, gevraagd om in van alles en nog wat te par-ti-ci-pe-ren. Dat begon al met een participatietraject voor de ‘oude tech' in Middelharnis waarover ik eerder schreef. Weken geleden alweer stuurde wethouder Eijkenduijn (PvdA) een brief naar de gemeenteraad dat iedereen die interesse had in maatschappelijk-cultureel gebruik van het oudere deel van de voormalige Technische School zich mocht melden voor zijn prachtig participatietraject. Dat zou dan voor de zomervakantie afgerond worden en na de vakantie zouden de plannen en ideeën nadere invulling krijgen. Top.

Dat was echter toen. Na ettelijke apps, mails en belletjes naar de gemeente is er simpelweg nog helemaal niets gebeurd. Geen enkele beweging in de zaak en ik vermoed dat dat ook precies de bedoeling was en is. De wethouder was het gezeur van muziekschool, kerk, belangstellenden en boeren, burgers alsmede buitenlui zo zat dat ‘ie net deed alsof er een geweldig mooi plan van aanpak kwam. Ja, met kerst 2035 misschien, maar dan had hij zich toch mooi weer van zijn beste participatiekant laten zien! Lachende derde is de projectontwikkelaar die op diezelfde locatie het liefst dure appartementen bouwt. Niet voor de startende jongere die graag uit huis wil uiteraard. En de muziekschool maar pijnzen waar ze na 1 september aanstaande in vredesnaam naartoe moeten.

Wij burgers mochten ook participeren in het besluit voor de Oekraïense flexwoningen in Middelharnis en de vakantiehuisjes voor de seizoensarbeiders in Melissant. Hoe dat verliep weten we intussen ook. De gemeente haalde meerdere keren bakzeil bij de rechtbank, maar trok tenslotte aan het langste eind. Raden hoe de betrokken burgers zich nu ge-par-ti-ci-peerd voelen. De inwoners van Melissant mogen de borst alvast nat maken, want ook hun participatie zal ongetwijfeld tot niets leiden.

En dan pronkt de gemeente nu met het ultieme participatietraject: iedereen mag meedenken over de toekomst van ons mooie eiland na 2035. Je huilt je een slag in de rondte van ontroering als je de ronkende taal leest: “Hoe leven, wonen, werken, leren en recreëren we dan op ons mooie eiland? Hoe verdelen we de ruimte? Iedereen die woont, werkt of onderneemt in de gemeente kan daarover meedenken en -praten tijdens inloopbijeenkomsten over de omgevingsvisie en door het invullen van een online enquête.” Of nog zo’n fraai fragment: “Inwoners, ondernemers en organisaties kennen de kwaliteiten van de leefomgeving van gemeente Goeree-Overflakkee en de uitdagingen die er zijn. Zij hebben ideeën om onze leefomgeving aantrekkelijker, levendiger en gezonder te maken.” Nou, reken maar! De boeren doen al eeuwenlang hun stinkende best. Onlangs stemden de partijen in provinciale staten echter voor gedwongen onteigening van de boeren op ons eiland, inclusief CDA, BBB, VVD en PvdA/GL. Bedankt voor de participatie!

Overal zit dus het participatie-addertje onder het gemeentelijke gras. Wie gaat namelijk die ‘omgevingsvisie' na het participatietraject straks opschrijven en uitwerken? Juist, u leest het in het persbericht: “De gemeente gaat dit beschrijven in de omgevingsvisie”. U mag dus participeren wat u wilt tot u een ons weegt en tot de ideeën-bus het onder het inspraakgewicht begeeft, maar de gemeente besluit wat daarvan bij hún idee en plan past. Ziedaar de nieuwe invulling van democratie: ‘U mag lullen, wij gaan het beleid vullen'. Vreemd dat steeds meer burgers met hun rode potlood stemmen op ‘populistische' partijen die hier niet in mee wensen te gaan.

Je mag toch ernstig hopen dat de gemeente zeer binnenkort genezen is van dit participatiedingetje en eindelijk weer eens serieus werk maakt van democratie en de burgers serieus neemt.

Lucas Hartong.