12 januari 2024, Sommelsdijk - Lucas Hartong schrijft! "Het weinig aantrekkelijke alternatief is dat de komende raadsvergaderingen honderden kinderen en kerkgangers met spandoeken voor de deur van het gemeentehuis staan..." Lees meer in de Column 'Muzikale hoop in bange dagen' van Hartong hieronder >>

Muzikale hoop in bange dagen

Het leven van een columnist is boeiend, kan ik u zeggen. Vooral als er nieuws te melden valt. Op mijn column van afgelopen Kerst (“Geen plaats in de herberg") kreeg ik vele positieve, maar vooral ook bezorgde reacties. Het kon toch niet wáár zijn dat de jarenlange huurders-gebruikers van Het Diekhuus binnenkort zomaar dakloos op straat zouden komen te staan? Nou, wél dus. Tenzij er op behoorlijk korte termijn een oplossing zou komen. Die lijkt er nu -in ieder geval deels- te zijn.

Al geruime tijd was de muziekschool op zoek naar lesruimte voor de honderden leerlingen van ons eiland. Die werd deels gevonden in allerlei hoeken, gaten en kleine zaaltjes. Maar de grotere groepen van bijvoorbeeld gitaar, blokfluit en viool liepen vast. Om het maar niet te hebben over ruimte voor gemeenschappelijke uitvoeringen. De ouders willen immers ook wel eens weten hoe hun kind het doet. Nu wil het feit dat ik zelf toevallig lessen viool volg (ja dank, maar het niveau mag zeker nog wat omhoog!) en ik ben de afgelopen twee maanden al drie keer van leslocatie gewisseld. Zo zie je nog eens wat van het eiland, maar van kleinere kinderen kun je dat niet vragen.

Wethouder Eijkenduijn kwam afgelopen december met een geweldig voorstel: tijdelijk gebruik van de ‘oude tech' aan de Schoolstraat in hartje Middelharnis. U las het hier op iGO en in de krant. Dat pand stond al geruime tijd leeg, de lokalen zijn met lichte aanpassing geschikt voor gebruik, het ligt centraal en de bestemming is ‘maatschappelijk'. Wethouder blij, muziekschool blij. Tot bleek dat de ambtenaren toch wel erg graag eerst een ‘onderzoek' wilden doen, om te kijken of het pand wel geschikt was. Weken verstreken, maar afgelopen dinsdag heeft het college besloten dat het goedkeuring verleent voor tijdelijk gebruik van die locatie, in ieder geval tot 1 september. Dat is erg fijn voor de muziekschool en kudo’s daarvoor aan de wethouder. De grote vraag blijft echter: wat daarna? Terugkeer naar Het Diekhuus is namelijk uitgesloten.

Nu wil het geval dat ook de kerkgemeenschap die al jarenlang samenkomt in Het Diekhuus net zo dringend op zoek is naar al dan niet tijdelijke ruimte op de zondag. Wat zou er mooier zijn dan het achterste deel van de ‘oude tech' (de voormalige praktijkhal) daartoe aan te passen? Dan kan de muziekschool die ruimte prachtig gebruiken voor uitvoeringen en concerten van haar leerlingen en de kerk kan er zondags preken en musiceren naar hartenlust. De kerk lijkt ook bereid financieel mee te denken inzake het hele project, waarmee de formele scheiding van kerk en staat gewaarborgd is. Win-win. Eventuele overlast voor de omwonenden zal niet meer zijn dan tijdens het gebruik van de grote machines in de praktijkhal destijds en het bestemmingsplan kan ongewijzigd blijven. Een prachtig cultureel-maatschappelijk gebruik van het complex door betrouwbare partijen en bovendien goed voor het muzikaal enthousiaste deel van ons eiland. Wie weet komt er zomaar een orkest.

Er zit echter ook minstens één projectontwikkelaar op het vinkentouw, met bepaald andere plannen. Handig voor de gemeente (het levert direct geld op), maar er zit geen woonbestemming op het complex en het grootste deel heeft een beschermde status. Bovendien zou de gemeente haar sociale zorgplicht ernstig verzaken. Kinderen en kerkgangers dakloos op straat zetten, die vele jaren van je hebben gehuurd, mag dan kunnen maar moet je volgens de laatste morele mores niet willen. Bovendien schat ik in dat wethouder Eijkenduijn van goede wil is en serieus zijn best doet om met een oplossing te komen. Het weinig aantrekkelijke alternatief is dat de komende raadsvergaderingen honderden kinderen en kerkgangers met spandoeken voor de deur van het gemeentehuis staan, al dan niet met violen, slagwerk, trombones en zanggroepen. De media zullen er ongetwijfeld graag verslag van doen. Wordt vervolgd!

Lucas Hartong.