Goeree-Overflakkee - De redactie van Koole Media Service plaatst een mooie reeks artikelen om het vrijwilligerswerk op ons mooie eiland wat meer onder de aandacht te brengen. Lees in deze rubriek 'Uitgelicht: vrijwilligerswerk' weer een nieuw artikel met vrijwilliger Bas Koote. "Koote werd 78 jaar geleden geboren in Middelharnis. Op zijn 3e verhuisde hij naar Sommelsdijk en op zijn 18e vertrok hij naar de overkant waar hij in Rotterdam ging wonen. Als geboren eilander bleef het wel en wee van Goeree-Overflakkee hem trekken. Hij bleef via internet op de hoogte van wat er zoal op het eiland speelde. Daar viel op een dag zijn oog op de rouwadvertentie..." Lees hieronder meer >>

Uitgelicht: vrijwilligerswerk op Goeree-Overflakkee >>

Bas Koote

In zijn auto hoort hij tijdens een ritje heel veel. "Ik stel wat vragen en ik krijg hele levensverhalen." Het verhaal over het vrijwilligerswerk van Bas Koote uit Middelharnis kan eigenlijk ook niet verteld worden zonder zijn persoonlijke levensverhaal. Want zonder dat verhaal was hij misschien niet terug gekomen naar het eiland. En dan was hij hier ook geen vrijwilligerswerk gaan doen.

Koote werd 78 jaar geleden geboren in Middelharnis. Op zijn 3e verhuisde hij naar Sommelsdijk en op zijn 18e vertrok hij naar de overkant waar hij in Rotterdam ging wonen. Als geboren eilander bleef het wel en wee van Goeree-Overflakkee hem trekken. Hij bleef via internet op de hoogte van wat er zoal op het eiland speelde. Daar viel op een dag zijn oog op de rouwadvertentie van zijn ex-schoonvader. Uit de advertentie bleek ook dat zijn voormalige verloofde alleen was. Hij stuurde een kaart om zijn medeleven te tonen, met een kleine extra aantekening voor zijn eerste liefde. Er kwam een reactie. De familie zou voor familieberaad bijeen komen in een kroeg in Sommelsdijk. Koote werd ook uitgenodigd. Na 54 jaar zag hij zijn oud-geliefde weer. Een lang verhaal kort; het kostte hem wat moeite haar te overtuigen, maar hij mocht blijven. Zodoende kwam Koote anderhalf jaar geleden terug naar Middelharnis.
Stilzitten kan hij niet. Aan de overkant was hij na zijn vervroegd pensioen dan ook blijven werken, als oproepkracht bij een koeriersdienst. Daarnaast werkte hij als vrijwilliger bij de voedselbank. Toen hij hier weer kwam wonen was de stap naar de voedselbank in Middelharnis dan ook snel gezet. Wekelijks is hij daar bezig met het afwegen, inpakken en sjouwen van levensmiddelen. Daarnaast begon hij bij Automaatje; een initiatief van de ANWB waarbij mensen vrijwilligers kunnen inschakelen voor vervoer.
Zo’n twee keer per week rijdt Koote voor Automaatje. “Meestal is dat naar Dirksland naar het ziekenhuis. Soms naar familie, soms naar het ziekenhuis in Rotterdam.” Hij geniet van de contacten met mensen. Het ijs is altijd binnen twee minuten gebroken. Van afstand houdt hij niet, daarom zitten zijn passagiers altijd gezellig voorin naast hem, behalve in de tijd dat er nog streng werd omgegaan met de 1,5 meter-regel; toen moesten ze schuin achter hem op de achterbank zitten. Akelig vond hij dat. Koote geniet van het gezelschap, maar ook van het autorijden zelf: “Als je niet graag auto rijdt doe je dit niet.” Zijn koningsblauwe auto is ook nog eens ideaal door de hoge instap. Mocht in- of uitstappen desondanks lastig zijn begeleidt hij zijn passagiers aan de arm.
Vervelen doet hij zich nooit, behalve die ene keer toen de mevrouw die ‘even’ onderzocht zou worden 2,5 uur weg bleef. “Sindsdien vraag ik van te voren hoe lang het ongeveer gaat duren. Als ze het niet zeker weten ga ik tussendoor gewoon naar huis.” Voor de kortere wachttijden heeft hij altijd een boekje met sudoku’s bij zich. Nummer 10/12 op een schaal van 15, want “ze moeten wel een beetje moeilijk zijn.”
Koote zit ook op de schaakclub en sinds kort zingt hij in Shantykoor Op Volle Kracht. En dan dus zo’n drie keer per week aan de slag als vrijwilliger. Druk? "Welnee. Ik rijd nu zo’n twee keer per week, maar ik zou liever twee keer per dag rijden."

AutoMaatje kan altijd vrijwillige chauffeurs gebruiken. Interesse? Neem dan contact op via tel. 0686890506 (maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 12:00 uur) of mail AutoMaatje via automaatje@zijngo.nl.

Door Debby Roukens