Goeree-Overflakkee - De redactie van Koole Media Service plaatst een mooie reeks artikelen om het vrijwilligerswerk op ons mooie eiland wat meer onder de aandacht te brengen. Lees in deze rubriek 'Uitgelicht: vrijwilligerswerk' weer een nieuw artikel met vrijwilliger Anke Verwijs (61) uit Oude-Tonge. "Anke kwam in 2014 bij de Bonte Koe terecht met het idee tijdelijk vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze was gek op dieren, dus ze viel met haar neus in de boter op de boerderij tussen de paarden, de ezel, het hangbuikzwijntje en de geiten...." Lees hieronder meer >>

Uitgelicht: vrijwilligerswerk op Goeree-Overflakkee >>

- Verrijking -

Het ligt bijna verborgen; de ingang naar de Oud-Kraaijerdijk. Vanuit Sommelsdijk sla je een landelijk weggetje in en laat je alles achter je. Geen winkels, (bijna) geen verkeer, amper huizen. Na een paar kilometer rijden kom je aan bij de Bonte Koe, een locatie van Gemiva-SVG groep, onderaan de dijk. Op deze prachtige plek wordt doordeweeks dagbesteding geboden aan ruim 15 mensen met een lichte tot matige beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Uiteraard onder begeleiding van professionele hulpverleners. Én met hulp van vrijwilligers. Onder wie Anke Verwijs (61) uit Oude-Tonge.

Anke kwam in 2014 bij de Bonte Koe terecht met het idee tijdelijk vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze was gek op dieren, dus ze viel met haar neus in de boter op de boerderij tussen de paarden, de ezel, het hangbuikzwijntje en de geiten. Eigenlijk ‘viel’ ze misschien nog meer met haar neus in de mest, want dat is wat ze lange tijd deed: de stallen uitmesten, schoon stro neerleggen, de wei schoonmaken en met volle kruiwagens rondrijden. Getooid in een vrolijke roze overall. Het heet tenslotte niet voor niets BONTE koe.
Al na een paar weken realiseerde ze zich dat ze de mensen op de boerderij minstens net zo leuk vond als de dieren: “tijdens het lopen met de kruiwagen hoor je volop verhalen en krijg je allerlei vragen. Heel ontwapenende mensen.” Hoewel Anke nog steeds gek op dieren is, begon het werk in de stallen haar na een paar jaar fysiek steeds zwaarder te vallen. Aan de zijkant gaan staan toekijken zag ze niet zitten, dus zegde ze het vrijwilligerswerk met pijn in haar hart op. “Ik had al een afscheid gehad met cadeautjes en al toen ze vroegen of ik niet de spelletjes wilde gaan begeleiden. Mijn afscheid werd zodoende gelijk een nieuwe start.”
Anke geniet na al die jaren nog steeds van de gezelligheid en de warmte van de bezoekers van de Bonte Koe. Hoe ze elke keer weer hartelijk begroet wordt wanneer ze aankomt. Hoe er gevraagd wordt waar ze was wanneer ze een keer niet kon komen. “Je gaat als een soort familie met elkaar om. Er is ruimte voor gekkigheid en het is heel gezellig.” Wat overigens niet betekent dat het er bij de spelletjes niet ook bloedfanatiek aan toe kan gaan. En tegelijkertijd valt er ook wel eens iemand in slaap tijdens het spelen. Iedereen speelt ook op zijn of haar eigen niveau. Ganzenbord, Memorie, Scrabble en Monopoly zijn spellen die regelmatig op tafel komen.
‘Tijdelijk’ kan Anke het vrijwilligerswerk allang niet meer noemen (“Het liep iets anders”) en ze hoopt ook nog jaren door te gaan: “De mensen zijn me heel dierbaar geworden. Daarnaast geeft het veel voldoening omdat het zo dankbaar is. Je maakt andere mensen blij, maar ook jezelf.” Af en toe komt er ook een leuk uitje bij. Zo ging ze al mee naar de Beekse Bergen en Diergaarde Blijdorp. Aan het eind van de dag is ze dan moe maar bovenal blij en voldaan. Tevreden besluit ze: “Dit vrijwilligerswerk is echt een verrijking.”

De Bonte Koe is op zoek naar vrijwilligers voor onder meer tuinwerkzaamheden, houtbewerking en hulp in de stallen. Dat kan structureel maar ook op oproepbasis. Meer informatie vind je HIER.

Door Debby Roukens

Lees HIER nog een verhaal van een vrijwilliger, Bas Koote (78)