27 februari 2021, Landelijk - Ondanks dat Stichting de Noordzee vorige week vermeldde dat er de afgelopen 20 jaar een kwart minder strandafval langs de Nederlandse Noordzeekust is gevonden, stipt het Europarlement juist aan dat zwerfvuil op zee nog steeds (te) grote kopzorgen brengt. Nederlandse Vissersbond: "In het ontwerpverslag van het Franse Europarlementslid Catherine Chabaud over de gevolgen van zwerfvuil op zee voor de visserij blijkt dat er te weinig bekend is over de hoeveelheden zwerfafval in de zeeën en de impact die dat heeft op de visserij-activiteiten en de vissers." Lees hieronder verder.

Visserij ervaart hinder door zwerfvuil in zee

Op stranden spoelt regelmatig afval aan. Dit ‘zichtbare’ afval is naar verwachting het topje van de ijsberg van de echte afvalbult die in zee rondzweeft. Visserij wordt vaak als boosdoener aangewezen voor zwerfvuil in zee. Het ontwerpverslag van Chabaud laat ook zien dat visserij er veel hinder van ervaart.

Derving van 1% – 5% van inkomsten

Niet alleen vormt zwerfvuil een bedreiging voor de vissen, ook voor de visserij-activiteiten en vissers zelf. Zwerfvuil op zee leidt tot een derving van 1% tot 5% van de totale inkomsten uit visserijactiviteiten. Zo kunnen netten achter vuil blijven haken, vistuigen verstrikt raken in zwerfvuil (en er stuk of verloren door gaan) en scheepsmotoren of koelsystemen kunnen geblokkeerd raken door zwervend afval. Dit alles brengt een economisch verlies (visverlet) met zich mee, maar kan ook een gevaar vormen voor de veiligheid van zeelieden aan boord.

Impact reduceren

Daarom roept Europarlementariër Chabaud in het ontwerpverslag de Europese Commissie op om het zwerfvuil in zeeën beter in kaart te brengen en de impact van en op de visserijsector te reduceren. Dit kan onder andere bereikt worden door focus te leggen op de ontwikkeling van een circulair vistuig (op meer delen recyclebaar) en door initiatieven als Fishing for Litter aan te moedigen en te ondersteunen.

Meerderheid Visserijcommissie

Afgelopen maandag heeft de Visserijcommissie van het Europees Parlement gestemd over circa 230 amendementen op de tekst en uiteindelijk met grote meerderheid ingestemd met het ontwerpverslag van het Franse Europarlementslid Catherine Chabaud.

Waardering voor Fishing for Litter

Bert Jan Ruissen, Europarlementariër en lid van de Visserijcommissie, steunt het ontwerpverslag. “Het is zeer terecht dat de EU wordt opgeroepen tot meer waardering voor de fenomenale inspanning van de vissers om zoveel vuil aan land te brengen”, meldt Ruissen.

Ook de Nederlandse Vissersbond vindt het terecht dat initiatieven als Fishing for Litter meer podium krijgen en dat er ook aandacht is voor de gevolgen van zwerfvuil voor de visserij. “Vissers worden vaak als vervuiler weggezet, terwijl zij ook last hebben van het rondzwervend vuil. Denk aan het afval uit de MSC Zoe containers dat nog steeds in de netten van onze vissers te vinden is. Het is goed dat dit onder de aandacht is bij de Europese beleidsmakers. In de afgelopen 80 dagen gingen er 3.000 scheepscontainers overboord op de Grote Oceaan. Daar waren zes schepen bij betrokken. De Nederlandse vissers brengen deze troep gratis naar binnen en dat mag wel eens benadrukt worden”, aldus Johan K. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.