Augustus 2020, Goeree-Overflakkee - Goeree-Overflakkee - Bij warm weer zoeken veel mensen verkoeling in het water. Het is te begrijpen dat de kades en sluizen bij de havens op deze dagen uitnodigen om vanaf te springen om in het water te zwemmen. Het is alleen in de havens, net als in de rest van Nederland, verboden om te zwemmen. Gemeentes en politie waarschuwen: "Dit is niet zomaar, het kan levensgevaarlijk zijn. Bovendien riskeer je een boete van 140 euro als je zwemt in en rond havens en in de buurt van een brug of sluis. Ook springen van bruggen en viaducten is levensgevaarlijk en daarom verboden. Lees hieronder verder en bekijk hieronder het filmpje:

De boete moet afschrikken en is niet voor niets hoog: €140,00. Vaak zijn de wateren onder bruggen en viaducten onberekenbaar. Je ziet niet hoe diep het is en wat er allemaal in het water kan liggen aan scherpe of grote objecten zoals stenen, rotsen, maar ook glas, fietsen of een winkelwagentje.

Levensgevaarlijk

Door te zwemmen in de havens, breng je niet alleen jezelf, maar ook andere (boot)gebruikers in gevaar. Zwemmers zijn voor bootgebruikers namelijk nauwelijks zichtbaar. Daarnaast kunnen boten niet altijd even snel vaart minderen en uitwijken. Ook van kades en sluizen afspringen brengt de nodige risico’s met zich mee. Door het troebele water is niet altijd te zien hoe diep het water is en of er voorwerpen op de bodem liggen.

Veilig zwemmen in natuurwater

Wil je toch graag veilig zwemmen in natuurwater? Ga dan naar een officiële zwemlocatie. Deze officiële zwemlocaties vindt je op zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat.